Dagens bidrag: Nederland

nederland

Eurovision 2010 nærmer seg med stormskritt. Det er bare noen få uker igjen før 17 spente finalister står klare i den aller første semifinalen 25 mai på Telenor Arena. I ukene frem mot den første semifinalen, skal vi her på escNorge gjennomgå alle bidragene som er med å konkurrere i Eurovision Song Contest 2010.

Bidragene blir presentert etter den rekkefølgen de skal opptre i.

Land nummer ni i den andre semifinalen er Nederland.

Først noen kjappe fakta:

Hovedstad: Amsterdam
Innbyggertall: 16 608 975 nederland
TV-stasjon: TROS
Debuterte i: 1956
Bidrag: Ik ben verliefd (Sha-la-lie)
Musikk: Pierre Kartner
Tekst: Pierre Kartner
Artist/gruppe: Sieneke

Nederland er et av de landene som var med i den aller første konkurransen i 1956. Totalt har de sendt hele femtito bidrag, og er et av de mestvinnende landene i konkurransen, med hele fire seiere. Disse kom i 1957, 1959, 1969 og deres siste i 1975 med ikke helt ukjente Teach-In og deres Ding-a-Dong. De siste ti årene har det virkelig ikke gått bra, og Nederland har ikke vært å se i en finale siden 2004, da havnet de på en tyvende plass. Deres beste plassering utenom dette er trettende plass i semifinalen fra 2008. I fjor ble Nederland representert av gruppen De Toppers og deres «Shine». Bidraget deres endte i semifinalen med en syttende plass.

I år er det atten år gamle Sieneke som har fått oppgaven med å gjenreise den nederlandske stoltheten i konkurransen. Hun stiller med sangen «Ik ben verliefd (Sha-la-lie), som er skrevet av Pierre Kartner, som også har skrevet den kjente sangen til  «Smurfene». Den nederlandske pressen har vært meget kritisk til tv kanalen TROS og deres valg av kompositør. I en undersøkelse foretatt etter den nasjonale finalen i landet sa hele 85% av det nederlandske folk at de ikke likte sangen, og levnet den ikke en sjanse i Eurovision. Alikevel oppnådde Sieneke stor suksess i Nederland, og bidraget toppet lenge den nederlandske hitlisten.

Sieneke begynte med musikk allerede som åtteåring. På samme alder begynte hun også med dans, og etterhvert ble hun ansatt som underholdningsartist på ulike fester rundt omkring i Nederland. Det var på denne måten den kjente nederlandske aristen Marianne Weber oppdaget Sieneke. Hun har selv uttalt at hun aldri har møtt et større talent, og beskriver henne som en vanlig nederlandsk jente med en stor stemme, og spår henne en stor karriere.

Marianne så Sienekes muligheter da TV-selskapet TROS spurte Marianne om hun ville sende inn en artist til den nederlandske uttakningen. Sienekes versjon ble godt mottatt, og etter noen dramatiske minutter der Pierre Kartner skulle bestemme hvem som fikk æren av å reise til Oslo, var det Sieneks navn som ble lest opp.

Nederland stiller som nummer ni i den andre semifinalen.

For fullstendige anmeldelser på alle bidrag se her.

Del:
Relaterte artikler
MGP 2023
2023: Alle låtene
Intervjuer
2023: Bekreftede land
Vi teller ned til Eurovision 2023
Dager
Timer
Minutter
Utforsk historien