Dagens bidrag: Slovenia

slovenia

Eurovision 2010 nærmer seg med stormskritt. Det er bare noen få uker igjen før 17 spente finalister står klare i den aller første semifinalen 25 . mai på Telenor Arena. I ukene fremover, skal vi her på escNorge gjennomgå alle bidragene som er med å konkurrere i Eurovision Song Contest 2010.

Bidragene blir presentert etter den rekkefølgen de skal opptre i.

Land nummer elleve i den andre semifinalen er Slovenia.

Først noen kjappe fakta:

Hovedstad: Ljubljana
Innbyggertall: 2 054 199 slovenia
TV-stasjon: RTVSLO
Debuterte i: 1993
Bidrag: Narodnozabavni Rock
Musikk: Marino Legovic
Tekst: Leon Oblak
Artist/gruppe: Ansambel Zlindra & Kalamari

Slovenia debuterte i 1993, det endte med en 22. plass. Totalt har landet sendt femten bidrag til Eurovision, men før 2001 var deres beste plassering en syvendeplass fra 1995, noe de igjen oppnådde i 2001. Landet var sist gang å se i en finale i 2007, da de oppnådde  en femtendeplass. Utenom dette er en ellevteplass fra semifinalen i 2008 deres beste plassering. I fjor ble Slovenia representert av Quartissimo feat.. Martina med bidraget «Love symphony», det endte som nummer seksten i semifinalen.

Årets slovenske representanter er ikke bare ett, men to band: Ansambel Zlindra & Kalamari. De tok virkelig en brakseier i sin nasjonale finale med bidraget «Narodnozabavni rock», som kan oversettes med noe slikt som «Folk(elig) rock». Og det er nettopp det Slovenias låt i år er, en miks mellom alpetrekkspill og slovenske folkelige tradisjoner – og klassiske rockegitarer.

Ansambel Zlindra, er frontet av Rok Zlindra – og er en forholdvis ny kvartett i slovensk musikk. De debuterte i 2007, og musikken deres har flere likheter med hva vi nordboere kanskje forbinder mer med østerriske tradisjoner. Ikke så rart kanskje, siden Østerrike er naboen i nord – og Slovenia vel like mye er et alpeland som et balkanland.

Frontfigur Rok Zindra har spilt trekkspill siden barndommen, men ønsket om å delta i ei gruppe fremfor en solokarriere – førte til dannelsen av Ansambel Zlindra for omlag fem år siden. Etter debuten som band, har gruppa opptrådd på en rekke festivaler – og vunnet flere priser i hjemlandet.

Kalamari – rockedelen av bidraget – er veteraner innen slovensk rock, med syv album og snart 20 år på baken. De slo gjennom med deres andre utgivelse i andre halvdel av 90-årene, og har siden bevart et stort og trofast publikum.

Nå skal medlemmer fra begge gruppene representere Slovenia med startnummer elleve i den andre semifinalen, med sin blanding av hjemlig folk og klassisk rock. 

For fullstendige anmeldelser på alle bidrag se her.

Del:
Relaterte artikler
Malmø
2024: Alle låtene
Intervjuer
2024: Bekreftede land
Vi teller ned til Eurovision 2024
Dager
Timer
Minutter
Utforsk historien