Kom mai du skjønne milde – Eurovision er i anmarsj!

I skrivende stund er det akkurat 14 dager til første Semfinale skytes igang ifra Telenor Arena , der Haddy og Erik ønsker Europa velkommen til årets store folkefest.Nå har vi allerede kommet til den dedikerte Eurovision månden Mai.

Dette er perioden der alle Eurosong fans sitter klistret til hodetelefonene og hører låtene om og om igjen til de får sagflis på hjernen.Alle låtene er for lengst kjent, så alle låtene begynner å sitte som en kanonkule i øret, enten man vil det eller ikke.
Derfor har jeg valgt ut 12 bidrag i årets konkurranse som jeg mener det er verdt å bite seg merke i.

Aserbajdsjan

Som låt, er nok «Drip Drop» årets beste, i studioversjonen kommer alle elementer på sin plass, å jeg tror det er mange som kommer til å like denne moderne popsangen.Et problem som kan koste Aserbaijan en god plassering, er rett og slett at fremføring på forhåndsvideoen rett og slett ikke holder mål i forhold til Studio versjonen.Allikevel, hvis pustetekknikken og selve scenefremføringen forbedrer seg til semifinalen , vil det ikke forundre meg om hun vinner. Mange har jo allerede denne sangen som favoritt (inkludert meg) så jeg krysser fingrene for at Safura og Aserbajdsjan får en flott plassering også i år.


Israel

Ingen fan av dette bidraget personlig , allikevel tror jeg nok denne kan få et enormt antall stemmer fra hele Europa , fordi oppbygningen og stemmningen i denne låten er helt perfekt når man skal skape et magisk øyeblikk for hele Europa.

Personlig er det språket som hindrer meg i å beundre denne låten. Men, blir veldig overraskende om denne ikke kommer innen topp 10 i finalen. 
Ja jeg blir nok litt skuffet hvis dette er det Europa stemmer fram til vinner , men innser at det kan bli en realitet jeg bare må leve med.

Stilmessig kan «Millim» minne litt om 2007 vinneren «Molitva» med Marija Serifovic fra Serbia , selv om jeg selv foretrekker sistnevnte.


Tyskland

Konkurransens tøffeste artist kommer i år fra Tyskland , og Lena hun er klar som et egg til å sjarmere hele Europa i senk med denne Sommerflørten av en låt.

Lena har en egen sceneinnlevelse og måte å forføre publikum på som jeg blir fryktelig fasinert av. Jeg har også intrykk av at mange i Europa allerede er like betatt av «Satelitte» som jeg er . Håper og har troen på at dette smitter over på mobiltelefonene Lørdag 29.Mai.


Danmark

Årets danske bidrag er uorginal til fingerspissene, noe jeg ikke skal noe mer inn på her, siden vi alle vet hva jeg sikter til her.

Til tross for uorginaliteten, så er jo dette e bra poplåt, som mange kommer til å synge med på og la seg lett fenge av. Kankje det er netopp for at den er såpass lik så mange hilåter, at den blir så fengende som den faktisk er?
For jeg må jo inrømme, at jeg elsker låten, stemmningen, artistene og hele totalpakken.


Armenia

Umiddelbar låt , som sitter ved første lytting , noe som er en viktig og noen ganger avgjørende ingrediens for å nå frem i denne låtskriverkonkurransen.

Å underholde er jo også en veldig viktig faktor , og det tror jeg Eva Rivas kommer til å klare med glans. Dette er en typisk «syden-perle» , en låt som får deg til å tenke og lengte til varmere strøk. Og som regel er det bestandig et slikt bidrag som hvert år klarer seg bra i Eurovisionkåringen.


Sverige

Søtabror sender i år en glitrende perle av en låt, som bare blir enda mer glitrende av Anna Bergendahls sjelfulle stemmeprakt.

Hun synger låten med en innlevelse og egenart som jeg synes er veldig beundringsverdig med tanke på at Anna bare er 18 år.

Hadde jeg bestemt hadde jeg plassert den på pallen der den hører hjemme, og jeg håper og tror at Europa ser det samme i Sveriges bidrag som jeg gjør.


Norge

I år sender vi en kvalitetsballade av ypperste klasse, som er bygd opp akkurat slik en god «klassisk» popballade bør være.
Sangstemmen til Didrik Solli-Tangen er enda ikke ferdigutviklet, men du verden for en stemmeprakt gutten fra Heistad har.
Jeg har troa på at Norge vil gjøre det akeptabelt på hjemmebane, vinne det kan den , men jeg tror mest på en plassering fra tredje til tiende.
Årets Irske bidrag «It’s For You» kan minne om vår egen «My Heart Is Yours». Så da spørs det da om Europa vil ha låten i en kvinnelig mer dempet drakt, eller en mannlig og storslått versjon. Begge er vakre og meningsfulle ballader, så her kan alt skje.


Spania

Personlig er dette ingen favoritt overhodet, men jeg vet at det er mange i Europa som allerede har satt sin elsk på denne spanske balladen.
For meg fremstår låta som en masete suppe, som er vanskelig å få tak på , men jeg er nok i mindretall med den tanken. Så må det jo innrømmes at jeg hadde «Una Vida» som favoritt i den spanske utvelgelsen, så for meg ble dette bare en skuffelse. Jeg kan ikke utelukke at den blir bedre under finalen, men jeg har mine tvil.


Russland

Store Uenigheter vil herske over denne låten, mange vil garantert hate dette bidraget, men så er det nok også mange rundt om i Europa som vil falle totalt for denne dystre og småironiske balladen.
En typisk elsk eller hat låt, som jeg faktisk tror kan gjøre det riktig så bra, med litt flaks vel og merke.
Selv har jeg brukt lang tid på å svelge denne låten, men etter å ha hørt «Lost And Forgotten» utallige ganger har denne sakte men sikkert begynt å vokse seg til å bli et musikalsk forundringverk.

Peter Nalitch ble et youtube-fenomen i 2007 der han la ut «Guitar» en musikk video der han gjør ap av seg selv med gebrokken engelsk.
Nå skal han prøve å erobre Eurovision-universet, noe jeg ser fram til med en blanding av frykt og glede.


Ukraina

Alyosha sin stemme, passer perfekt til å bære fram denne herlige Rock og Goth-inspirerte perlen, som er nok «dempet» til at den glir perfekt inn i Eurovision-universet. Jeg lar meg fenge totalt av «Sweet People» og denne ligger høyt oppe på min personlige liste. De råtøffe gitarene og kompet passer perfekt til Alyosha sitt stemmebruk, og får låte til å fremstå som Solid og slitesterk.


Georgia

En fin og enkel ballade, som er lett å bli kjent med. Oppskriften er velkjent, men dette er et godt gjennomført stykke håndtverk. Om det blir suksess eller ikke er jeg litt usikker på. Tror det blir enten eller for Georgia i Semifinalen, jeg håper på en finaleplass for «Shine» som er skrevet av norske Hanne Sørvaag, men i Andre semifinale kan alt skje, så alt jeg kan gjøre er å krysse fingrene for at det er plass for denne vakre balladen i den store finalen.


Slovenia

«Narodnozabavni Rock» er en merkelig , men egentlig ganske sjarmerende blanding av Rock og folk.
Om denne vil klare å komme seg til finalen, har jeg mine tvil om. Jeg tror nok mange vil synes dette blir for rart og orginalt. Jeg hadde også den meningen som første inntrykk, men etter som måndende har gått, må jeg inrømme at jeg begynner å la meg sjarmere av denne musikalske krydderblandingen.


Som dere ser så er ikke alle disse bidragene favoritter hos meg, men allikevel så tror jeg samtlige av de utvalgte har noe ved seg som vil bli lagt merke til under Eurovision. Jeg er rimelig sikker på at iallefall halvparten av disse vil plassere seg høyt under den avgjørende uken.

Del:
Relaterte artikler
Malmø
2024: Alle låtene
Intervjuer
2024: Bekreftede land
Vi teller ned til Eurovision 2024
Dager
Timer
Minutter
Utforsk historien