Dagens bidrag: Irland

irland

Eurovision 2010 nærmer seg med stormskritt. Det er bare noen få uker igjen før 17 spente finalister står klare i den aller første semifinalen 25 mai på Telenor Arena. I ukene frem mot den første semifinalen, skal vi her på escNorge gjennomgå alle bidragene som er med å konkurrere i Eurovision Song Contest 2010.

Bidragene blir presentert etter den rekkefølgen de skal opptre i.

Land nummer tolv i den andre semifinalen er Irland.

Først noen kjappe fakta:

Hovedstad: Dublin
Innbyggertall: 4 459 300 irland
TV-stasjon: RTÈ
Debuterte i: 1965
Bidrag: It’s For You
Musikk: Niall Mooney, Mårten Eriksson, Jonas Gladnikoff, Lina Eriksson
Tekst: Niall Mooney, Mårten Eriksson, Jonas Gladnikoff, Lina Eriksson
Artist/gruppe: Niamh Kavanagh

Irland er det mestvinnende landet i Eurovision. Hele syv ganger har de tatt seieren hjem til sin grønne øy. Det skjedde i 1970, 1980, 1987, 1992, 1993, 1994 og 1996. Irland har også vunnet konkurransen tre ganger på rad, noe som også er rekord. Blant seirene har Johnny Logan stått bak tre, to som artist – og en som låtskriver for Linda Martins 1992-vinner «Why Me?. Logan skrev også Martins andreplass i 1992.

Alt dette begynner jo såklart å bli lenge siden nå, og de siste ti årene har ikke vært snille med Irland. Deres beste resultat er en sjetteplass fra 2000 og en tiende plass fra 2006. Sist gang Irland var i en finale var i 2007.

I fjor ble de representert av Sinead Mulvey & Black Daisy med bidraget «Et cetera» som endte som nummer 11 i semifinalen.

Årets irske representant heter Niamh Kavanagh. Hun vant Eurovision i 1993 og returnerer nå for å prøve lykken igjen. Hun stiller med sangen «It’s For You» skrevet av to kjente svenske bidragsytere i samarbeid med to irske.

Niamh startet tidlig med musikk og startet sin karriere med å synge i små band rundt omkring i Irland. Hun ble for alvor kjent i 1990 da hun deltok på flere av sangene på soundtracket til filmen «The Commitments». Som følge av suksessen med denn filmen, turnerte hun også en del i USA, blant annet opptredener på Grammy Awards i 1992 og «Commitment To Life Concert» i Los Angeles samme år. Året etter sto hun som representant for Irland på hjemmebane i Millstreet i ESC og vant. Vinnersangen hennes «In Your Eyes» ble den mest solgte i Irland dette året og ble nummer tjuefire på den offisielle listen i Storbritannia.

Nå er hun nok engang klar for å prøve lykken i Eurovision igjen. Skal hun bli den første kvinnelige artisten til å vinne konkurransen to ganger?

For fullstendige anmeldelser på alle bidrag se her.

Del:
Relaterte artikler
Malmø
2024: Alle låtene
Intervjuer
2024: Bekreftede land
Vi teller ned til Eurovision 2024
Dager
Timer
Minutter
Utforsk historien