Melodi Grand Prix i bokform

mgpbokcoverMed Oslofinalene like om hjørnet og et aldri så lite 50-års jubileum for vår hjemlige MGP, kan man vel trygt si at Jostein Pedersen og Kato Hansens bok om Melodi Grand Prix – enkelt og greit titulert ”Melodi Grand Prix” – er rett bok til rett tid.

«Melodi Grand Prix» Pedersen/Hansen – Schibsted 2010

Jostein Pedersen trenger vel nesten ingen nærmere presentasjon. Du kjenner raskt igjen den kjente, men kanskje ikke alltid velkomne, sarkasmen – som vi kjenner så godt fra et tiår med Pedersen som kommentator for de internasjonale finalene.

Kato M. Hansen var den norske Grand Prix-leder nesten like lenge (1995-2003), og jobber som skribent og oversetter i dag.

Boka kryr over av detaljer både fra inn- og utland, selv om den i utgangspunktet først og fremst omhandler norske artister og finaler. Da har jeg ikke oversett at det er gjort noen sideblikk til både Sverige (Abba, Carola) og de andre nordiske landene.

Resultatlistene, hvert år for både ESC (fra 1956) og MGP (fra 1960), utgjør omtrent en tredel av de 255 sidene – og gir oss korrekte plasseringer og poeng spesielt om de norske finalene – dokumenterte og troverdige.

Finurlige avsløringer kommer også frem. Hvem visste vel at Einar Skjæraasen har deltatt som tekstforfatter i en norsk MGP-finale – og mannen bak den mystiske Mannen i boksen anno 1988, blir også avslørt med navn her. Og Finn Kalvik har faktisk deltatt litt flere ganger enn det som har vært kjent hittil…

I tillegg ser jeg resultater blant annet fra den ”glemte” 1956-finalen, tidenes første ESC-finale, som jeg aldri har sett før.

Hansen har virkelig klart å grave frem spennende og glemte ting fra kildene – og de er det en del av, ut fra litteraturlisten som forfatterne har inkludert.  Hansen sier også at av intensjonen med dette verket, var nettopp å få på plass fakta og riktige detaljer rundt de norske finalene gjennom tidene. Det tror jeg han og Pedersen har klart.

Boka er ikke ordnet kronologisk. Den er delt inn i temaer, noe som gjør at den skiller seg fra andre utenlandske (engelske), lignende verk. Dette fungerer for så vidt greit, da forskjellige aspekter blir belyst i skilte emnebolker. Noen ganger fører dette til at opplysninger blir gjentatt flere steder, men i det store og hele er det ikke det store irritasjonsmomentet.

Da er det litt verre med Pedersens stadige harselering med svenskene, og spesielt Carola. Joda, vi har hørt IKEA-vitsen nå, Jostein. Og vi vet at du ikke er Carolas største tilhenger! Jeg velger å snu litt rundt på det du selv avslutter Carola-bolken med: ”Det holder i massevis, Jostein”!

Jeg er også litt skeptisk til at noen av bolkene nesten grenser opp til de rene analysene. Man setter opp et spørsmål og problemstillinger, lister deretter opp masse eksempler – pluss og minus. Men så, hvor er konklusjonene? Men det er kanskje heller ikke meningen å komme noen definitive svar…?

I tillegg brukes en del musikkfaglige uttrykk, som jeg slett ikke er sikker på at den gode hvermannsen forstår, selv om man aldri skal undervurdere en leser!

Ser man bort fra dette, er ”Melodi Grand Prix” et bra verk, skrevet i passe uhøytidelige form – men allikevel aldri (bortsett fra nevnte eksempler) over grensen som gjør at boken mister troverdighet.

Eksemplene både på artister, kostymer, gode bidrag – dårlige bidrag, er også greie. Selv om slike lister alltid er diskutable. Men MGP og ESC er jo musikk. Og musikk er, samme hvor og hva man er og sier, en høyst subjektiv og personlig opplevelse.

Således vil aldri det å lese en bok, ta fra opplevelsen av å se klipp fra finaler eller opptredener om igjen. Men Pedersen og Hansen har kanskje gitt oss kunnskaper til å se noe av det som har vært på scenene i gjennom 55 år med nye øyne.

Og da er jo mye av målet ved bokutgivelsen nådd.

Oppsummert: Et anbefalt kjøp for de som ønsker å mimre og få vite mer – ikke bare om MGP generelt, men det finnes perler og opplysninger også for de som er generelt glade og interesserte i norsk musikk.

Og selvsagt: Boka er en liten nødvendighet for alle oss som ønsker å vite mye mer!

Takk til Kato Hansen for utfyllende informasjon, og Schibsted for bruk av bokbilde.

Del:
Relaterte artikler
Malmø
2024: Alle låtene
Intervjuer
2024: Bekreftede land
Vi teller ned til Eurovision 2024
Dager
Timer
Minutter
Utforsk historien