Dagens siste prøver

Så har dagens to siste land fått kjørt gjennom sine låter på scenen, og den siste pressekonferansen avsluttes i dette øyeblikk. En lang dag på Telenor Arena er over, og mange inntrykk skal fordøyes. Først og fremst har dette vært fantastisk moro å få være med på, og vi gleder oss begge stort til fortsettelsen. Noe annet vi har lært i dag, er at vi må ha med godt med mat – for prisene i kafeteriaen her er ikke spesielt turistvennlige (eller vennlige for fastboende heller, for den saks skyld – kr. 115,- for en salat?!?!)

Serbia hadde sine prøver som land nr. 7, og for første gang i dag fikk jeg en skikkelig WOW-følelse av å se en fremføring. Milan sprudlet av energi og sang utrolig godt på alle gjennomkjøringene. Scenen var fargerik i rødt, lilla og sølv, med sølvfargede ballonger hengende i remser ned fra taket, og med fem podier med halvåpne, sylinderformede rør på der Milan og de fire danserne (to mannlige og to kvinnelige) starter låten. Danserne byttet på å flankere Milan i en effektiv, iøyenfallende koreografi, og det flotte fargeshowet på bakveggen ga en ekstra dimensjon til låten. I salen fikk jeg faktisk «dette kan være en vinner»-følelsen, men måtte justere det litt ned da jeg så opptredenen på skjerm etterpå. Allikevel er det ikke tvil om at dette var dagens beste fremføring, og det var også den eneste låten jeg hørte som fikk høylytt applaus, plystring og jubel i salen da den var ferdig. Opptredenen kan sees her: http://www.youtube.com/watch?v=pCBoDEyQfm8.

milansong

Milan Stankovic fra Serbia hadde etter min mening dagens beste sceneopptreden.

Inspirert av gla’låten fra Serbia gikk jeg på Milans pressekonferanse etterpå, der han og danserne gjorde et sjarmerende inntrykk på journalistene. Milan var sliten etter prøvene, men stolt over sin egen opptreden. Scenen og lyssettingen ble rost opp i skyene, men han mente selv at han måtte øve mer på å se inn i riktig kamera – dette er en energisk, livlig sang, og det må han få formidlet skikkelig til publikum, mente han. På spørsmål om sin noe særegne stil rent utseendemessig svarte Milan at han synes det er viktig for en artist å skille seg ut fra mengden. Står man på scenen må man være spesiell, og det skal synes i klesdrakt og utseende – ellers er det ingen vits i å være artist. Mange unge gutter i Serbia ønsker å se ut som ham nå, kunne han fortelle. Da han ble spurt om hvilke låter han likte best i år, svarte Milan ubeskjedent sin egen (og Tysklands), som er de låtene som er mest spilt på YouTube for øyeblikket. Seansen ble avsluttet med litt improvisert sang og dans fra Milan og gruppen før det ble muligheter for å ta bilder.

milangroup

Milan og danserne på pressekonferansen.

Dagens siste land ut var Bosnia-Hercegovina, som har spritet opp arrangementet på låten sin. Den har et mer «rockete» preg, og det er lagt til egne tordeneffekter på enkelte steder i versene. Vukasin er ikke verdens mest karismatiske sanger, men stemmen hans er god (selv om han druknet litt i koret og musikken mot slutten). Det er svært lite koreografi på låten, bortsett fra litt tørr-is på scenen og Vukasins «improviserte» gitarsolo, men bidraget har et av de flotteste lysshowene hittil, med god bruk av parallelle lyskastere. En grei gjennomkjøring som kan sees her: http://www.youtube.com/user/eurovision#p/u/1/AzsWf7E-s_w.

Alt i alt har det vært en godt gjennomført dag, der ingen bidrag har gjort det katastrofalt på scenen – men det er definitivt forbedringspotensiale hos flere. Serbia har steget kraftig i kurs hos meg etter i dag, og de nærmer seg nå topp 10 med stormskritt. Nå drar Wivian hjem for å få varmen i seg igjen (det har vært kjøligere i pressesenteret i dag enn i går…) før hun drar avgårde på ESC-åpningsfest på EuroClub på Smuget i kveld. I morgen er det 17. mai og tog-gåing for oss begge, men jeg drar ut til Fornebu etterpå for å få med meg det jeg kan av prøvene, mens Wivian blir i Oslo og dekker festkonserten fra Rådhusplassen, der både Alexander Rybak og Didrik Solli-Tangen skal opptre. Jeg håper å være på plass til Albania går på scenen kl. 12.30 i morgen – så får Polen, Belgia og Malta ha oss unnskyldt for at vi ikke får omtalt dem live. Ellers skal Hellas, Portugal, FYR Makedonia, Hviterussland og Island ha sine øvelser i løpet av morgendagen, så alt ligger godt an til en spennende seanse i Telenor Arena i morgen også. På gjensyn!

Del:
Relaterte artikler
Malmø
2024: Alle låtene
Intervjuer
2024: Bekreftede land
Vi teller ned til Eurovision 2024
Dager
Timer
Minutter
Utforsk historien