Øvingsdag 1 på Fornebu

God morgen fra et regnvått Bærum – vi er nå på plass for å dekke dagens øvelser. Wivian følger de første prøvene fra salen, mens jeg har benket meg foran monitorene i pressesenteret. Etter litt tilkoblingsproblemer er jeg på nett og klar.

Litt om grafikken på TV-skjermene, som ser ren og enkel ut. Startnummeret på låten står med store bokstaver til venstre, sammen med landets flagg, tittelen på låten og navnet på artisten. Et eget banner med plass til telefonnummeret kommer til syne på skjermen litt senere, i og med at det i år er mulig å stemme underveis i showet. Scenen er stor og rund med en tykk, opplyst kant rundt (denne skifter farge tilpasset hvert nummer).

Moldova er først ut i dag. Låten starter med nærbilde av fiolinspilleren idet han står på en spinnende «plate» (litt som Ola Salo tilbake i ’07). De fire gruppemedlemmene støttes av to backingdansere i et livlig nummer, og vokalen høres stødig og bra ut (i alle fall gjennom de litt ulne høyttalerne her inne). Lyssettingen for dette nummeret går i blått og grønt og gir en imponerende romfølelse på scenen. Samtidig er det mange nærbilder av sangerne, så det virker ikke som de «drukner» i omgivelsene. Et positivt førsteinntrykk fra Moldova. En link til opptredenen ligger på eurovision.tv sin YouTube-kanal her: http://www.youtube.com/user/eurovision#p/u/0/f2egQTMoVs4.

Russland er neste land på scenen, og den rolige låten danner en bra kontrast til Moldova. Lyssettingen er hvit, og gir inntrykk av tusenvis av små stjerner som blinker i bakgrunnen. Igjen mange nærbilder av vokalisten og bandet. Peter synger alt hva remmer og tøy kan holde, og selv om mange (meg selv inkludert) mener at stemmen hans lyder urimelig sur, treffer han tonene – også i den høye falsetten. Etter hvert skrus vindmaskinen på, og underveis kommer det dryssende små snøflak (!) ned over gruppen på scenen, som for å understreke den triste, triste stemningen… En grei gjennomkjøring for Russland, selv om de kanskje ikke gjør veldig visuelt inntrykk med sin relativt neddempede fremførelse. Her ligger opptredenen: http://www.youtube.com/user/eurovision#p/u/0/BltTvfaTH_0.

Mens siste låt för lunsjpausen gjør seg klar, smetter jeg inn på pressekonferansen til Moldova, som har form som et talkshow der NRK-vert Christian Strand gjennomfører et intervju med gruppen. Sun Stroke Project og Olia Tira gjør et sjarmerende inntrykk der de danser seg inn i rommet og drar igang hele pressekorpset med live saksofonspilling og rapping. Gruppen har eksistert i mindre enn to år, og de er både stolte og spente over muligheten til å representere hjemlandet i ESC. De sa seg svært fornøyde med første gjennomkjøring, og de roste både scenen og arrangementet. 

Sunstroke

Sun Stroke Project og Olia Tira fra Moldova under pressekonferansen.

På scenen øver nå Estland, en av låtene jeg misliker mest i år. Igjen høres vokalen god ut over høyttalerne her inne, men selve fremføringen er underlig stillestående, med en rad bestående av fire mannlige korister som gjør synkroniserte håndbevegelser, mens den relativt innadvendte vokalisten vandrer rundt, tramper med føttene og dirigerer med pekefingeren. «Snålt» er vel ordet som best beskriver denne opptredenen, men mye kreativt kameraarbeid liver opp… Dere kan vurdere selv her: http://www.youtube.com/user/eurovision#p/u/0/gHLDHuwqT-U.

Etter lunsj skal Slovakia, Finland og Latvia i ilden, før Serbia og Bosnia-Hercegovina avslutter dagen. Vi kommer tilbake med mer info.

Del:
Relaterte artikler
Malmø
2024: Alle låtene
Intervjuer
2024: Bekreftede land
Vi teller ned til Eurovision 2024
Dager
Timer
Minutter
Utforsk historien