Dagens bidrag: Kroatia

kroatia

Eurovision 2010 nærmer seg med stormskritt. Det er bare noen få uker igjen før 17 spente finalister står klare i den aller første semifinalen 25. mai på Telenor Arena. I ukene frem mot den første semifinalen skal vi her på EscNorge gjennomgå alle bidragene som konkurrerer i Eurovision Song Contest 2010.

Bidragene blir presentert i den rekkefølgen de skal opptre.

 

Land nummer femten i den andre semifinalen er Kroatia.

Først noen kjappe fakta:

Hovedstad: Zagreb
Innbyggertall: 4 489 409 kroatia
TV-stasjon: HRT
Debuterte i: 1993
Bidrag: Lako je sve
Musikk: Branimir Mihaljević
Tekst: Neda Parmać, Pamela Ramljak
Artist/gruppe: Feminnem

Kroatia debuterte første gang som selvstendig land i 1993, og det endte med en femtendeplass. Til tross for en svak debut, ble landet fort det mest suksessfulle i konkurransen av de tidligere Jugoslavia-landene. Kroatia har tilsammen sendt sytten bidrag til konkurransen, og deres beste plassering er fjerdeplassen de fikk i 1999.

Det siste tiåret har det gått litt opp og ned for Kroatia. De har kvalifisert seg til finale hvert år, bortsett fra 2007. Deres beste plassering de siste ti årene er en ellevteplass fra 2005. I fjor ble de representert av Igor Cukrov ft. Andrea med bidraget «Lijepa Tena». De endte på en attendeplass i finalen.

Årets kroatiske representanter er ikke ukjente for Eurovison-fansen. De har tidligere deltatt for Bosnia-Herzegovina i 2005, den gangen med sangen «Call me». Gruppen Feminnem består av de tre jentene Neda Permac, Pamela Ramjak og Nika Antolos. Feminnem ble dannet i 2004 etter at de ble oppdaget i den bosniske versjonen av Idol. De tre jentene bestemte seg for å danne sin egen gruppe. De fikk en superhit med sangen «Volim te, mrzim te» (Jeg elsker deg, jeg hater deg). Deres første album ble kalt «Feminnem show», en tittel hentet fra et kjempepopulært TV-program på BHRT 1 der jentene selv var programledere.

I 2005 representerte de Bosnia&Herzegovina med bidraget «Call me» som er skrevet av Andrej Babic. Dette bidraget ga dem en fjortendeplass. Siden den gangen sier jentene selv at de har vokst og modnet veldig musikalsk. Siden gruppen ble dannet, har de i rene Sugababes-stil byttet et medlem to ganger, men de er sikre på at det siste medlemmet, Nika Antolos, har kommet for å bli.

De har nylig utgitt sitt andre album med tittelen «Everything is easy now» som forøvrig også er den engelske tittelen på deres bidrag «Lako je sve». På dette albumet har de samarbeidet nært med Branimir Mihaljević. som er en kjent kroatisk produsent. Medlemmene i bandet har selv også skrevet mange av sangene på albumet.

For fullstendige anmeldelser på alle sangene se her.

Del:
Relaterte artikler
Malmø
2024: Alle låtene
Intervjuer
2024: Bekreftede land
Vi teller ned til Eurovision 2024
Dager
Timer
Minutter
Utforsk historien