Ett år siden Alexander tok Europa med storm

Ett år har allerede passert siden Norges trejde eurovision seier i Moskva. Alle husker vel fortsatt Alexander Rybaks store seier med en rekordstor poengsum. Seieren fikk også Alexanders karriere til å skyte virkelig fart.

alexander_rybak11

Alexander Rybak kom til verden 13 mai 1986, i Minsk i Hviterussland. Landet var den gangen en del av Sovjetunionen. Hans foreldre flyttet fra landet når Alexander var fire år gammel, og kom til Norge og Nesodden. Begge Alexanders foreldre er meget musikalske. Hans mor spiller klassisk piano og Alexanders far er en meget kjent fiolinist. Så da var det kanskje ikke så rart at Alexander allerede fra barnsben av begynte å spille piano og fele. Han øvde masse med sin far i barndommen, og valgte å satse mest på fiolin.

Frem til han var tenåring øvde han hver dag sammen med sin far, inntil han startet på Norges musikkhøgskole. I samme periode spilte han også for Vivaldi-orkesteret, som hans far ledet og Barrat Dues juniororkester.

I 2005 hadde Alexander en kort periode i Idol, hvor han ikke gikk videre. Hans virkelige gjennombrudd kom i 2006 da han vant «Kjempesjansen» på NRK, en konkurranse han også hadde søkt på å få være med i tre år tidligere, men da ble han vraket fordi han var ifølge Dan Børge Akerø, «litt for spe å litt for ung». Med Kjempesjansen-seieren i bagasjen, lå Norge åpent for Alexander. Sommeren 2008 reiste Alexander på turne på vestlandet, han besøkte hyppig steder som Valderøy, Vigra, Giske og Godøy. Han har selv sagt at det var under hans opphold på øya Giske at «Fairytale» ble til.

I 2009 ble Alexander invitert med på turne av Elisabeth Andreassen. På denne turen som gikk sin seiersgang rundt omkring i landet, fremførte de sanger fra Elisabeths album «Spellemann». Det var svenske og norske sanger som ble fremført, felles for de alle var at de var inspirert av folkemusikken.

Bettan_A-l_pet-stor_967157x

 

Samme året meldte Alexander seg på Melodi Grand Prix, med sangen «Fairytale», og dette angrer han nok ikke på. Lenge før finalen i Melodi Grand Prix hadde «Fairytale» fått et favorittstempel av dimensjoner. Alle trodde på denne sangen, og dette vekket også oppsikt på de internasjonale fan sidene rundt omkring på nettet. Alexander kvalifiserte seg direkte til finalen fra delfinalen i Skien med «Fairytale».

Med på scenen hadde Alexander med seg den ikke helt ukjente folkedansgruppa «Frikar». De var kjent fra programmet «Norske talenter» på TV2 fra 2008, og hadde laget en spesiell dans til Alexanders «Fairytale».Etter kvalifiseringen solgte «Fairytale» 5 000 eksemplarer og ble nummer en på VGs singelliste.

Den 21 februar var det finale i Melodi Grand Prix. Favorittstempelet til Alexander var av dimensjoner, og han skuffet ikke på scenen. Hans første fremføring i finalen sto til allsang og trampeklapp, noe som i mange sammenhenger ble sett på som unikt. Han gikk rett til gullfinalen. Etter nok en eventyrlig fremføring i gullfinalen ble det klart for resultatene. Alexander hadde tydeligvis tatt landet med storm da han fikk hele 750 000 stemmer, noe som var 600 000 stemmer mer enn andre plassen. Dette var rekord i stemmer for MGP.

Før oppladningen til Eurovision Song Contest i Moskva, hadde «Fairytale» og Alexander et stort favorittstempel. Han toppet alle bettinglister og vant alle slags avstemninger i forkant av konkurransen. NRK hadde før Moskva skreddersydd Alexanders fremføring på scenen. Med seg hadde han Frikar fra MGP, og de to kordamene Jorunn Hauge og Karianne Kjærnes. Etter en flott levering i semifinalen fikk Alexander en finaleplass. Han ble lest opp som nest siste land som gikk videre, og hele Norge satt vel på et tidspunkt med hjertet i halsen da dette skjedde.

Den 16. mai 2009 står som en dato som både fans og de fleste andre her i landet husker. Med startnummer tyve i finalen, gikk Alexander helt til topps i Eurovision Song Contest. Aldri før har et land oppnådd en så stor poengsum som det Alexander fikk. Han endte til slutt opp med 387 poeng og 16 tolvere satte han en solid rekord i Eurovision. Hele Norge kokte i seiersstemning, og dagen etter på 17 mai hørte man «Fairytale» ble spilt av orkestere i hele landet. Alexander fikk også 169 poeng mer enn andreplass som ble Island, også dette en ny rekord.

Under sin «takketale» etter seieren i Moskva, inviterte han «hele» Norge til å møte opp når han skulle ankomme Moskva dagen etter. Denne oppfordringen tok folk på alvor, og de møtte han med applaus og allsang i ankomsthallen på Gardermoen. Flyet han kom med ble også sprutet med vann, noe som regnes som en stor ære. Etter hans Eurovision seier har karrieren til Alexander virkelig satt fart. Han er i dag en meget ettertraktet artist, og har opptrådd i hele Norge og har vært rundtomkring i Europa. Han har også spilt i filmen «Yohan barnevandreren» som gikk sin seiersgang på norske kinoer i påsken i år. Han har også medvirket i en russisk spillefilm.

Alexander_Rybak_725152i

Som en oppladning til Eurovision Song Contest 2010 opptrådde Alexander i flere nasjonale finaler. Han var å se i blant andre Slovenia, Sverige, Aserbadsjan, Bosnia-Herzegovina og Russland. Sistnevnte land er også en nasjon Alexander har blitt en stor stjerne i. Hans debutalbum solgte også veldig godt i Russland. Stor stas var det spesielt i den finske finalen, der Alexander presenterte sin nye singel «European Skies». Sangen kan sees og høre under, og klippet er fra hans opptreden i Slovenias nasjonale finale.

Foto: Aftenposten.no
Kilde: Wikipedia.org, eurovision.tv

Del:
Relaterte artikler
Malmø
2024: Alle låtene
Intervjuer
2024: Bekreftede land
Vi teller ned til Eurovision 2024
Dager
Timer
Minutter
Utforsk historien