Dagens bidrag: Georgia

georgia

Eurovision 2010 nærmer seg med stormskritt. Det er bare noen få uker igjen før 17 spente finalister står klare i den aller første semifinalen 25. mai på Telenor Arena. I ukene frem mot den første semifinalen skal vi her på escNorge gjennomgå alle bidragene som konkurrerer i Eurovision Song Contest 2010.

Bidragene blir presentert i den rekkefølgen de skal opptre.

 

Land nummer seksten i den andre semifinalen er Georgia.

Først noen kjappe fakta:

Hovedstad: Tbilisi
Innbyggertall: 4 385 400 georgia
TV-stasjon: GPB
Debuterte i: 2007
Bidrag: Shine
Musikk: Hanne Sørvaag, Harry Sommerdahl, Christian Leuzzi
Tekst: Hanne Sørvaag, Harry Sommerdahl, Christian Leuzzi
Artist/gruppe: Sopho Nizharadze

Georgia debuterte i Eurovision Song Contest i 2007 med en tolvteplass i finalen. Året etter gikk de også til finalen og endte opp med en tolvteplass også da. De holdt seg unna i 2009 som et indirekte resultat av krigen mellom Russland og Georgia på sensommeren 2008. Deres egentlige bidrag til ESC 2009 ble diskvalifisert da det inneholdt dårlig skjult politisk kritikk av Russland som følge av den lange konflikten mellom Russland og Georgia.

Årets georgiske representant er 24 år gammel og heter Sopho Nizharadze. Hun er født i Georgia, men har tyrkiske aner. Oppmuntret av sin mor som liten, debuterte Sofia på scenen allerede som treåring. Da hun var seks år gammel, var hun allerede for en profesjonell artist å regne. Året etter ble hun invitert til å opptre som skuespiller og synge i et barneteater i Georgia, og dette ble starten på hennes virkelig store karriere. Elleve år  fremførte hun «Sous le ciel de Paris» på den franske ambassaden i Georgia. Her ble hun oppdaget av den franske TV-journalisten Bernard Pivot, som inviterte henne til å opptre på den franske TV-kanalen TV5.

Da Sopho hadde nådd sytten, hadde hun allerede en stor karriere bak seg. Hun hadde vunnet flere priser i Russland og Georgia samt flere musikkonkurranser. Det var på denne tiden hun startet å spille i musikaler og fikk ytterligere internasjonal oppmerksomhet som artist.

Sopho ble utvalgt internt av den georgiske tv kanalen GPB til å representere landet sitt i Eurovision Song Contest. Hun stilte med seks sanger i en TV-sendt finale. Det var det delvis norskskrevne bidraget «Shine» som vant. «Shine» er skrevet av Hanne Sørvaag, som også står bak Norges bidrag i år.For fullstendige anmeldelser for alle sangene se her.

Del:
Relaterte artikler
Malmø
2024: Alle låtene
Intervjuer
2024: Bekreftede land
Vi teller ned til Eurovision 2024
Dager
Timer
Minutter
Utforsk historien