escNorge presenterer: Sanna Nielsen

escNorge vil i tiden som kommer med jevne mellomrom ta for seg ulike artister som i en eller annen sammenheng har tilknytning til Eurovision Song Contest eller uttagningen til denne. I Europa myldrer det av artister som drømmer om å få representere sitt land i den store finalen hvert år. Noen lykkes, andre blir slått på målstreken, mens mange aldri er i nærheten av en finalebillett.

Felles for dem alle er at de har forstått betydningen av å kunne promotere seg selv som artist foran hundrevis av millioner TV-seere en kveld i mai, enten det er i semifinalen eller i finalen, og mange artister ser det som en fantastisk belønning etter mange år med blod, svette og tårer.

Fjerde artist ut i denne serien av presentasjoner er Sanna Nielsen fra Sverige.

Sanna Viktoria Nielsen ble født den 27. november 1984 i Edenryd i Bromölla kommune i Skåne. Under hele oppveksten var det musikken som var hennes altoppslukende interesse, og allerede som åtteåring begynte hun å delta i flere talentshow og synge som gjestesolist med ulike danseband. Etter hvert fikk hun også opptre i et par TV-program, noe som førte til hennes første platekontrakt. Og i mai 1996, da hun bare var elleve år gammel, gikk Sanna til topps på de svenske salgslistene med låten Till en fågel. Til dags dato er hun den yngste artisten som noensinne har nådd nummer 1 i Sverige.

Debutalbumet Silvertoner kom ut høsten 1996, og ble etterfulgt av en juleplate, Min önskejul året etter. Sanna fortsatte å synge og opptre mens hun gjorde ferdig grunnskolen, men valgte så å flytte til Malmö for å gå på den estetiske linjen med fordypning i musikk på Heleneholmsgymnasiet. I storbyen følte hun at hun kunne være mer seg selv, og at hun ikke stakk seg så mye ut som hun gjorde på hjemstedet. Hun har i flere intervjuer fortalt at selv om hun ikke vil kalle det for mobbing, ble hun utsatt for misunnelse og sårende kommentarer i ungdomstiden, både fordi hun var blitt ‘kjendis’ og fordi hun – allerede da – raget over de fleste med en høyde på 180 centimeter.

Sanna fant imidlertid trøst og støtte i musikken, og fortsatte å opptre mens hun gjorde seg ferdig med videregående. Etter det begynte flere tilbud å strømme inn, og i årene som fulgte deltok Sanna på flere juleturnéer med blant andre Christer Sjögren, Charlotte Nilsson, Roger Pontare og Kalle Moraeus. Samtidig gikk hun gradvis over fra kun å synge på svensk til å fremføre mer og mer materiale på engelsk, noe studioalbumene hennes fra 2006 og fremover bærer preg av. Alt i alt har det blitt åtte album og atten singleutgivelser på Sanna – mest som soloartist, men også i samarbeid med andre artister, som f.eks. Shirley Clamp og Sonja Aldén, og hun har gått til topps både på Svensktoppen, Trackslistan, Sverigetopplistan og Digi-listan.

Men det er sin deltakelse i Melodifestivalen, den svenske uttagningen til Eurovision Song Contest, Sanna er mest kjent for. Hun har deltatt hele syv ganger siden debuten i 2001, og det med sanger på både engelsk og på svensk. I tillegg har hun en duett på repertoaret.

2001 – Sanna er 16 år og hun deltar for første gang. Hun fremfører balladen I går, i dag, skrevet av Bert Månson, med startnummer seks i finalen. Hun soper inn hele 172 poeng, noe som holder til en fin 3. plass for nykommeren. En plassering som lenge skal stå som hennes beste.

2003 – To år har gått, og delfinaler er innført. Sanna deltar i den andre av fire, som avholdes i Göteborg. Hun kvalifiserer seg direkte til finalen, med power-balladen Hela världen för mig, skrevet av Thomas G:son. I finalen kommer hun på 5. plass med 93 poeng.

2005 – Sanna er med for tredje gang, og denne gangen også i delfinale nummer to. Nå har hun fått Fredrik Kempe med på laget, og sammen synger de popdisco-låten Du och jag mot världen videre til Globen og finalen. Sangen, som er skrevet av Fredrik, Bobby Ljunggren og Henrik Wikström, ender til slutt på 8. plass i finalen med 30 poeng.

2007 – Delfinale fire står for tur dette året, og for første gang går ikke Sanna direkte til finalen. Schlagerbidraget Vågar du, vågar jag, skrevet av det samme teamet som stod bak Sannas forrige MF-låt, må ta veien om Andra chansen for å kvalifisere seg, og i Globen plasserer hun seg på en 7. plass med 44 poeng – én plass opp siden sist.

2008 – Sanna velger denne gangen å vende tilbake til MF uten noen pause, og i sitt femte forsøk synger hun for første gang på engelsk. Med balladen Empty Room, skrevet av Bobby Ljunggren og Aleena Gibson, er hun nok en gang med i delfinale to, og det skal vise seg å bringe lykke. Hun kommer seg direkte til finalen, og blir en aldri så liten publikumsfavoritt i ukene og dagene før finalen.

Sanna går på scenen som nummer syv i finalen, og hun skuffer ikke. Publikum går bananas og gir henne 18% av stemmene, men juryen er ikke like imponert. De gir henne 74 poeng, noen som gjør at hun ligger 40 poeng bak Charlotte Perrelli. Selv med full score fra publikum, må Sanna se seg slått på målstreken. En liten revansj får hun dog når Empty Room går til topps i OGAE-klubbenes offisielle Andresjanse-avstemning senere samme år.

2011 – Etter en tre års pause stiller Sanna opp i MF igjen, og atter en gang havner hun i delfinale to. Popschlageren I’m In Love, skrevet av Bobby Ljunggren, Thomas G.Son, Irini Michas og Peter Boström, tar seg lett til Globen-finalen, der det til slutt blir en sterk fjerdeplass med 114 poeng.

2014 – Nye tre år er gått, og Sanna gjør nok en opptreden i Melodifestivalen. Balladen Undo er skrevet av Fredrik Kempe, David Kreuger og Hamid ‘K-One’ Pirouzpanah, og går ut i – selvfølgelig – delfinale to. Herfra kvalifiserer Sanna seg enkelt til finalen, der det utvikler seg til en skikkelig ‘catfight’ med hennes hardeste konkurrent, Ace Wilder. Etter at de internasjonale juryene har avgitt sine poeng, leder Ace med syv poeng foran Sanna, med nærmeste konkurrent mer enn 30 poeng bak.

Det er dermed publikumsstemmene som skal avgjøre det hele, og når det kun er de to høyeste poengsummene igjen å dele ut, sitter Sanna og Ace og venter spent på avgjørelsen. Det viser seg at det svenske folket vil ha Sanna som vinner, og med 25,8% av det totale stemmeantallet sikrer hun seg 122 poeng. Dette fører henne forbi Ace Wilder og til sammenlagtseier med bare to poengs margin, noe som tilsvarer omtrent 5 000 stemmer.

På det syvende forsøket lykkes det altså endelig Sanna Nielsen å gå til topps i Melodifestivalen, og hun får reise til den internasjonale finalen i København og representere Sverige. Fremføringen er relativt uforandret fra den svenske finalen i Friends Arena, og Sanna gir alt hun har av skjønnsang og innlevelse i den vakre balladen. For det blir hun belønnet med den tredje høyeste poengsummen Sverige noensinne har oppnådd i ESC, og en strålende 3. plass.

Siden seieren i Melodifestivalen har ikke Sanna ligget på latsiden – hun har fortsatt å spille inn musikk, blant annet albumet 7, som kom ut sommeren 2014 og inneholdt blant annet hitsingelen Rainbow, og hun gjorde suksess som Lara i en oppsetning av Doktor Zhivago på Malmö-operaen.

I 2015 var Sanna tilbake i Melodifestivalen, men da som programleder sammen med komikeren Robin Paulsson. De to fikk mye skryt for sin både humoristiske og profesjonelle opptreden, og som en følge av dette fikk Sanna senere tilbud om – og takket ja til – å bli ny programleder for det superpopulære programmet Allsång på Skansen, der hun gjør sin programlederdebut sommeren 2016.

Til tross for at hun av flere har blitt stemplet som ‘Melodifestival-sangerinne’ har Sanna Nielsen altså gradvis utviklet sin karriere parallellt med konkurransen, og i dag er hun en av de mest folkekjære og respekterte artistene i Sverige. Med sin store stemmeprakt og sitt sterke scenenærvær fyller hun både store arenaer og mer intime konsertlokaler, og selv om det meste av hennes utgitte materiale er innen pop- og schlagersjangeren fremfører hun gjerne låter innen andre musikkgrener også. Og de siste par årene har vi sett henne i nye og spennende sammenhenger både på musikalscenen og i programlederrollen.

Det skal bli en glede å følge Sanna Nielsen på veien videre i årene som kommer.

sanna scene

Kilder: Google, Wikipedia.org, Sannas hjemmeside. Bilder: Google.

Del:
Relaterte artikler
Malmø
2024: Alle låtene
Intervjuer
2024: Bekreftede land
Vi teller ned til Eurovision 2024
Dager
Timer
Minutter
Utforsk historien