Söndag på Fornebu – Kroatia og Georgia

Vi har akkurat fått oss litt mat i lunsjpausen, väret veksler mellom strålende solskinn og höljregn i löpet av to minutter, Wivian har gått for å dekke den kypriotiske pressekonferansen og jeg benker meg foran monitorene i pressesenteret for å fölge prövene til Kroatia og Georgia.

De tre flotte damene i Femminem (som ser ut som om de er klipt ut av en Wella shampoo-reklame) begynner sittende på en parkbenk for Kroatia. Kledd i lårkorte, ferskenfargede kjoler med langt slep beveger de seg så fremover på scenen og begynner en proff, velregissert koreografi mens sangen – og vindmaskinen – tiltar i styrke. Vokalen er meget klar og sterk på alle tre jentene; de er faktisk blant dem som stemmemessig har imponert meg mest hittil.

femminemdress

Mye kvinnelig ynde og grasiösitet hos kroatiske Femminem. Foto: eurovision.tv.

Scenen kan fremstå som litt i mörkeste laget (lyssettingen går först i blått, för den omtrent halvveis i låten skifter til ulike sjatteringer av rosa og lilla), men jentene synes godt i kjolene sine. Verre er det med de to kvinnelige danserne i sorte klär, de blir nesten borte, uten at det har nevneverdig å si for helhetsinntrykket. Mot slutten skal to hjerte-halvdeler föres sammen foran trioen, og dette fungerer bedre for hver gjennomkjöring.

{youtube}wdErRaHa1fY{/youtube}

Med en slik fremföring og et fordelaktig startnummer er Kroatia närmest garantert å gå videre, og etter å ha sett dagens pröver, har jeg dessuten fått tro på at de kan komme virkelig höyt i finalen.


Sofia fra Georgia er nestemann ut på scenen. Kledd i en dramatisk röd kjole som kontrasterer med danserne i hvitt fremförer hun «Shine» närmest prikkfritt til tross for en svärt innviklet (og i mine öyne unödvendig) koreografi. Hun står omtrent ikke i ro i löpet av de tre minuttene sangen varer, men beveger seg rundt, blir löftet, lent sidelengs, böyd bakover og jet vet ikke hva. Det er en reell fare for at dette kan virke mer distraherende enn oppbyggende for fremförelsen – men Sofia selv gjör det hun kan for å selge nummeret med innlevelse og flott stemmeprakt.

sofiadress

Tidvis innviklet akrobatikk i Georgias scenenummer. Foto: eurovision.tv.

Det störste ankepunktet er imidlertid at det er meningen at det skal väre mye dramatikk og storslagne fölelser i dette nummeret, men for meg fremstår det allikevel mest som tomt og uinteressant – og jeg tviler på om dette holder til finaleplass for Georgia i år. 

{youtube}5SMSp0DRbMM{/youtube}

 

Del:
Relaterte artikler
Malmø
2024: Alle låtene
Intervjuer
2024: Bekreftede land
Vi teller ned til Eurovision 2024
Dager
Timer
Minutter
Utforsk historien