Førsteinntrykk av andre semifinale

En ny dag og nye muligheter på Telenor Arena. Stemningen er høy etter gårsdagens semifinale, og ryktene går vilt om hvilken plassering de ulike landene som kvalifiserte seg fikk. Flere sier at Hellas vant semien (ingen overraskelse), mens Island ble nr. 2 (bombe!) foran Serbia, Portugal (!) og Belgia. Slike rykter fyker rundt hvert år, så hvor mye lit man skal feste til dem er usikkert – men artig å spekulere er det nå uansett.

Kveldens show inneholder samme åpningssekvens som i første semifinale, før kameraene zoomer inn på programlederne i salen. Haddy og Nadia har skiftet kjoler siden tirsdag, og stiller nå i nydelig rødt (Haddy) og elegant lilla (Nadia). Erik er fortsatt i mørk dress og lys skjorte. De kjører mye av det samme skriptet som sist, men nå er det Haddy som får æren av å uttale de bevingede ord: «Good evening, Europe!»

Først ut er Litauen, en irriterende sang som fremføres på en snodig måte – synkront og samkjørt, men fullstendig uten smil og sjarme. Scenen virker tidvis mørk, men det «magiske» øyeblikket da de dropper buksene sine kommer godt frem. Fremføringen er kompetent og presis, men med tanke på det høye nivået i denne semien tror jeg det skal mye til før denne tar seg videre.

En av storfavorittene, Armenia, er neste land ut. Eva Rivas ser aldeles praktfull ut med utslått hår og en trang, ferskenfarget topp med slep over hvite bukser. Masse symbolikk i fremførelsen (noen som «vanner» den gigantiske aprikossteinen, for eksempel), men dessverre har Eva en dårlig dag vokalmessig. Hun høres tidvis både hes og sur ut, og treffer langt fra alle toner slik hun skal. En relativt skuffende gjennomkjøring for Armenia, som allikevel bør ligge godt an til å sikre seg en finalebillett.

Så er det Israel og Harel Skaats tur. Mørk scene og mørk dress på Harel, som lyses opp av en enslig spotlight. Vokalt er han fortsatt litt «off» på enkelte steder i versene, og på en av de høye notene mot slutten brister stemmen. Harel må levere 100% vokalt på en låt som denne for at den skal gjøre inntrykk, og det gjør han ikke i dag. Dette vil uansett være en juryfavoritt (og det var sannsynligvis nok til å sikre Portugal finaleplassen i går), men Israel kan glemme topp-plasseringen de sikter mot hvis ikke Harel synger bedre i morgen kveld…

Danmark gjennomfører en bedre prøve vokalt enn tidligere, men kjemien mellom Chanee og N’evergreen er fremdeles ikke-eksisterende. Nummeret som helhet gjør lite inntrykk, men de har fått rettet opp i mye av det som ikke fungerte på de tidligere prøvene, og danskene er slett ikke ute av dansen når det gjelder en finalebillett.

Michael von der Heide går på scenen for Sveits og leverer nok en kompetent gjennomkjøring. Dessverre har en av kordamene hans etterlatt sangstemmen sin i garderoben; hun synger konsekvent falskt og høres ALT for godt i lydmiksen. Dette må sveitserne få rettet opp i før semifinalen, ellers er de sjanseløse på finaleplass.

I første pause er det Haddy som underholder publikum med ESC-historikk, og introduserer publikum for en overraskelsesgjest – selveste Lys Assia, den aller første vinneren av konkurransen tilbake i 1956. Så er det Anna Bergendahls tur for Sverige. Låten er like kjedelig som alltid, men Anna er fjellstø vokalt og uttrykker masser med varme og innlevelse bak mikrofonen. Sverige får spontan applaus i pressesenteret når sangen er over, og dette er nok en garantert finalist slik det ser ut nå.

Aserbajdsjan er neste land ut. Safura blir leid ned trappen av en av de mannlige danserne nå. Hun ser nydelig ut, og leverer en grei vokal prestasjon, selv om hun sliter litt på noen av tonene. Koreografimessig blir scenen tidvis for mørk, og klippet der Safura formelig løper tilbake på scenen etter å ha stått ute på catwalken fungerer absolutt ikke. Fortsatt en del å jobbe med for en av favorittene, men en sannsynlig finalist allikevel.

Alyosha står alene på scenen for Ukraina og ser innledningsvis ut som Ringeren i Notre Dame før hun tar av seg hetten og kaster kappen (det hun har under ser ikke mye bedre ut, dessverre – tenk stusslig statist i «Les Miserables»…). Stemmemessig sliter hun litt mer i dag enn før, og det er ikke et godt tegn – for i likhet med Israel er det vokalen som bærer dette dystre, deprimerende bidraget. Ingen sikker finalist…

Kontrasten til festlige Nederland kunne ikke vært større. Her er det tut og kjør for alle penga, og de har fått større variasjon i kameraklippene slik at backingsangerne og de dansende figurene ved orgelet synes mer. Sieneke synger bra, men ser fortsatt ut som hun er dobbelt så gammel som hun virkelig er. Personlig vil jeg gjerne ha denne videre, og jeg kan ikke annet enn å bli oppmuntret av at store deler av pressesenteret gir Nederland applaus når nummeret er over…

Så er det ny pause, med Erik og Haddy i Green room, der de skal hilse på Sieneke som kommer opp fra scenen. Avstemningsprosedyrene gås gjennom på nytt før det er Romanias tur til å gå på scenen. Paula har byttet tilbake til den sorte catsuiten fra den rumenske finalen, noe som er mer kledelig enn den sølvfargede. Stemmemessig er både hun og Ovi på høyden, og koreografi og kameravinkler sitter som de skal. Masse bruk av flammer som skyter opp fra ulike steder på scenen underbygger ild-temaet i låten. En sannsynlig finalist basert på fremføring og Romanias gode kvalifiseringsstatistikk.

Artistene fra Slovenia inntar scenen med sin blanding av folkemusikk og rock. Rockevokalisten har fortsatt Beatles-trøye på, men har brukt rettetang på håret siden forrige prøve. Denne låten er så nederlagsdømt at det nesten vil være tidenes ESC-bombe om den går videre til finalen. Litt synd, egentlig, for gruppen kan definitivt synge og viser frem masse spilleglede på scenen. Men så var det det der med låten, da…  

Neste ut er Niamh Kavanagh for Irland. Heldigvis for irene synger Niamh MYE bedre i dag enn på siste prøve (men hun er litt på kanten på et par av de siste høye tonene). Hun stiller i en elegant, lilla kjole med slep, men frisøren hennes kunne nok gitt henne noen ekstra minutter i stolen… Personlig synes jeg scenen blir for mørk og dyster på dette nummeret, men det fungerer etter hensikten, og bør gi Irland gode muligheter til en ny finale på lørdag.

Miro fra Bulgaria skrur opp tempoet i sin «Angel si ti» og leverer solide vokalprestasjoner og et velkoreografert sceneshow (med mange nærbilder av Miros skremmende perfekte ansikt…). Ingenting er galt med dette nummeret (han kunne nok ha spart seg for å synge deler av låten på engelsk; det virker veldig unødvendig), men det gjør heller ikke inntrykk og vil sannsynligvis slite med å kvalifisere seg videre.

Jon Lilygreen er atskillig mer neddempet for Kypros. Stemmemessig er han en av kveldens sikreste, og gruppen leverer som alltid bra på scenen, men hele nummeret blir litt for stillestående for min smak. Allikevel – noe liknende fungerte godt for Belgia i går, så avansement for Kypros er slett ikke utenkelig. For tredje gang i dag får et land spontan applaus i pressesenteret…

Kveldens siste pause inneholder klipp av artistene fra semi 2 idet de øver og koser seg på Telenor Arena. Så går Femminem på scenen for Kroatia og leverer nok en solid prøve, både vokalt og koreografimessig (nå sitter til og med klippet med hjertehalvdelene som det skal). Massevis av feminin ynde og grasiøsitet i dette nummeret, som bør gå videre til finale på tross av at de fleste vennligsinnede nabolandene deltok i gårsdagens semifinale…

femminembenk

Foto: eurovision.tv.

Mer flagrende kjoleprakt og sterke vokalprestasjoner står Sofia fra Georgia for. Koreografien er like innviklet (og unødvendig) som før, men Sofia synger imponerende godt og selger låten for alt den er verdt. Ved siden av Israel er dette en sannsynlig juryfavoritt, og det kan meget vel sikre Georgia en finalebillett i år.

Aller siste land ut i semifinale 2 er Tyrkia, som kjører full rockeøs med masser av blinkende motlys og en motorsykkelbabe med vinkelsliper på scenen. Jeg skulle ønske meg at vokalisten ikke slapp tonen på slutten av hver eneste linje, men heller holdt den helt ut – men det blir småpirk i denne sammenhengen. Låten er fengende og sceneshowet gjør inntrykk, og Tyrkia må sies å være en av kveldens sikreste kort når det gjelder finaleplass.

Flere land har litt å jobbe med etter denne gjennomkjøringen – først og fremst Israel (hvil stemmen til Harel), Sveits (bytt ut backingsangeren) og Aserbajdsjan (gjør om på koreografien så Safura slipper å løpe). Mest fornøyd etter disse prøvene kan nok Sverige, Romania, Kypros og Tyrkia være.

Jeg sitter fremdeles med relativt ferske inntrykk fra gjennomkjøringen, så jeg velger å vente med å poste spådommene mine for denne semien til etter at jeg har sett morgendagens generalprøver også. Noe lettere å plukke ut finalister herfra enn fra semi 1 er det i alle fall ikke…

 

Del:
Relaterte artikler
Malmø
2024: Alle låtene
Intervjuer
2024: Bekreftede land
Vi teller ned til Eurovision 2024
Dager
Timer
Minutter
Utforsk historien