Semifinale 1: Analyse og resultater

I går var det den første av to semifinaler i årets Eurovision Song Contest. I en flott produsert sending av NRK, ble nye drømmer født mens andre drømmer ble ubarmhjertelig knust.

programledere_1

Spenningen var stor både hos seerne og hos NRK når den første semifinalen skulle gå av stabelen. Et års intensivt arbeid skulle vises for det europeiske publikum, og NRK skuffet absolutt ingen, bortsett fra en og annen sur svenske. Programledertrioen Haddy, Eirk og Nadia(bildet) hadde en flott kjemi sammen, og Eriks små spøker var virkelig morsomme.

Sendingen har derimot ikke falt i god jord hos vår nabo i øst, Sverige. Under programmet kokte nettlinjene og telefonene over hos SVT. Flere klagde over usynkroniserte sendinger, der lyd og bilde ikke passet sammen. I en artikkel på TV2 nyhetene.no i dag kunne man også lese om den svenske journalisten Markus Larsson, som var meget misfornøyd med sendingen. Han ble forøvrig plukket fra hverandre i en debatt på P4 programmet 17:30.

Men fra misfornøyde svensker til resultatene.

Disse ti landene kom seg til lørdagens finale: Bosnia-Herzegovina, Moldova, Russland, Hellas, Portugal, Hviterussland, Serbia, Belgia, Albania og Island.

Siden semifinalene ble innført i 2004, har Bosnia-Herzegovina, Russland og Hellas aldri gått glipp av en eneste finale. Moldova kvalifiserte seg for andre året på rad, samme med Island og Portugal. Hviterussland har ikke vært i en finale siden 2007, og Serbia måtte stå over finalen i fjor da de ble valgt vekk av juryen.

Gleden var aller størt hos Belgia. Landet har ikke vært å se i en finale siden 2004, og når Belgia ble lest opp eksploderte delegasjonen i green room i vill glede.

tom_dice_belgium

Kvelden bød også på to overraskelser.

Slovakia var på forhånd tippet til å sikre seg en finaleplass med god margin. Dette skjedde dessverre ikke. Artisten Kristina var tydelig nervøs både før og under sin fremføring, og en noe sleivete kordame gjorde det hele ufrivillig komisk, noe som igjen ikke hjalp på resultatet. Allerede en dag etter snakkes det høyt om at Slovakia muligens trekker seg ut igjen.

kristina_slovakia

Den andre overraskelsen ble Russland. Ingen hadde på forhånd trodd at Peter Nalitch og hans venner skulle komme seg til finalen, med sitt noe spesielle bidrag. Det har skapt furore hos en del fans, og dette er kanskje også en indikasjon på at 50/50 systemet ikke fungerer slik det skal.

Den maltesiske artisten Thea Garret kom heller ikke videre, det til tross for at Malta hadde gjort det maksimale ut av et noe kjedelig utgangspunkt. En gråtende Thea forlot Telenor Arena mens hun sa til jorunalistene » Eurovision er ikke slik det engang var». Det var tre poeng som skilte plass nummer ti og ellve, og rykter skal ha det til at det var Malta på ellevte og Russland på tiende.

I morgen er det ny semifinale på Telenor Arena. Der stiller Litauen, Armenia, Israel, Danmark, Sveits, Sverige, Aserbadsjan, Ukraina, Nederland, Romania, Slovenia, Irland, Bulgaria, Kypros, Kroatia, Georgia og Tyrkia. Finalen sendes direkte på NRK1 klokken 21:00.

Del:
Relaterte artikler
Malmø
2024: Alle låtene
Intervjuer
2024: Bekreftede land
Vi teller ned til Eurovision 2024
Dager
Timer
Minutter
Utforsk historien