Semifinale 2: Analyse og resultater

Torsdag kveld gikk den andre semifinalen i årets Eurovision Song Contest av stabelen på Telenor Arena på Fornebu. Mange av storfavorittene var trukket ut i denne semien, så det var knyttet stor spenning til resultatet. Og litt før klokken 23 i kveld ble den siste «magiske» konvolutten åpnet, og vi kunne konstatere at de ti siste landene var på plass i lørdagens finale.

Fra visse kanter har det kommet reaksjoner på at manuskriptet til de tre programlederne Nadia, Erik og Haddy var svært likt det de kjørte i den første semifinalen på tirsdag. Og en viss gjenkjennelsesfaktor var det nok, men samtidig hadde de «frisket» opp flere av innslagene sine og laget nye vrier på dem. I stedet for å strikke deltakernes flagg i pausen dekorerte de nå kaker, og Eriks lille «deltaker-spøk» var å bruke samme glitrende underbukser som InCulto fra Litauen fremfor å klippe seg som Milan Stankovic fra Serbia.

I motsetning til første semifinale virket det som om samtlige land hadde gode sendeforhold på torsdag, og det ble ikke rapportert om lyd-og bildeforsinkelser slik Sverige opplevde under tirsdagens sending.

De ti landene som kvalifiserte seg videre fra torsdagens semifinale var:GeorgiaUkrainaTyrkiaIsraelIrlandKyprosAserbajdsjanRomaniaArmeniaDanmark

Mange av disse landene opprettholdt en i utgangspunktet sterk kvalifiseringsstatistikk: Både Georgia, Ukraina, Tyrkia, Aserbajdsjan, Romania og Armenia har tatt seg videre til finale hvert eneste år de har deltatt. Også Danmark har vært sterke i semifinalene i de senere årene, og har deltatt i finalen hvert år siden 2005. Men Israel, Irland og ikke minst Kypros har hatt mer blandet hell i semifinalene, og gleden var stor i disse delegasjonene over avansementet i år.

Det største sjokket i semifinalen er utvilsomt at forhåndstippede Anna Bergendahl fra Sverige ikke var blant de 10 finalistene. Selv ikke 35 000 innkjøpte røde lysstaver kunne altså hjelpe «This Is My Life» videre. Mange spørsmål vil nå sikkert bli stilt om Christer Björkmans posisjon som Melodifestival-guru, og ikke minst om årets svenske utvelgelsesjury som vraket låten «In A Moment Like This» – som så gikk hen og vant i Danmark og altså tok seg til finale i motsetning til Anna.

Også Kroatia var blant de forhåndstippede finalistene på torsdag, men de flotte jentene i gruppen Femminem måtte skuffet konstatere at det ikke holdt hele veien inn i år. De øvrige landene som ikke kvalifiserte seg var Litauen, Sveits, Nederland, Slovenia og Bulgaria.


Direkte etter finalen fulgte en pressekonferanse der de ti siste finalistene trakk sine startnummer på lørdag. Georgia trakk nr. 13, Ukraina nr. 17, Tyrkia nr. 14, Israel nr. 24, Irland nr. 10, Kypros nr. 5, Aserbajdsjan nr. 1, Romania nr. 19, Armenia nr. 21 og til slutt Danmark nr. 25.

Den endelige startrekkefølgen i finalen ser dermed slik ut:1) Aserbajdsjan2) Spania3) Norge4) Moldova5) Kypros6) Bosnia-Herzegovina7) Belgia8) Serbia9) Hviterussland10) Irland11) Hellas12) Storbritannia13) Georgia14) Tyrkia15) Albania16) Island17) Ukraina18) Frankrike19) Romania20) Russland21) Armenia22) Tyskland23) Portugal24) Israel25) Danmark

ESCNorge gratulerer alle artistene som er klare for lørdagens show.

Del:
Relaterte artikler
Malmø
2024: Alle låtene
Intervjuer
2024: Bekreftede land
Vi teller ned til Eurovision 2024
Dager
Timer
Minutter
Utforsk historien