Hva med Belgia?

I Eurovision har alltid Belgia stått som selve symbolet for demokratisk samarbeid. Trofast har belgierne siden 1956 stilt opp i alle finaler hvor landet har vært kvalifisert – og like trofast har man rotert mellom de to regionale TV-stasjonene: RTBF og VRT.

belgsplit

RTBF er stasjonen for den fransktalende delen av Belgia: Det som ofte omtales som Wallonia. VRT dekker det nordlige området, Flandern, der flamsk (nederlandsk) er språket. Tradisjonelt har RTBF hatt de beste resultatene i ESC, derav også Sandra Kims seier i 1986. Årets sjetteplass for VRT, med Tom Dice’ «Me And My Guitar», var faktisk beste notering for denne kringkasteren.

Men vil vi noen gang få se to bidrag fra to belgiske nasjoner?

Svaret er vanskelig: Bakgrunnen for at Belgia deler bidragene broderlig på de to TV-stasjonen, er en kompleks politisk og geografisk situasjon – som vi på ingen måte kan dekke på alle områder i en liten artikkel. Belgia har egentlig tre markerte befolkningsgrupper, men det tyskspråklige området helt i øst – blir vanligvis regnet med i den sørlige Wallonia-regionen. Hovedstaden, Brüssel, er en egen region liggende midt inne i Flandern.

Gjennom det forrige århundret, forandret både verdenskrigene og den voksende økonomien i Europa landet fullstendig. Fra å være sterkest, både utviklingsmessig og økonomisk i den første halvdelen av århundret, er i dag den fransktalende befolkningen i gjennomsnitt «fattigere» enn de nordlige områdene. Dette er en av årsakene til at regionene i dag står på mange politiske områder steilt mot hverandre, og flere politiske partier i Flandern ønsker en splittelse av landet.

Kulturelt er også Belgia delt i to. Regionene har hver sin filmindustri, TV-kanaler, nasjonale salgslister osv. Det som er populært i Wallonia, behøver slett ikke slå an i nord.

Valget tidligere i sommer, førte til flere store oppslag om en splittelse av Belgia. Ting har roet seg noe ned etter valgresultatet, men å si at den politiske situasjonen er stabil, er et sterkt uttrykk å bruke. Mye tyder allikevel på at Belgia vil bestå i den nærmeste fremtiden. For det første ønsker ikke Wallonia like sterkt som enkelte opposisjoner i Flandern å splittes. I tillegg er man faktisk enige om noe i landet, blant annet og ikke minst om Brüssel – som har store konsentrasjoner fra begge befolkningsgruppene.

Midt inne i denne splittelsen og politiske uroen, kan man på en måte gjennom deltakelsene i Eurovison se at nord og sør faktisk kan forenes om noe. Og i hvert fall på det punktet, har Wallonia vist seg å ha utkonkurrert de flamsktalende i nord. I hvert fall når det gjelder resultater.

Kilder: The Times, wiki, Aftenposten. Bilde fra foreignpolicy.com.

Del:
Relaterte artikler
Malmø
2024: Alle låtene
Intervjuer
2024: Bekreftede land
Vi teller ned til Eurovision 2024
Dager
Timer
Minutter
Utforsk historien