Kroatia: Nasjonal finale den 5. mars

kroatiaKroatia bekrefter nå sin deltakelse i Eurovision Song Contest 2011, og som vanlig skal deres representant velges ut gjennom Dora-festivalen, som vil gå av stabelen den 5. mars. Men konkurransen gjør betydelige endringer fra sin tidligere form, og blir nå et Idol-liknende show for å velge rett artist og rett låt til Düsseldorf.

Som escNorge tidligere har rapportert, flyttes Dora fra kystbyen Opatija til hovedstaden Zagreb. Samtidig har de ansvarlige i TV-selskapet HRT tydeligvis latt seg inspirere av årets suksess i Tyskland, og organiserer nå en utvelgelsesprosess lik den som brakte Lena Meyer-Landrut til topps i sitt hjemland. 

I syv programmer fra og med 22. januar vil utvelgelsen pågå etter utslagsmetoden, der seerne kan ringe inn og stemme på sin favorittartist som fremfører coverversjoner av låter i forskjellige sjangre. Konkurransen er åpen for alle kroatiske artister som er 16 år eller eldre, og HRT understreker at de ønsker både nykommere og etablerte artister som deltakere.

I hvert av de to første programmene vil 12 artister konkurrere mot hverandre, og seks vil gå videre fra hvert program. Disse 12 møtes så i det tredje programmet, der de vil bli redusert til seks. I program fire vil de to svakeste bli slått ut, og i program fem og seks vil en artist ryke ut hver gang. Dermed står man igjen med to kandidater i finalen den 5. mars.

I finalen vil de to gjenværende artistene fremføre hver sin versjon av tre nye låter som ifølge HRT skal snekres sammen av berømte kroatiske komponister og tekstforfattere. Vinneren vil bli kåret i en 50/50-miks av jurystemmer og telefonstemmer.

Med denne utvelgelsesmetoden håper Kroatia å gjøre det bedre i ESC enn de har gjort de senere årene. Landet har oppnådd respektable plasseringer, men har også måttet stå over to finaler, i 2007 og 2010, og har ikke vært i nærheten av å kopiere resultatene fra «glansdagene» i siste halvdel av 1990-tallet. Siste gang Kroatia nådde en topp 10-plassering var i finalen i København i 2001, da Vanna endte på nettopp 10. plass med Strings Of My Heart.

 

Kilde: esctoday.com

Del:
Relaterte artikler