Uforglemmelige artister, del 10; BrainStorm

brainstormfemDet er utrolig mange artister som har deltatt i ESC gjennom tidene. Enkelte av disse hører vi aldri noe mere til etter konkurransen, og det kan ofte være like greit. Andre har et eller annet man ikke greier å gi slipp på så lett; i alle fall er det slik for meg.

Det kan være ulike grunner til at en artist fanger min interesse, alt fra en kul opptreden til en sang som passer midt i musikksmaken min, men svært ofte spiller stemmen en avgjørende rolle. Enkelte stemmer treffer meg midt i hjertet, og her skal jeg ta for meg noen av de artistene som for meg har fått «et liv etter ESC». Flere av disse har etter hvert sneket seg inn blant mine absolutte favorittartister, og det er dem jeg vil presentere her.

BrainStorm representerte Latvia med sangen «My Star» da landet debuterte i Stockholm 2000, og oppnådde en flott 3.plass. Imidlertid er det svært mange som mener at de burde ha vunnet.

BrainStorm startet som så mange band har gjort, med gode venner som spiller sammen og deler den samme drømmen. I motsetning til veldig mange slike band, der det blir med drømmen, har BrainStorm imidlertid lykkes. Bandmedlemmene tilhører den helt spesielle generasjonen som ble født under Sovjetregimet i Latvia, opplevde frihetskampen og er blant de første som får sjansen til å nyte den friheten som ble vunnet.

renars

Disse svært ulike virkelighetene de har levd under har selvfølgelig satt sitt preg på musikken deres. Vokalist og frontfigur Renars Kaupers (bildet over) sier at det som først inspirerte dem til å lage musikk var russisk og sovietlatvisk popmusikk fra 80-tallet. Denne musikken hadde, ifølge Renars, en helt egen blanding av glede og sorg, noe han mener at flesteparten av BrainStorm sine sanger også har.

BrainStorm ble altså startet av fire klassekamerater, Renars Kaupers, Janis Jubalts, Gundars Mausevics og Kaspars Roga, i 1989. Kort etter fikk de også med en femte klassekamerat, Maris Mihelsons. De var da 15 år gamle. Tre år senere kom bandets første single, og de slapp sitt første album i Latvia allerede i 1993. ”Ziema (Winter)”  var den låten som slo best an fra dette albumet.


 

Deres ESC-bidrag ”My Star” var uten tvil deres internasjonale gjennombrudd. Låten hadde stor suksess, spesielt i Belgia, Skandinavia og Baltikum. I årene som har gått siden deltagelsen i Eurovision Song Contest har «My Star» markert seg sterkt i utallige fan-avstemminger, også her på escNorge. Den endte for eksemple opp på andreplass i vår store «topp 100»-kåring

Både Michael Stipe fra REM og Bob Dylan kom med skryt etter å ha hørt musikken deres. Denne suksessen inspirerte dem til å fortsette arbeidet mot utlandet, og året etter ga de ut albumet ”Online”, som blant annet inneholdt den fantastisk vakre ”Maybe”. Denne sangen ble en utrolig suksess i flere land, kanskje mest overraskende i Polen, der den endte opp som årets suverent mest spilte sang på radio. Samme år var BrainStorm oppvarmingsband for både Depeche Mode og The Cranberries. De varmet også opp for selveste Rolling Stones i Praha, på samme dag da Mick Jagger fylte 60 år.

 

I slutten av mai i 2004 opplevde BrainStorm en ufattelig tragedie, da bassisten deres, og en av grunnleggerne, Gundars Mausevics, også kjent som Mumins, døde i en trafikkulykke på vei fra Riga til hjembyen Jelgava. Det var en stund tvil om de andre fire ville fortsette, men de bestemte at det var noe Mumins ville ha ønsket, og de hadde fortsatt tro på gruppens fremtid.

mumins

Det neste albumet de ga ut fikk den talende tittelen ” Četri Krasti (Four Shores)”, for å symbolisere hvor sårt tapet av Mumins fortsatt var for dem, samtidig som hans sjel var med på platen, da han hadde vært med på å skrive mye av musikken før han døde. Mens de spilte inn dette albumet var de også med REM på turne til ti europeiske byer som oppvarmingsband.

I 2006 var det BrainStorm som ble tildelt tidenes første pris som Best Baltic Act under MTV Europe Music Awards. Samme år kom også den engelske versjonene av Četri Krasti, Four Shores, ut i flere europeiske land. Førstesingelen fra dette albumet, ”Thunder without Rain” oppnådde suksess i flere europeiske land, og ble blant annet spilt på MTV Europe og VH1 Europe.

BrainStorm har til sammen gitt ut 15 album, hvorav to er samlealbum. Noen av dem har også kommet i både latvisk og russisk eller engelsk utgave. Det foreløpig siste i rekken kom tidligere i år, og heter «Years and Seconds».

Ellers er det som liveband at BrainStorm er best kjent. Bare siden midten av mars 2010 har de hatt konserter i så vidt forskjellige land som England, USA, Kina, Russland, Hviterussland, Moldova, finland og alle de baltiske statene. På forespørsel måtte de dessverre si at det ikke er noen umiddelbare planer om noen konsert i Norge. Så vi blir nødt til å nyte musikken deres på cd og nett enn så lenge. Og jeg avslutter med å gi dere tittelsporet fra det siste albumet deres.

 brainstorm

Kilde; brainstorm.lv, wikipedia.com
Bilder; firehorse.com.au
content.foto.mail.ru

Del:
Relaterte artikler
Malmø
2024: Alle låtene
Intervjuer
2024: Bekreftede land
Vi teller ned til Eurovision 2024
Dager
Timer
Minutter
Utforsk historien