Overraskende utvikling i Aserbajdsjan

aserbajdsjanDa Aserbajdsjan startet sin utvelgelsesprosess fram til Eurovision Song Contest i Düsseldorf 2011 var det mange som syntes metoden var unødvendig lang og kronglete. Reglene for hvordan deres artist og bidrag skulle finnes var imidlertig nokså klare; 77 artister fordelt på syv heat; en artist videre fra hvert heat. Disse syv finalistene skulle så møtes i en finale, hvor både artist og bidrag skulle kåres. Men sånn er det ikke lenger… Er Aserbajdsjan i ferd med å bli «årets Ukraina»?

Nå viser det seg nemlig at en jury kan dele ut wildcards underveis i prosessen, i tillegg til hver ukes vinner som velges ut gjennom en kombinasjon av jury- og telefonstemmer. Så for å få en viss oversikt over hvordan finalefeltet ser ut så langt, etter seks av syv heat, her kommer en kort oppsummering.

Fra første heat ble Chingiz Mustafayev stemt til finale. Vinneren av uke to ble Nurlan Növresli. Tredje heat ble vunnet av Günay Ibrahimli. De fleste hadde på forhånd regnet med at skotske Nicola Barkley skulle vinne dette heatet, men hun kom på andreplass. Dette ble imidlertid løst ved at juryen delte ut et wildcard til henne, med begrunnelsen at de var blitt «amazed» av stemmen hennes. Fjerde uke var det Arzum Xelilova som trakk det lengste strået, mens det uken etter var Aynishan Guliyeva som vant finalebilletten.

I uke seks fikk vi igjen en wildcard-utdeling, da Eldar Gasimov sjarmerte juryen nok til at de lot ham slippe gjennom nåløyet, til tross for at han bare endte på en andreplass. Vinneren av dette heatet, som selvfølgelig også går til finalen, ble Ilqara Ibrahimova. 

Denne utviklingen betyr at den aserbajdsjanske finalen vil inneholde MINST ni deltagere, mange antar at det kanskje kan ende på så mye som 12.

Enda en ny utvikling er at startoppstillingen til neste, og siste, heat plutselig inneholder tolv navn, mot det på forhånd annonserte 11. Deltagerne i siste heat er:
Orhan Nasibov
Sabina Mammadova
Habil Ahmadov
Sadih Agamaliyev
Nigar Dargahzadeh
Ilhama Gasimova
Davud Esgerli
Lala Aliyeva
Tahir Guliyev
Günay Ahmadova
Azad Shabanov
Nigar Jamal

Del:
Relaterte artikler
Malmø
2024: Alle låtene
Intervjuer
2024: Bekreftede land
Vi teller ned til Eurovision 2024
Dager
Timer
Minutter
Utforsk historien