Nye avstemningsregler i Melodifestivalen

sverige(OPPDATERT) Sverige har slitt resultatmessig i ESC de senere årene, og for söta bror er det viktigere enn noensinne å velge riktig vinner. Derfor melder SVT nå at avstemningsreglene i årets finale av Melodifestivalen blir endret, slik at folkets stemmer blir jevnere fordelt og de internasjonale juryene får enda større makt.

Det er to store endringer som gjennomføres fra og med årets utgave av Melodifestivalen. For det første fjernes de svenske juryene i finalen helt, og erstattes av 11 internasjonale juryer. Den internasjonale juryen ble først introdusert i 2009, og i 2010 ble konseptet utvidet til seks internasjonale juryer (mot fem interne svenske).

I år blir altså alle jurygruppene utenlandske. De vil avgi poeng til syv av de ti finalebidragene som vanlig – 1, 2, 4, 6, 8, 10 og 12 poeng. Disse 11 juryene avgir dermed til sammen 473 poeng.

Den andre endringen går på hvordan folkets telefonstemmer skal fordeles. Hittil har det bidraget som har fått flest telefonstemmer fått 132 poeng (tilsvarende en 12-poenger fra 11 juryer), bidraget med nest flest stemmer har fått 110 poeng (tilsvarende 10 poeng fra 11 juryer), og så videre ned til det syvende mest populære bidraget som har fått 11 poeng.

Fra og med i år vil alle ti bidrag i finalen få poeng fra en pott på 473 poeng, men de vil få poeng tilsvarende den prosentandelen av telefonstemmer de har mottatt. En låt som har fått 10% av telefonstemmene vil altså få 10% av de 473 publikumspoengene, her rundet av til 47 poeng.

Ved poenglikhet vil publikumsstemmene telle mer enn jurystemmene, og publikum vil også få mulighet til å stemme i en viss periode etter at juryenes poeng er blitt kjent for å kunne påvirke resultatet.

Med dette systemet håper SVT å få en mer rettferdig stemmefordeling. Hadde denne poengfordelingen blitt innført tidligere, ville f.eks Nanne Grönvall ha vunnet 2005-konkurransen med Håll om mig i stedet for Martin Stenmarcks Las Vegas, og Måns Zelmerlöw ville ha blitt Sveriges representant i 2009 med Hope And Glory i stedet for Malena Ernmans La voix.

Det har også versert rykter om at internasjonale juryer skal få stemme under delfinalene i Melodifestivalen, men slik det ser ut nå vil disse fremdeles bli helt og holdent avgjort av publikums telefonstemmer.

Kilder: poplight, esctoday

Del:
Relaterte artikler
Malmø
2024: Alle låtene
Intervjuer
2024: Bekreftede land
Vi teller ned til Eurovision 2024
Dager
Timer
Minutter
Utforsk historien