Spenningen stiger i Ukraina

ukrainaDen ukrainske kringkasteren NTU avkrefter nå alle rykter om at Ukraina ikke blir å se i Düsseldorf. Ukrainas nasjonale finale 27 februar nærmer seg raskt, og spekulasjonen i den lokale pressen og i fan kretser øker dag for dag. Hvem skal få æren av å representere Ukraina i mai?

Ukraina startet sin utvelgelse allerede i oktober, og siden dette har det vært holdt fem kvartfinaler og tre semifinaler. Etter alle disse rundene er nå femten artister klare til finalen, mens tre plasser er ledige til tre artister som konkurrerer om plassene ved hjelp av publikums sms stemmer. 

Allerede før finalen er holdt er det som vanlig utpekt en del favoritter. Flere av deltagerne på listen er kjente stjerner i det ukrainske musikklivet. Det er fire kvinnelige artister som har fått favorittstemplet. 

Den første som er favoritt er Jamala med bidraget «Smile». Hun har tyrkiske røtter, og en del av sangen hennes synges faktisk på tyrkisk. Hun sier at inspirasjonen til hennes sang fikk hun når hun så sin niese leke på en lekeplass. Den offisielle videoen til «Smile» ble spilt inn tidligere i år og det er ventet en premiere på denne snart. 


 

Den andre favoritten er en som ikke er helt ukjent for Eurovision fans. Det er nemlig Anastacia Prikhodko som i 2009 representerte Russland med bidraget «Mamo». Det etniske er nå lagt på hylla, og i årets ukrainske utvelgelse stiller hun med et veldig moderne bidrag på engelsk som heter «Action». Flere i den ukrainske pressen peker på Anastacia som den som kan gjøre det best i Eurovision. 

En tidligere stjerne som nå gjør comeback er Zlata Ognevich. Hun var en kjent artist på starten av 2000 tallet, men det ble stille rundt henne etterhvert. Nå er hun tilbake i rampelyset med bidraget «The kukushka» et bidrag skrevet av Mikhail Nekrasov, som var ansvarlig for arrangementet av Ruslanas vinnerbidrag i 2004. 

Den siste favoritten til å stikke av med finalebilletten, og også den mest ukjente er Mika Newton. Hennes bidrag «Angely» har bare økt i populæritet siden første gangen hun viste seg på scenen. Bidraget er en ballade som synges på russisk, og kan karakteriseres som finalens store overraskelse. 

Som alltid når 18 bidrag skal kjempe om seieren er det bestandig duket for overraskelser. Derfor skal vi ikke avskrive noen av de andre femte bidragene. Hele finalefeltet består av disse artistene(trykk på navnene for å høre bidraget):

Bahroma – Eyo imya
Zhemchug – Hero
Vitaly Halay – My expression
Zlata Ognevich – The kukushka (se video lenger opp)
Vladislav Levitsky – Love
Anastasia Prikhodko – Action (se video lenger opp)
Shanis – Tsvetok
Denis Povaly – Aces high
Alyona – Why did I say goodbye?
Mika Newton – Angel (se video lenger opp)
Eduard Romanyuta – Berega
Dasha Medova – Infinity
Armiya & Vera Varlamova – Allo allo
Jamala – Smile (se video lenger opp)
El Kravchuk – Moya nadezhda
Finalist nr 16 
Finalist nr 17
Finalist nr 18

Uansett vil vinneren få store sko å fylle, da Ukraina har blitt betegnet som et av de beste landene i Eurovision. Siden deres debut i 2003 har de vunnet en gang, kommet på andre plass to ganger på rad og har også en sjette plass å se tilbake på. Fjorårets representant Alyosha kom på en niende plass i Oslo finalen. Ukraina har alltid gått til finale. 

Del:
Relaterte artikler
Malmø
2024: Alle låtene
Intervjuer
2024: Bekreftede land
Vi teller ned til Eurovision 2024
Dager
Timer
Minutter
Utforsk historien