Dagens bidrag: Tyrkia

I vår serie med presentasjoner av årets bidrag til Eurovision Song Contest er vi i dag kommet til start nummer fem i semifinale en, nemlig Tyrkia. Det er rockebandet Yüksek Sadakat som har fått æren av etterfølge maNga, som i fjor tok Tyrkia nesten helt til topps, da de endte på andreplass med sin «We Could Be the Same». Det tyrkiske bidraget i år heter «Live it Up». 

tyrkia

TRT valgte også i år å velge både artist og sang internt, slik de har gjort, med til dels meget stor suksess, de senere årene. Dette ble gjort kjent allerede i november. Det er vel nokså naturlig at tv-selskapet fortsetter med internt valg etter den flotte resultatrekken de har oppnådd den senere tiden. Fram til Sertab Ereners seier i 2003 hadde Tyrkia bare to topp 10-plasseringer på sine 24 forsøk. De åtte siste årene har gitt dem to pallplasseringer, og kun to plasseringer utenom topp 10. 

En fraksjon blant den tyrkiske ESC-fansen er imidlertid sterkt imot denne utvelgelsesmetoden. De føler seg snytt for både inflytelse og mye moro, og ønsker seg en offentlig utvelgelse, gjerne etter samme mønster som vår egen Melodi Grand Prix. Dette måtte de dog slå seg til ro med at de ikke fikk i år. 

1.januar offentliggjorde TRT at det er gruppen Yüksek Sadakat som skal representere landet i Düsseldorf. Yüksek Sedakat er en rockegruppe som har eksistert siden 1997. De slo imidlertid først gjennom for alvor i 2005, da de ga ut sitt første album. Musikken deres karakteriseres som «gitar- og keyboardpreget poprock med innslag av klassisk, jazz, blues og tyrkiske rytmer». Mesteparten av musikken deres er relativt lavmælt og svært melodisk. 

Bandet består av vokalist Kenan Vural, Serkan Özgen på gitar, Uğur Onatkut på keyboards, Kutlu Özmakinaci på bass og Alpay Şalt på trommer.

«Live It Up» er ikke en låt man typisk ville ventet seg fra denne gruppen. For det første synges den på engelsk, noe Yüksek Sadakatvanligvis ikke gjør, og i tillegg er den mer up-tempo og ikke så melodisk som det man er vant til å høre fra disse gutta. 

Det er bassist Kutlu Özmakinaci som har skrevet musikken, og Ergün Arsal har skrevet teksten. 

Tyrkia skal altså ut som land nummer fem i den første semifinalen, tirsdag 10.mai. 

 

Kilde; escnorge.net, wikipedia.org, myspace.com

Del:
Relaterte artikler
Malmø
2024: Alle låtene
Intervjuer
2024: Bekreftede land
Vi teller ned til Eurovision 2024
Dager
Timer
Minutter
Utforsk historien