4, 5 eller 6 store?

I mange år har vi vært vant til at Storbritannia, Tyskland, Spania og Frankrike, også kjent som «De fire store», har vært automatisk kvalifisert til ESC-finalen. I og med Italias retur til konkurransen i år er det blitt «De FEM store» istedet, da medlemsskap i den eksklusive klubben var en av deres betingelser for å komme tilbake. Dette har fått flere nasjonale kringkasterer til å reagere, spesielt gjelder dette russiske ChannelOne.

escmap11

Den russiske avisen Moscow Times avslørte i går at Russland nå vil gjøre krav på å bli en del av gruppen med land som er direkte kvalifisert til finalen i Eurovision Song Contest. I følge avisen er årsaken til dette kravet tredelt; dels landets størrelse, dels deres gode resultater de senere år og dels det at Italia fikk bli en av de «store».

Nettopp Italias tilbakekomst etter 14 års fravær, og deres avtale med EBU om direkte kvalifisering, ser ut til å være utslagsgivende for russerne, som mener at de er blitt forbigått i denne sammenhengen. Ivan Khodorkov, kulturansvarlig hos den russiske tv-stasjonen Channel One, viser til at Russland, både når det gjelder areal og innbyggertall, er en mastodont blant landene i konkurransen. Med blant annet en seier, to andreplasser og to tredjeplasser i løpet av de siste ti årene mener han også at Russland må regnes med blant eliten i Eurovision Song Contest. 

I tillegg poengterer han at, med Russland inne som en av de «seks store», dørene vil åpnes for at noen av de andre landene i semifinalene vil ha større sjanse til å kvalifisere seg til den store finalen. Dette er et punkt som mange ESC-interesserte rundt i Europa har forståelse for, da mange mener at Russland alltid vil kvalifisere seg til finalen, uansett hva de stiller med, rett og slett fordi de har så mange «gode venner og naboer». 

Om de «5 store» blir til de «6 store» i 2012, se det vil vi ikke få vite før til høsten, da forhandlingene rundt reglene for neste års arrangement skal finne sted mellom EBU og medlemskringkasterne. 

Kilde: themoscowtimes.com

Del:
Relaterte artikler
Malmø
2024: Alle låtene
Intervjuer
2024: Bekreftede land
Vi teller ned til Eurovision 2024
Dager
Timer
Minutter
Utforsk historien