Dagens bidrag: Finland

Finland sender i år en ekte singer/songwriter til Eurovision med årets mest miljøvennlige låt i bagasjen.

finland

Finland fant sitt bidrag ved å først arrangere tre delfinaler, hvorav 3 fra hver gikk videre til den nasjonalefinalen. I finalen fant vi blandt annet en datter av Finlands første representant til Eurovision noensinne og et tidligere medlem av Eurovision-vinnerene Lordi, Kita deltok i glamtrioen Stala & So. Det var ingen klare favoritter så spenningen var derfor stor om hva Finnene kom til å sende til Dusseldorf.

Valget falt til slutt på Axel Ehnstrøm, som under artistnavnet Paradise Oskar sjarmerte alle med sin gjennomtenkte gitarballade «Da Da Dam». Oskar vant med hele 47.7 prosent av stemmene.

Axel Ehnstrøm kommer fra hovedstaden Helsingfors og begynte å synge og spille når han var tretten år. Etterhvert begynte han å skrive eget matriale og itillegg til å akkompagnere seg selv på gitar spiller han også litt piano og trommer. Artistnavnet har han tatt fra Astrid Lingrens bok «Rasmus på luffen», der man får møte en gutt ved navn Paradis Oskar.

Axel skrev låten «Da Da Dam» i fjorsommer og bestemte seg for å sende den inn til den finske utvelgelsen for ESC, uten egentlig noen store forventinger om å komme gjennom nåløyet. Gleden og overraskelsen var derfor stor da Finske YLE kontakte han bare få uker etter han hadde sendt inn demoen og fortalte han at han var plukket ut dirkete til finalerundene.

Axel signerte nylig en platekontrakt med finske Universal Music og hans debutalbum er å se i butikkene allerede den 5.Mai.

Finland vant Eurovision Song Contest i 2006 med Lordi. Men før det hadde finnene møtt mye motgang i ESC-sammenheng, med nesten like mange sisteplasser som Norge bak seg.

I fjor mislyktes den finske duoen Kuunkuiskaajat å ta seg til finale, så det skal bli spennede og se om Oskar på gitaren imponerer Europa nok til å bli belønnet med en finalebillett.

escNorge fikk til et intervju med Paradise Oskar kort tid etter seieren i den nasjonalefinalen, dette intervjuet kan du lese her.

Finland deltar i den første semifinalen, sammen med blandt annet Norge og Island. Paradise Oskar synger som tiende land ut på scenen. 

 

Del:
Relaterte artikler
EBU
2023: Alle låtene
Intervjuer
2023: Bekreftede land
Vi teller ned til Eurovision 2024
Dager
Timer
Minutter
Utforsk historien