Dagens bidrag: Hellas

I takt med den fulle og hele oppskriften til et gresk drama, har europeiske ESC interesserte kunne følge med på Hellas sin turbulente vei til å velge et gresk bidrag og en artist denne våren.

hellas

Rykter om dårlig økonomi i ERT, misnøye i parlamentet, forulempede jurymedlemmer, onde omtaler av greske ESC ansvarlige, forbigåtte artister, juks og fanteri og rettslige trusler har florert på nettet og i gresk media, og liksom tatt litt av brodden av den glamorøse utvelgelsen grekerene er vandt til. Derfor endte finalen også opp i et tomt studio med bare et ekspertpanel til stede mens presse og publikum satt i et annet studio like ved. Ikke mye glitter og stas der i gården, ERT kjørte lavbudsjett i år.

Bare 16,1 % av det greske TV publikummet fulgte sendingen Ellinikos Telikos 2011, noe som var det laveste seertallet på 7 år, og presse og media slaktet sendingen, bidraget og ERT. Det var duoen Loukas Giorkas & Stereo Mike som gikk av med seieren, med en cool mix av typiske greske laikó toner og rap/hip-hop i “Watch My Dance”. Bidraget har blitt slaktet i pressen i Hellas og levnes ingen sjanse til nå de høyder som Hellas har inntatt de siste år i konkurransen.

Melodien er skrevet av Giannis Christodoulopoulos og Eleana Vrahali og synges av gresk-kypriotiske Loukas Giorkas, som får god hjelp til rapingen av den greskfødte “Stereo Mike” eller Mihalis Exarhos som han heter. Gutta, som er henholdsvis 25 og 33 år gjør en god jobb med denne spennende og litt a-typiske greske låta og har faktisk blitt mottatt med god kritikk av fans i Europa. Vi skal derfor ikke avskrive dette bidraget helt ennå.

Loukas Giorkas er født I Larnaca på Kypros av greskkypriotiske foreldre og ble den første til å vinne X-Factor i Hellas i 2009. Han er for øvrig biologistudent ved universitetet i Patras samtidig som han satser for fullt på sin pasjon sang og musikk. Han gav ut en EP etter seieren i X-Factor og hans første single er nå det greske bidraget til ESC i 2011 “Watch My Dance”.

“Stereo Mikes” musikalske karriere er noe lengre og dypere. Født i Piraeus litt syd for Athen valgte han å utdanne seg i England. Han har en Bachelor of Music Technology og en Master of Sound Production fra Leeds Metropolitan Universitet og Westminster Universitet. Under sin tid i England jobbet han også som Sound Produser for britiske hip-hop-artister som Klashnekoff, Bury Crew, Skinnyman, Taskforce, Iceberg Slim, Mike GLC og JMC.

Videre foreleser “Stereo Mike” fra tid til annen ved Westminster Universitetet i temaet “Music Production” og han jobber videre med sin doktorgrad i musikk. Han har gitt ut tre album og 12 singler, og han ble i 2005 nominert til prisen i Mad Video Music Awards for «Best Hip-Hop Video Clip» og i 2008 for «Best Hip-Hop Video Clip» og «Video Clip Of The Year». I 2008 vant han også den første prisen som deltes ut under temaet “Greek Act” ved utdelingen av MTW WMA Awards.

Begge artistene har i dag kontrakter med Minos EMI. Det har også tekstforfatter Eleana Vrahal og komponist Giannis Christodoulopoulos, som skriver musikk for flere kjente greske artister, samtidig som de har egne artistkarrierer å ta vare på.

Hellas har deltatt i Eurovision Song Contest siden 1974 og har for det meste vært en middelmådig deltager fram til 2001. Da oppnådde de en tredje plass og har fram til i dag alltid ligget blant de 10 beste i finalen. Det inkluderer bl.a. tre tredjeplasser og en seier. Vi skal derfor ikke se bort i fra at Hellas kan overraske igjen, ta seg til en finale og plassere akseptabelt nok en gang.

Vi ønsker Hellas og Loukas Giorkas feat. “Stereo Mike” lykke til i Düsseldorf.

 

 

Kilde: wikipedia

 

 


Del:
Relaterte artikler
Malmø
2024: Alle låtene
Intervjuer
2024: Bekreftede land
Vi teller ned til Eurovision 2024
Dager
Timer
Minutter
Utforsk historien