Dagens bidrag: Nederland

Nederland er tredje land ut i den andre semifinalen, og stiller i år med velklingende, gitarbasert pop med country-overtoner, fremført av tre herrer i sin beste alder som allerede i juli i fjor fikk vite at de skulle representere hollenderne i ESC 2011.

nederland

Nederland er ett av de syv landene som deltok i den aller første Eurovision Song Contest tilbake i 1956, og de har til sammen fire førsteplasser i konkurransen. Siste seier kom imidlertid for så mye som 36 år siden, og vi må tilbake til 2004 for å finne sist gang Nederland deltok i en ESC-finale, da de har røket ut i semifinalen seks år på rad nå.

I år satser tresko- og tulipanlandet på bandet 3JS, som altså ble utpekt som landets representant i en intern utvelgelse allerede sommeren 2010. Bandet består av tre herrer som alle har fornavn som begynner på J – Jan Dulles (vokal), Jaap Kwakman (el-gitar og vokal) og Jaap de Witte (akustisk gitar og vokal). Alle medlemmene kommer fra byen Volendam nord i Nederland.

I et direktesendt show på TV-kanalen TROS den 30. januar fremførte 3JS fem egenkomponerte sanger, og i en blanding av jury- og telefonstemmer ble et bidrag valgt ut til Düsseldorf. Det viste seg til slutt å bli låten Je vecht nooit alleen (Du vil aldri slåss alene) som ble foretrukket av både juryen og folket. 3JS er i utgangspunktet kjent for å kun synge på nederlandsk, men det ble allikevel besluttet at ESC-bidraget deres skulle få engelsk språkdrakt og tittel, nemlig Never Alone.

De tre bandmedlemmene i 3JS har kjent hverandre siden 1996, men begynte ikke å spille sammen for alvor før i 2002. Da opptrådte de på lokale barer i hjembyen og oppdaget at musikken deres – pop med nederlandsk tekst og irske overtoner – slo an blant publikum. De dannet da bandet på fast basis og ga det navn etter forbokstaven i deres tre fornavn.

Bandets gjennombruddet kom i 2007, da de ga ut debutalbumet Watermensen. Platen ble en stor suksess, solgte til gull og lå på topp 100-listen i hele 87 uker. Også de to neste studioalbumene solgte bra, og med låten Wat is dromen fra det siste albumet fikk 3JS sin første nummer 1-single i hjemlandet. Denne prestasjonen gjentok bandet da Je vecht nooit alleen gikk til topps på singlelisten i februar 2011.

3JS har altså på relativt kort tid oppnådd stor popularitet i hjemlandet, og kan jevnlig sees på en rekke TV- og konsertopptredener. Bandet har hele tiden promotert nederlandsk språk gjennom sine tekster, og de har vunnet flere priser for dette. Nå blir det imidlertid med engelsk språkdrakt at herrene i bandet skal forsvare de nederlandske fargene i semifinalen den 12. mai, og forhåpentligvis ta landet til finale for første gang på syv år med låten Never Alone

Kilder: eurovision.tv, wikipedia

Del:
Relaterte artikler
MGP
2024: Alle låtene
Intervjuer
2024: Bekreftede land
Vi teller ned til Eurovision 2024
Dager
Timer
Minutter
Utforsk historien