Dagens bidrag: Bulgaria

Årets bulgarske representant er egentlig best på klarinett og har fått selveste Beyoncé til å gråte. Med spretten rock vil hun nå ta hjemlandet til ESC-finale med et bidrag – på trass.

bulgaria

Bulgaria kan neppe sies å være blant de mest suksessfulle landene i ESC-historien. De debuterte i 2005, og har på sine seks deltakelser hittil kun maktet å avansere fra semifinalen én gang, nemlig med Voda i 2007. Da ble det til gjengjeld en imponerende femteplass i finalen.

I år er det 24 år gamle Poli Genova som skal representere Balkan-landet i Eurovision. Poli er et velkjent ansikt i hjemlandet, og har drevet med musikk siden hun var fire år gammel. I 1995 ble hun et av de første medlemmene av barnesanggruppen Bon Bon, som ble landskjent gjennom en serie TV-programmer, og gjennom seks år var Poli gruppens frontfigur med sin særegne hese stemme.

Etter tiden i Bon Bon valgte Poli å studere musikk ved Ljubomir Pipkov nasjonale musikkskole, der hun hadde klarinett som hovedinstrument. Hun har imidlertid fortsatt å utvikle sangstemmen sin, og i tillegg studerer hun filmproduksjon ved siden av.

Poli har deltatt i den nasjonale ESC-utvelgelsen i Bulgaria hele fire ganger – i 2005 og 2006 som en del av trioen Melody, og i 2009 som soloartist med balladen One Lifetime Is Not Enough.

Dette bidraget fikk for øvrig den amerikanske superstjernen Beyoncé ved en tilfeldighet høre, og hun ble da visstnok så rørt at hun begynte å gråte.

Poli endte til slutt på andreplass i 2009-finalen bak Krassimir Avramovs Illusion, men hun ga ikke opp av den grunn. I år var hun tilbake i en atskillig røffere utgave med rockebidraget Na inat, som på norsk betyr på trass. Denne gangen gikk hun helt til topps i konkurransen og vant retten til å representere Bulgaria i ESC 2011.

Na inat er skrevet av Poli selv i samarbeid med Borislav Milanov, briten Sebastian Arman og David Bronner fra Østerrike. Om ESC-deltakelsen sier Poli at det er en «drøm som har gått i oppfyllelse, en drøm om å stå på en flott scene og få møte venner og kollegaer fra hele Europa.»

Om det blir suksess og finaleplass for Bulgarias svar på Pink får vi vite den 12. mai.

Kilder: eurovision.tv, wikipedia

Del:
Relaterte artikler
Malmø
2024: Alle låtene
Intervjuer
2024: Bekreftede land
Vi teller ned til Eurovision 2024
Dager
Timer
Minutter
Utforsk historien