Dagens bidrag: Romania

De rumenske fargene representeres i år av tre unge herrer som stiller med en glad, retro-inspirert poplåt der de synger at de håper å forandre verden – men ikke alene.

romania

Romania debuterte i Eurovision i 1994, og har etter en noe famlende start blitt et av de mer suksessrike «nye» ESC-landene. Siden innføringen av semifinaler i 2004 har de kvalifisert seg til finalen hvert eneste år, og de har to tredjeplasser – fra 2005 og 2010 – å slå i bordet med.

I år var det bandet Hotel FM som gikk til topps i den nasjonale finalen Selectia Nationala og vant retten til å representere Romania i ESC.

Hotel FM ble dannet av Gabriel Baruta tilbake i 2005. Bandet ga ut en promo-CD i 2006, og har spilt en rekke konserter rundt om i Romania og nabolandene.

romania11cDet har vært flere utskiftninger blant bandmedlemmene frem til dagens sammensetning, som består av Baruta, Alex Szuz og David Bryan. Baruta komponerer mesteparten av bandets låter, spiller piano og synger backingvokal, Szuz spiller trommer mens Bryan er frontvokalist. For alle tre begynte musikken nærmest som en hobby, men med bandets økende suksess har den nå blitt en heltidsbeskjeftigelse.

Som navnet tilsier er ikke David Bryan opprinnelig fra Romania – han er britisk statsborger, fra byen Newton Aycliffe i Nordøst-England. Han reiste til Romania som hjelpearbeider i 2007 og var med på å bygge opp et barnehjem i byen Oradea. Før arbeidet var ferdig hadde han forelsket seg i en rumensk jente, og han bestemte seg for å bli i landet og jobbe med musikk der.

Bryan ble med i Hotel FM i 2008 og har vært vokalist siden. To av de første låtene han spilte inn med bandet var Feeling Down og Heaven’s Gate, som begge var Hotel FMs bidrag til musikkfestivalen Cerbul de Aur i 2008.

Hotel FM deltok for første gang i den rumenske ESC-utvelgelsen i 2010. Da endte de på en hederlig fjerdeplass med balladen Come As One, der teksten handlet om klimaforandringene på jorden.

I år var Hotel FM tilbake igjen som en av tretten finalister i et stjernespekket ESC-show på selveste nyttårsaften. Med gjesteartister som Johnny Logan, Niamh Kavanagh og maltesiske Chiara holdt programlederne Paula Seling og Ovi Martin det gående i mer enn fem timer før en vinner kunne kåres.

Det viste seg til slutt at Hotel FMs friske poplåt Change vant Selectia Nationala sammenlagt etter å ha havnet på førsteplass hos juryen og på andreplass blant publikumsstemmene. I tillegg til seieren kunne bandmedlemmene feire med et spesiallaget trofé og en splitter ny bil i BMW 3-serien.

Det er Gabriel Baruta som har komponert melodien til Change, og han har også skrevet teksten sammen med Alexandra Ivan. Det er første gang noen av disse representerer Romania internasjonalt i Eurovision-sammenheng.

Change har så langt ikke markert seg i toppen av bettinglistene eller noen av de mange internett-avstemningene, men til tross for at de befinner seg i den noe tøffere andre semifinalen tippes Romania likevel å gå videre til finalen med tanke på landets gode kvalifiseringsstatistikk. Og med en engelskmann på laget kan Hotel FM kanskje håpe på noen ekstra stemmer fra Storbritannia også?

 

Kilder: eurovision.tv, wikipedia, hotelfm.ro

Del:
Relaterte artikler
Malmø
2024: Alle låtene
Intervjuer
2024: Bekreftede land
Vi teller ned til Eurovision 2024
Dager
Timer
Minutter
Utforsk historien