Dagens bidrag: Estland

I vår rekke av presentasjoner av årets bidrag har vi kommet frem til Estland, en av favorittene i årets konkurranse. Det er 18 år gamle Getter Jaani som skal representere Estland i Düsseldorf med sangen «Rockefeller Street».

estland

Siden debuten i 1994 har Estland oppnådd hele syv topp-10 plasseringer, men flesteparten var i perioden 1995-2002. I 2001 gikk de til og med av med seieren. Etter dette var det heller triste resultater for Estland. De kvalifiserte seg ikke til finalen i perioden 2004-2008. I 2009 bestemte estisk TV å endre på utvelgelsen. I Eesti Laul er det estisk musikk de vil fremheve, det er ingen konkurranse som bare er til for å ha en sang å sende til ESC. Låten Rändajad ble nummer 6 i 2009 og selv om fjoråret bød på enda et dårlig resultat kan det kanskje gå bedre for Estland i år.

Årets utvelgelse gikk gjennom to semifinaler, der 5 bidrag gikk videre fra hver av dem. Totalt 10 bidrag deltok i finalen, men bare 2 av dem gikk videre til superfinalen. Det ble Getter Jaani og Outloudz. Storfavoritten Ithaka Maria ble nummer 2 hos TV-seerne, men juryen tok fra henne plassen i superfinalen ved å gi henne lite poeng i forhold til Getter og Outloudz. I superfinalen vant Getter klart, med hele 62 % av stemmene.

Estland blir altså i år representert av 18-årige Getter Jaani fra hovedstaden Tallinn. Hun har vokst opp i en kreativ familie, der begge foreldrene er koreografer. Som 16-åring deltok hun i en TV-sendt talentkonkurranse på estisk TV, der hun endte opp på 4.plass. Getter stoppet ikke her og karrieren hennes har virkelig tatt av, spesielt siden hun spilt Sharpay Evans i den estiske versjonen av High School Musical. I fjor ga hun ut sin første singel, skrevet av låtskriveren bak Rockefeller Street, som ble kalt Parim Päev. Denne låta ble den mest spilte låta på Estlands radiokanaler og suksessen var et faktum. 

 

Låtskriveren Sven Löhmus bestemte seg for å sende inn låten Rockefeller Street til Eesti Laul 2011, for å få promotert den nye singelen til Getter Jaani. Det kan vi si han har klart, og nå skal hele Europa får høre en av hans komposisjoner nok en gang. Sven Löhmus er nemlig mannen bak Estland sine bidrag i 2006 (Let’s Get Loud) og 2009 (Rändajad). I tillegg er han en av personene bak Vanilla Ninja, som deltok for Sveis i 2005 og nådde en flott 8. plass.

På et personlig plan er Getter snart ferdig utdannet skredder og stylist. I tillegg tar hun skuespillertimer hjemme i Tallinn. Låten hun skal fremføre heter altså Rockefeller Street og er en uptempo dance-sang som handler om å feste i New York og hovedpersonen blir blindet av all prakten rundt henne. Gatenavnet i sangen, Rockefeller Street, er fiktivt og finnes ikke i New York.

Det er ventet at Estland vil gjøre det godt i årets ESC og i de starter som nummer 15 i den andre semifinalen 12. mai.

Del:
Relaterte artikler
Malmø
2024: Alle låtene
Intervjuer
2024: Bekreftede land
Vi teller ned til Eurovision 2024
Dager
Timer
Minutter
Utforsk historien