Dagens bidrag: Storbritannia

Storbritannia er tilbake som en av favorittene. Etter en lang dvale og minimal interesse for Eurovision i Storbritannia, er unionen tilbake der de tidligere hørte hjemme foran en finale: I toppsjiktet.

storbritannia

Årsaken til denne oppvåkningen er det avdankede boybandet Blue, som gjør comeback og representerer UK med låta “I Can”.  Etter mange år med middelmådige og gammeldagse bidrag har Storbritannia endelig et bidrag som hører hjemme i vår tidsepoke og har høstet mange lovord for sin innsats. Bl.a. har mange bookmakere melodien “I Can” på pallplassering og ulike poller og avstemminger på internasjonale og nasjonale ESC sider viser det samme. Man har med andre ord stor tro på Storbritannia i år.

Gruppa Blue ble oppløst i 2005 men gjenforent i 2009 og er nå på offensiven med nytt album og nye turneer. Siden gruppa ble internt valgt av BBC var det ingen nasjonal utvelgelse i år verken av artister eller melodi. Låta er en typisk boybandlåt og passer gruppa som hånd i en hanske.  Mye skyldes kanskje omskrivningen som det trønderske musikkollektivet Dsign Music har gjort. «I Can» er i utgangspunktet laget av bandet selv, men Dsign Music har skrevet om refrenget og produsert den på nytt. Den låt litt utdatert og glatt, og Dsign Music har prøvd å gi den et litt mer rocka preg. Hva det europeiske folk har å si om denne britisk/norske miksen får vi svar på den 14. mai i finalen.

Uansett mener mange, bl.a. Blues tidligere manager Daniel Glatman, at det er galskap av Blue å stille opp på dette. Han sier de må vinne i Düsseldorf for ikke å tape sitt gode navn og rykte. Blue på sin side stiller seg helt uforstående til dette og mener tvert i mot at de har alt å vinne og ingenting å tape på noen minutter i spot-lighten.

Storbritannias historie i ESC startet i 1957 og unionen er fremdeles med etter 54 år. Det har blitt fem seiere opp gjennom årene, femten andre plasser og tre tredjeplasser. Sånn sett kan man si at Storbritannia har vært et av de mest suksessrike landene i Eurovision Song Contest og landet har gitt Europa og verden en mengde schlagere opp gjennom årene.

Dessverre har det ikke gått så bra for “Union Jack” de siste 10-12 årene, de har til og med klart å kapre to siste plasser. Det er derfor hyggelig at landet er tilbake i god gammel ESC form og vi gleder oss til å se hvordan det går for Storbritannia årets utgave av ESC.

 

 

Kilde: wikipedia, bbc.uk, 

 


Del:
Relaterte artikler
Malmø
2024: Alle låtene
Intervjuer
2024: Bekreftede land
Vi teller ned til Eurovision 2024
Dager
Timer
Minutter
Utforsk historien