De reiste ut…

DeRejsteUdAlle3

Dem fra skandinavia reiste ut… Det kunne kanskje være skandinavernes fordums historiske vingesus, om folket som reiste ut, og berikede fremmede lande med vor kultur, og viste hvem som kunne dominerer. Men historien er ikke så gammel, og den handler om de skandinaviske «dronninger» som reiste ut – nermere presist till årets vertsland, Tyskland.

 

 

Gjennem årene har mange av de skandinaviske pop dronninger & konger lavet hits, som bl.a. slok an i det tyske, men der er også dem, som reiste etter drømmene, og tok turen til det tyske, for at etablere en karriere. Og heldigt for os i det nordlige, så har tyskerne oftest taget imot vore landsmenn, og gjort dem til naturlige og elskede dele av deres musikalske kultur, en prosentdel av slagerindustrien.

 


 

DeRejsteUdWencke

Det mest logiske er at starte i 1968, da Vesttyskland stillede med en ung 21-årig norsk jente ved Eurovisjonen som het Wencke Myhre. Hun fremførte låten Ein hock der liebe på scenen i Royal Albert Hall i London, og gjorde en flott figur båte for vesttyskerne, og for hjemlandet Norge, da hun sikrede en 6. plass med 11 poeng. Det ironiske i avstemningen var, at den norske jury ikke gav ét eneste poeng til Wencke, men til gengeld så den britiske jury henne helst vinne, og tildelte Vesttyskland 5 av deres 10 utdelte poeng.

 

 

Wencke (Synnøve) Myhre ble føtt i Kjelsås i Oslo tilbake i 1947. Allerede i 1954 debuterte hun som barnesangerinne sammen hennes pappa Kjell og broren Reidar. I 1960 deltok hun i konkurransen «Ti på top» i Oslo, og vannt førstepremien i form av en platekontrakt, og dervet utgav hun singlen Åh det er søndag. Året etter fikk hun tv-debut i Nordvisjonsprogrammet «En runde på Rondo«.

 

I 1962 kom gjennombruddsplaten Katta vår, og stjerneveien var startet. I 1963 ble hun lansjert i Sverige, og fikk en første plass på VG-listen, og i løbet av høsten endte ikke mindre end 3 plasseringer på VG’s «Ti på topp«. 1963 var også året hvor hun kom med i film og tv-serie, og høstede endda strålende kritik for jobbet.

DeRejsteUdWencke1 

Året etter kom så den første Grand Prix erfaring, da hun stillede i det norske Melodi Grand Prix med låten La meg være ung, som bragte en 3. plass til henne. (se eventuelt mere her på siderne, i historien om det Norske Melodi Grand Prix). Debuten i det tyske kom i 1965, da hun deltok i «Schlagerfestival der Ostseeländer/Rostock«, hvor hun tok førstepremien. I 1966 inntok hun så Vesttyskland, og deltok i «Deutsche Schlagerfestspiele i Baden-Baden«.

 

 

I 1983 deltok hun båte i det tyske og det norske Grand Prix. I Tyskland forsøkte hun at vinne sammen med sin søn, og i Norge stod hun som korsist bak Jahn Teigen , men hun nåede aldrig til Eurovisjonsfinalen, som netop var i Tyskland det året. Båte I 1992 og 2009 prøvede hun atter på norsk grund med, og fik hhv. en 3. plass og den kjedelige ære, av at bli i semifinalen. Utover at have deltaket i Grand Prix, så har Wencke også været vertinne ved det Tyske Grand Prix i 1986 – «Ein lied für Bergen«.    

 

Listen for den norske sangfugl er lang, en flott karriere i Tyskland og i Sverige, samt fleire hits på Dansk Toppen i 70’erne, hvor hun da også var dansk gift og bosat i Charlottenlund Nord for København i en årrekke. Skuespil, tv og film har der været masser av, utover at hun har deltaket og har haft egne tv-shows. Gjennem årene er hun blevet tildelt gull-plater, priser og premier. 

 


 

DeRejsteUdSiw

Året etter gikk Vesttyskland så i det svenske hjørne, da de lot den 32-årige skånske sangerinne Siw Malmkvist indtage scenen Madrid på deres vegne, med låten Primaballerina. Hun indtok en 9. plass. sammen med sit hjemland, og fik flotte poeng fra Finland & Norge, men som ved året før, gav hjemlandets jury heller ikke ét eneste poeng til Siw.

 

 

Siw (Gunnel Margareta) Malmkvist ble føtt i 1936 i skånske Landskrona. Siws spede karrierestart kom i 1955, da hun vannt en delfinale i skåne, da hun stillede op i en musikkonkurranse. Derfra kom hun sig til Stockholms Konserthus til finalen, og vannt også dér. Premien var et ur, og en plateindspillning, og det ble låten Tweedle dee som kom ut av det.

 

1959 ble Siws år. Det var året hvor hun deltok i Melodifestivalen for første gang. Låten Augustin som hun sang, ble også vinneren, men på forhånd var det bestemt, Brita Borg skulle fremføre den ved Eurovisjonen. Men Siw indtok i stedet listerne i Sverige, og gik direkte ind på en fjerde plass, et hit var skabt, og hun solgte 60.000 plater med den. Det ble også året, hvor hun pressentertes i Vesttyskland.

DeRejsteUdSiw1 

Året 1961 kom sjansen i Eurovisjonen så, da Siw vannt rettigheten til at bli på for Sverige med låten Alla andra får varann, som endte på en 10. plass. Liten små låter kom ut i Vesttyskland, men gjennombruddet kom for alvor i 1961 med låten Danke für die blumen. Gjennom årene har Siw deltaket på mange av de vesttyske festivaler, bl.a. Schlager-Festspiele i Baden-Baden, som netop tiltrak de største i landet, og der i blandt de skandinaviske jenter.

 

 

Siw har siden haft sukses i Vesttyskland, Melodifestivalen slap hun heller aldrig helt, og vendte tilbake seinere hen, både i konkurransen og som vertinne. Utover hits på den musikalske side, så har film og tv-serier også været en del av Sivs liv. Film-karrieren startede tilbake i 1960, da hun havde den kvinnlige hovedrolle i den danske film Forelsket i København, hvor hun i selskap med de mest populære danske skuespillere, skrev sig ind i et dansk film-hit – musikken hun sang til, var skrevet av Bent Fabricius-Bjerre.

 

 

Siw tok sjansen på det rette tidspunkt, og hun red på en skandinavisk bølje i Vesttyskland. Hun har været på toppen i hjemlandet og Vesttyskland i mange år, derutover har hun været kennt i både Norge, Finland & Danmark, på fleire forskjellige måter. I 2010 mottok Siw kongens fortjenst medalje, for det flotte job hun i mange år havde gjort som artist og sangerinne.

 


 

DeRejsteUdGitte

I Luxembourg 1973 kom den tredie av de skandinaviske dronninger på scenen for Vesttyskland, da Gitte Hænning hadde vunnet rettigheten till at synge for dem. Hun sang låten Junger tag til en delt 8. plass, bl.a. med Spanias højeste poeng dette året.

 

 

Men det var ikke eneste forsøk mot Eurovisjonen at Gitte hadde, allerede i 1962 forsøkte hun sig ved det danske Melodi Grand Prix, men låten Snakker med mig selv ble diskvalifiseret, grunnet «brudt anonymitet». Men intet er så slet, at det ikke var godt for noget, for låten ble et hit i i Danmark, og bredte sig også uten for landets grenser. Igjen i 1979 var det meningen at Gitte skulle til det danske Melodi Grand Prix, og atter en gang kom hun ikke frem, det var oprindeligt meningen, at hun skulle have fremført Tommy Seebachs Disco tango.

 

Gitte Hænning ble føtt i juni 1946, og startede allerede tidligt på sang & skuespilscenerne. Første hit fikk hun som bare 8-årig, da hun sammen med sin pappaen Otto Hænning sang Giftes med farmand. I 1959 kom Gittes første vesttyske plate, og en lang tysk karriere startede. I 1960 kom så det store år, hvor hun optrådte på tv i både: norsk, svensk, finsk, vesttysk, engelsk, belgisk og selvføljelig i Danmark.

 

Op gjennom 60’erne turnerte hun Skandinavien og Vesttyskland, og deltok i forskjellige festivaler og tv-shows. På hjemmebanen var en aktiv film og skuespil karriere startet, og hun deltok i nogle av de mest stjernespækkede og populære danske film i det årti, klassikere som stadig kjennes elskes bredt i dag. Sideløpende hittede hun i det vesttyske, og formåede at tage de tyske schlagere med til hjemlandet, og få nogle av dem ut som hits med danske tekster.

DeRejsteUdGitte1 

Utover de danske film, tok hun også en lang række av film & skuespilprestasjoner i det vesttyske, helt præcis 7 tyske film ble det til. Listen over tyske schlagere og hits er alen lang, langt over 80 av slaksen er det blevet til. Hun har været en flittig jente/dame i tyske tv-shows, og har holdt populariteten i landet. I netop den lange tyske karriere, har hun også mottaket priser for jobbet, bl.a. Golden Europa som var den tyske Fjernsyns Pris, Den luxemburgske Löwe, Den Gyldne Stemmegaffel i den tyske musik industri, og sidst men ikke mindst den tyske Bambi.

 

 

I Danmark er det mest populære film hit med Gitte Hænning Han, Hun Dirch & Dario, hvor hun sammen med tidens største stjerner spillede den forelskede unge jente. Fra filmen kom klassikeren Lille frøken Himmelblå, hvor hun sammen med Dirch Passer festnede sig i danskernes hjerter, og som selv de mindste i dag har kennskap til. På musik fronten er det største hit nok Ta’ med ud og fisk, en låt som var populær, og som stadig spilles ofte i radioen i Danmark. Ved DR’s hyldest til Dansk Toppen i høsten 2010, var det da også netop dén, som Gitte indtok scenen med, og som hun mottok stor applaus for.

 

 

Karrieren har været lang, og hun har toppet i mange år, til trods for den store sukses i det tyske, holdt hun også på i hjemlandet. Skuespiller, samt Schlager og jazz sangerinne ble hennes liv, et liv som pappaen Otto Hænning hjalp henne ind i. Den særegen kvinne elskede sine forældre, optrådte med pappaen i mange år, og etter hans død, tok hun sig altid av moren.


 

Men det var ikke kun de 3 jenter som reiste ut, mange av de skandinaviske pop & slager artister, har gjennom årene enten haft hits eller har som de 3, reist ned til det tyske. Fra Sverige kan det nevnes bl.a. Lill-Babs, som representerte Sverige i Eurovisjonen i 1961 med låten April, April.

Fra det danske har veien til nabolandet ikke været lang, rekken er lang og indeholder på hit fronten:

  • Grethe & Jørgen Ingmann.
  • Birthe Wilke, som jo stillede op i netop Frankfurt den første gang, og som seinere vendte tilbake.
  • Brødrene Olsen som i flere omgange har turnert Tyskland tyndt, og som har været naturlige dele av tv-shows.
  • Gry (Meilstrup Johansen), som representerte Danmark i netop Tyskland, og som senere fik en karriere under navne Bo Andersen i det tyske.
  • Birthe Kjær indtok til gengæld Østtyskland en overgang, bl.a. med låten Casatscok som henledte seere og lyttere til det russiske.

 

Den sidste der bør nevnes, er ikke Eurovisjons deltaker, men Dansk Grand Prix deltaker. Hun har egentligt haft et liv mye a la Gitte Hænning, først kom hun ut i Danmark, frembrakt av en av de største på dansk grunn, Johnny Reimar. Han har stået bak mange av artisterne gjennom årene, og ved henne her var det ikke en untak. Hun reiste likesom Gitte, Siw & Wencke ut, og fik en strålende karriere i Tyskland.

  

Jenten som der tales om er Dorthe Kollo, som netop sammen med Johnny Reimar deltok ved det danske Melodi Grand Prix i 1987. Hun kom til Vesttyskland tilbake i 1964, og havde Bent Fabricius-Bjerres plateselskap Metronome i rykken. Hun har haft en lang karriere i det tyske, med masser af store hits. Hun var i mange år fast artist i radio- & tv-shows, og havde selv en årrekke både radio & tv-shows på tv-stasjonen NDR. På den hjemlige front, var hun også en hitmester i mange år, og i dag står hun bak mange av dem, som seinere hen er blevet evergreens.

 

Årsaken til at hun nevnes her, er som sakt fordi hun som de 3 turde at ta sjansen. Historien er mye lik, og hun har været «med» i Eurovisjons apparatet, selvom det var lokalt. Men den største årsak til at hun nevnes, det er den tyske utgave av et hit, som i Danmark ble til Gid du var i Skanderborg. For i Tyskland hed samme hit: Wärst du doch in Düsseldorf gelieben.

 

Del:
Relaterte artikler
Malmø
2024: Alle låtene
Intervjuer
2024: Bekreftede land
Vi teller ned til Eurovision 2024
Dager
Timer
Minutter
Utforsk historien