Hvem går videre fra semifinale 2?

Femten av de 25 bidragene som skal konkurrere i lørdagens ESC-finale er nå klare, og om noen timer vet vi hvilke land som vil fylle de siste ti plassene. Da blir spørsmålet: Er det mulig å tippe hvilke ti land det kommer til å bli?

Etter de mange overraskelsene i tirsdagens semifinale er det fristende å si at svaret er nei – men jeg skal uansett gjøre et forsøk. I motsetning til i Telenor Arena i fjor har jeg ikke selv kunnet være til stede under årets prøver, så alle observasjoner er basert på opptak fra øvelsene som er lagt ut på nettet.

Med tanke på at land som tradisjonelt har hatt klippekort til finalen – slik som Tyrkia og Armenia – røk ut i tirsdagens semifinale, er det litt skummelt å påstå at det finnes noen «sikre» finalister i kveld. Allikevel vil jeg driste meg til å si at det er fem bidrag som er mer eller mindre garantert å gå videre.

bosnia11bBosnia-Herzegovina har muligens ikke semifinalens beste startnummer, men de har en sjarmerende og iørefallende sang som bør tiltale Europa. Dessuten har de en meget populær og rutinert artist som er kjent over store deler av Balkan og helt sikkert vil sope inn massevis av ekstra stemmer derfra. Sannsynligvis vil juryene også sette stor pris på Love In Rewind, og til sammen bør alt dette holde til en soleklar finaleplass for Dino Merlin.

I andre enden av startlisten finner vi Irland, som stiller med en låt og et tvillingpar som ingen kan forholde seg likegyldig til. Dette er et elsk-eller-hat-bidrag, men jeg tror tilstrekkelig mange vil elske energien og «galskapen» til Jedward til at de griper telefonene og sørger for at Irland seiler inn i finalen i år.

Rett før Irland starter Danmark, og heller ikke våre naboer i sør bør ha større grunn til å bekymre seg i år. Danskene stiller med en melodiøs, allsang-vennlig låt med bred appell, og bidraget blir godt fremført på scenen. Dette, kombinert med et fordelaktig startnummer, vil nok sørge for at Danmark tar seg til finalen – plagiatbeskyldninger til tross.

Jeg er også temmelig overbevist om at Romania på startnummer 14 kommer til å gå videre. De har en frisk, litt retro-aktig poplåt med sterkt refreng, og en fjellstø vokalist med scenetekke i David Bryan. Dette bidraget vil nok plukke jevnt med telefonstemmer og kan i tillegg bli en aldri så liten juryfavoritt.

ukraina11Den siste «sikre» finaleplassen tilhører Ukraina, som riktignok ikke stiller med en spesielt minneverdig låt i år, men som har en dyktig og billedskjønn vokalist og et særpreget sceneshow som folk vil huske. Ukraina har dessuten en utmerket kvalifiseringsstatistikk, og har mange gode naboland til å stemme på seg også i denne semifinalen.

De neste to plassene tror jeg vil bli avgjort i «dueller,» altså der to eller flere bidrag i samme sjanger står mot hverandre og appellerer til samme grupper.

I kategorien rock står bidragene fra Moldova og Bulgaria mot hverandre, og der tror jeg Moldova med sitt elleville sceneshow vil trekke det lengste strået. Bandet Zdob si Zdub leverer fullt ut på scenen, og skiller seg i tillegg ut med rare kostymer og merkverdige effekter (f.eks Tingeling som spiller trompet på enhjulssykkel). Dessverre kommer nok dette til å sope inn telefonstemmer, og jeg tviler på at juryen kan påvirke resultatet nok til at det ikke ender med en plass blant de ti finalistene for dette sammensuriumet.

Jeg har allerede sendt én mektig, kvinnelig ballade til finalen i Ukraina, og i tillegg finner vi både Østerrike og Slovenia i denne kategorien. Jeg tror ikke alle tre vil ta seg til finale, og min spådom – kanskje påvirket av ørlite personlig optimisme – er at den andre «balladeplassen» går til Østerrike. Nadine Beiler har sannsynligvis årets beste kvinnelige vokal, og det uheldige startnummeret til tross tror jeg at juryene vil hjelpe henne videre på samme måte som de hjalp Evelina fra Litauen på tirsdag.

I neste kategori plasserer jeg to låter som sannsynligvis vil ta seg videre, men under visse forutsetninger.

sverige11cFørst i køen her står Sverige, som er avhengig av at Eric Saade og danserne klarer å synge tilstrekkelig bra mens de beveger seg, og at de tyske teknikerne får eksplosjonene i glassburet til å sitte. Etter mye om og men gikk alt til slutt som det skulle under de siste generalprøvene, og hvis timingen stemmer og Eric leverer en ålreit vokalprestasjon bør svenskene slå følge med sine nordiske naboer Danmark til finalen.

Estland er en annen forhåndsfavoritt som har slitt under prøvene, først og fremst med stemmen til vokalist Getter Jaani. Nummeret har virket litt stressende på scenen, og Getter har blitt andpusten og sur i vokalen. Klarer hun å holde stemmebåndene noenlunde i sjakk i kveld bør det allikevel holde til finaleplass for den fengende poplåten – men med tanke på hvordan de siste to prøvene har hørtes ut, er denne plassen ytterst marginal.

Da er det en fattig finaleplass igjen, og her blir kampen hard. Tirsdagens resultater viste at det er farlig å avskrive noen bidrag, men jeg vil allikevel si at Nederland, Belgia, Slovakia og Makedonia stiller et stykke bak i køen. Nederland og Slovakia har proffe mainstream-låter som imidlertid ikke skiller seg tilstrekkelig ut, Belgia kan få noen jury-stemmer men lite annet, mens Makedonia nok heller må satse på noen telefonstemmer fra sine naboland enn juryen.

Jeg avskriver også Hviterussland, som har en utrolig fengende melodi, men som dessverre skyter seg selv i foten med teksten og tittelen de har valgt. Med tanke på de politiske tilstandene i Hviterussland tror jeg ikke I Love Belarus vil ha særlig appell til vestlige TV-tittere, og heller ikke til juryene, og da holder det ikke i lengden.

Da står jeg igjen med Kypros, Israel og Latvia. Kypros’ etnopregede låt har steget i kurs under prøvene og har et iøynefallende sceneshow, Latvia har et fordelaktig startnummer og et brukbart refreng, og Israel har Dana International. På den annen side har Kypros omtrent ingen venner til å stemme på seg, Latvia blir monoton i lengden og leverte dessuten en dårlig jury-generalprøve, mens Dana har sunget konsekvent surt på samtlige prøver.

israel11cJeg velger å ta en råsjanse her og satse på at Dana International har spart sitt beste til når det virkelig gjelder – hun var hakket bedre enn før på jury-generalprøven, og er en av artistene som byr mest på seg selv på scenen. Men det er et dristig tips, og plassen kan like gjerne gå til en av «taperne» i duellene mine – Bulgaria og Slovenia – hvis det skulle vise seg at Europas musikalske smak heller i retning av enten rock eller ballader i år.

 

 


Mine ti forhåndstips blir altså (med synkende sannsynlighet):

Bosnia-Herzegovina
Irland
Danmark
Romania
Ukraina
Sverige
Østerrike
Moldova
Estland
Israel

 

Dette er altså hva jeg tror vil skje, men spesielt de tre nederste plassene er usikre, og jeg gråter meg heller ikke i søvn hvis for eksempel Slovenia skulle knipe plassen til Ukraina i kveld. Uansett vil vi om noen timer få det endelige svaret, så gjenstår det å se hvor godt dette tipset viser seg å bli…

Del:
Relaterte artikler
Malmø
2024: Alle låtene
Intervjuer
2024: Bekreftede land
Vi teller ned til Eurovision 2024
Dager
Timer
Minutter
Utforsk historien