Aserbajdsjan vant Eurovision Song Contest 2011

aserfinaleSå var brått Eurovision Song Contest 2011 over. Etter en veldig flott sending fra Tyskland og en intens og spennende avstemning, sto det klart at Aserbajdsjan vant årets konkurranse.

Dermed skal vi reise til Baku neste år. Aserbajdsjan har lenge gått etter seieren. Siden debuten i 2008 har de blitt 3 i Moskva og 5 i Oslo, så en seier lå dermed i kortene. 

Vinnerbidraget «Running scared» er skrevet av svenskene Sandra Bjurman og Stefan Örn, som også skrev Safuras bidrag i fjor. Med seg på scenen hadde de to av englene i Shirley’s Angels fra Melodifestivalen, og det hele var koreografert av Rennie Mirro. 

Det var en veldig flott fremføring av bidraget. Vokalen satt der den skulle og filmingen var på topp. Prikken over i en var nok den flotte gullfossen som kom mot slutten av nummeret. 

Under avstemningen ble Aserbajdsjan belønnet med 3 tolvere, noen tiere og veldig mange åtte poengere. Når kvelden var omme hadde de vunnet med 221 poeng, 32 poeng foran andreplassen Italia. 

Bortsett fra vinneren var nok dette året da forhåndsfavorittene ikke leverte som forventet. I forkant var Frankrike, Irland, Aserbajdsjan, Storbritannia og Estland forhåndsfavorittene. 

Den absolutt største favoritten var Frankrike og deres bidrag «Sognu». Bidraget ble sunget av verdens yngste tenor Amaury Vassili, og var nærmest et rent opera bidrag. Etter en noe nervøs fremføring klarte han til slutt bare en femtende plass når avstemningen var over. Hvorfor det gikk så dårlig kan man bare spekulere i, men noen sier at det hadde mye å gjøre med den noe nervøse fremføringen han hadde, og at låten ikke hadde bred nok appell. 

Irland stilte i år med den energiske tvillingduoen «Jedwards», som fremførte bidrag «Lipstick». De kom til Düsseldorf uten favorittstempel, men under uka og etter semifinalen kom de altså som nummer to på oddsen. Som ventet leverte de en unik frremføring, og ikke minst var den veldig fengende. Det holdt alikevel ikke helt opp til toppen. Tvillingene ble nummer åtte, noe som den allerede konkurstruede irske kringkasteren RTE nok var glad for. 

Storbritannia stilte med Blue, som var et relativt kjent navn fra før av. Fremføringen deres var ikke så veldig bra som man kanskje hadde ventet seg, og på avstemningen falt de helt igjennom etter en stund. De endte opp på en 11 plass.

Enda verre gikk det for den siste forhåndsfavoritten Getter Janni. Til tross for at hun leverte sin beste fremføring hittil, holdt det kun til en 24 plass med 44 poeng. 

Bortsett fra forhåndsfavorittene var det også en del andre land som overrasket. 

Ukraina kom på fjerde plass med Mika og hennes «Angel». Dette er deres beste plassering siden 2008 da Ani Lorak sang «Shady lady». Med seg på scenen hadde Mika en kunstner som tegnet tegninger av sand, som kom opp på led skjermen i bakgrunnen. 159 poeng endte Mika på. 

Tyskland valgte nok engang å stille med Lena, og det delvis norske bidraget «Taken by a stranger». Lena endte opp på en tiende plass. 

Våre nordiske venner Sverige, Danmark, Island og Finland gjorde det litt varierende. 

Sverige kom på en tredje plass, noe som er deres beste plassering siden Charlotte Nilssons seier i Jerusalem i 1999. Eric Saade leverte overbevisende med en moderne popslager og et glassbur, som i motsetning på prøvene, faktisk ble sprengt under fremføringen. Sverige ledet lenge avstemningen. 

Danmark kom nok en gang i topp ti. De stilte med bandet «A friend in London», og havnet på en flott femteplass. Dermed klarte danskene å følge opp sin suksess fra ifjor da de ble nummer fire. Vokalisten i bandet Tim, leverte prikkfritt, og sparket en ballong ut til publikum før han tok seg en løpetur ut på catwalken og tilbake. 

Finland og Island havnet utenfor topp ti, på henholdsvis 20 og 21 plass. 

Island stilte med Sjonnis friends, som sang bidraget «Coming home». De hadde en fin fremføring og klarte å skille seg ut fra mengden. De ble belønnet med tolv poeng fra kanskje et litt overraskende land, nemlig Ungarn. 

Finland stilte med Paradise Oscar og hans «Da da dam». Etter en flott fremføring i semifinalen og stødige prøver havnet han noe overraskende på en 21 plass. Han hadde også en av kveldens flotteste bakgrunner. 

Den siste overraskelsen kommer fra Italia. Det var første gang på fjorten år at Italia var med i en finale. De stilte med bidraget «Madness in love» og artisten Raphael Gualazzi. Ingen hadde nok trodd at de skulle havne på en andreplass, men det gjorde de faktisk. Det til tross for at Raphael ikke så inn i kameraet en eneste gang. Dermed leverte italienerene et sterkt comeback, og blir kanskje å se neste år også?

italia_finale

Når kvelden var over så hele resultatlisten slik ut:

1 Aserbajdsjan 221 poeng
2 Italia 189 poeng
3 Sverige 185 poeng
4 Ukraina 159 poeng
5 Danmark 134 poeng
6 Bosnia-Herzegovina 125 poeng
7 Hellas 120 poeng
8 Ireland 119 poeng
9 Georgia 110poeng
10 Tyskland 107 poeng
11 Storbritannia 100poeng
12 Moldova 97 poeng
13 Slovenia 96 poeng
14 Serbia 85 poeng
15 Frankrike 82 poeng
16 Russland 77poeng
17 Romania 77 poeng
18 Østerrike 64 poeng
19 Litauen 63 poeng
20 Island 61 poeng
21 Finland 57 poeng
22 Ungarn 53 poeng
23 Spania 50 poeng
24 Estland 44 poeng
25 Sveits 19 poeng

Og antall tolvere fordelt var slik:

Fem tolvere gikk til Bosnia-Herzegovina
Fire tolvere gikk til Italia
Tre tolvere til Aserbajdsjan, Danmark, Georgia, Irland og Ukraina
To tolvere til Frankrike, Litauen, Romania, Slovenia, Spania og Sverige
En tolver gikk til Østerrike, Finland, Hellas, Ungarn, Island, Moldova og Storbritannia.

Årets avstemning går inn i historiebøkene som om mulig den merkeligste avstemningen avstemningen noengang. På forhånd hadde EBU annonsert at de skulle arrangere avstemningen og rekkefølgen på landene som stemte, slik at det ble mest mulig spennende. Dette lyktes de med. Tolverne og de andre poengene ble spredd utover hele feltet. Det var i år en tendens til nabostemming, og det virket som om øst/vest blokkene var tilbake. 

Dette skyldtes nok at det på forhånd ikke var noe klar vinner, og at det var stor uenighet mellom juryen og seerne. Jon Ola Sand, trengte faktisk noen ekstra minutter på å konvertere alle stemmene til esc poeng.

Før avstemningen delte tyskerne den store led skjermen i to, slik at green room var åpent mot publikum. Dette ga en veldig fin effekt, og et bilde av hvor stort dette tyske arrangementet faktisk var. 

spania_finalEspirit Arena var for anledning helt utsolgt, og det var 37000 publikummere tilstede. 

Showet gikk knirkefritt, i motsetning til den første semifinalen. Det hele ble åpnet med at Stefan Raab og hans band sang fjorårets vinnerlåt «Satelitte». Mot slutten av fremføringen dukket Lena opp på scenen, noe som førte til en del reaksjoner i publikum. 

Pauseundeholdningen besto av ekte tysk disco med den tyske superstjernen Jan Delay. 

Dermed var finalen av Eurovision Song Contest 2011 over, og man kan starte å se frem mot neste år. Det er bekreftet allerede at det blir i Aserbajdsjan, men det vil nok gå noen uker før vi får bekreftet om det blir i Baku. 

Allerede nå har syv land bekfetet at de blir å se neste år. Østerrike, Aserbajdsjan, Belgia, Finland, Tyskland, Nederland og Sveits. 

2011res

Til slutt avslutter vi med vinnerbidraget «Running scared».

Alle fotografier tilhører EBU og er hentet fra eurovision.tv

Del:
Relaterte artikler
Malmø
2024: Alle låtene
Intervjuer
2024: Bekreftede land
Vi teller ned til Eurovision 2024
Dager
Timer
Minutter
Utforsk historien