Overraskende høye ESC-seertall i Norge

Norge var ikke å se i årets ESC-finale, men til tross for dette fulgte bortimot en million TV-seere sendingen fra Düsseldorf. Dette er atskillig flere enn sist gang Norge måtte stå over finalen.

aserfinale

Etter at Stella Mwangi røk ut av forrige tirsdags semifinale var det flere som trodde at seertallene for lørdagens finale kom til å bli lave. Men NRK kan i dag rapportere at hele 993 000 nordmenn fulgte finaleshowet fra Esprit Arena i Düsseldorf.

Til sammenlikning var det bare 573 000 nordmenn som så ESC-finalen i 2007 etter at Guri Schanke ble slått ut i semifinalen.

Denne kraftige økningen forklarer NRK med at den generelle interessen for Eurovision har økt i de senere årene, spesielt etter Alexander Rybaks seier og vårt eget arrangement på hjemmebane i fjor.

– Dessuten var det en ekstra spennende avstemning i år, og mange ville nok ha med seg utfallet av denne, sier Kristian Tolonen i NRK Analyse. Seertallene var nemlig stabile gjennom hele sendingen, og det var få som falt fra underveis.

– Dette viser at ESC er et stort arrangement som nordmenn vil se, og det har blitt et sikkert kort i TV-ruten, sier Tolonen.

Det er fremdeles et godt stykke opp til rekordtallene fra 2009 og 2010, da rundt to millioner nordmenn fulgte finalene fra henholdsvis Moskva og Oslo. Men samtidig var dette år med helt spesielle omstendigheter, nemlig Rybaks store favorittstempel og Norge som vertskap for konkurransen for første gang på fjorten år.

– ESC er stort for nordmenn uansett, og når Norge er i finalen, blir dette et mega-arrangement, avslutter Tolonen.

Kilde: NRK

Del:
Relaterte artikler
Malmø
2024: Alle låtene
Intervjuer
2024: Bekreftede land
Vi teller ned til Eurovision 2024
Dager
Timer
Minutter
Utforsk historien