Norge ville gått til finale med bare seer-stemmer

Som kjent avgjøres Eurovision Song Contest ved at seer-stemmer og jury-stemmer kombineres til en totalsum. Nå har EBU offentligjort hvordan resultatet ville sett ut hvis henholdsvis jury og seere stemte helt alene.

2011logo2Du kan se de fullstendige resultatene på Eurovision.tv både for finalen og semifinalene.

Hvis vi bare hadde hatt seer-stemmer, som tilbake i 2007 ville Norge gått til finale, men juryen likte ikke låta godt nok til at det ble virkelighet dette året.

Topp 3 jury finale

1. Italia 251
2. Aserbajdsjan 182
3. Danmark 168

Noe overraskende kanskje, kom Russland på desidert siste plass i jury-avstemningen, mens de kom helt oppe på 7. i seer-avstemningen.

Storbritannia ble også slaktet av juryene og kom helt nede på 22. plass. Seerne ville ha dem helt oppe på 5. plass.

Topp 3 seere finale

1. Aserbajdsjan 223
2. Sverige 221 
3. Hellas 176 

Østerrike ble slaktet av seerne, og ble plassert på 24. plass. Hos juryene ble den mottatt helt annerledes og var helt oppe på 5. plass. Seerne var heller ikke så glade i den danske låta, da denne bare ble stemt til en 18. plass!

Semifinale 1

Bare Polen og Portugal ble stemt mindre på av juryene enn Norge, noe som også viste seg i det endelige resultatet. Norge kom på 9. plass i seer-avstemningen med 56 poeng, til og med foran Tyrkia som bare fikk 54. Noe overraskende, ble Litauen vinneren hos juryene i semifinale 1, men Aserbajdsjan, Serbia og Island fulgte ikke langt bak. Stakkars San Marino ble slaktet av seerne og sto bare igjen med fattige 8 poeng. 

Norge, Tyrkia og Armenia ville avansert til finalen med bare seer-stemmer, istedenfor Litauen, Serbia og Sveits.

Semifinale 2

Hvis seerne skulle bestemt resultatet, ville Hviterussland gått videre på bekostning av Estland. Slovenia var den store juryfavoritten i semifinale 2 og tok en totalt overlegen seier med 146 poeng. Det var 17 poeng foran Danmark og hele 47 poeng foran Sverige på 3. plass. Allikevel ble det Sverige som gikk av med 1. plassen totalt takket være stor seer-støtte.

Vi kan trygt si at disse resultatene viser at ingen er lenger «garantert» finaleplass, som har det har vært spekulert i de siste årene. Juryordningen har klart å jevne ut nabo- og diasporastemmer veldig fint.

 

2011FinaleResultat

 

2011Semi1Resultat

 

2011Semi2Resultat

Del:
Relaterte artikler
Malmø
2024: Alle låtene
Intervjuer
2024: Bekreftede land
Vi teller ned til Eurovision 2024
Dager
Timer
Minutter
Utforsk historien