Ti go’låter fra ti år med nye Melodifestivalen

Etter flere skuffende resultater lyktes det endelig for Sverige i Eurovision Song Contest i år, og dermed fikk deres mye omtalte Melodifestival oppreisning etter en god del kritikk de senere årene. Svenskene kan derfor feire ti år med den nye utgaven av Melodifestivalen med god samvittighet, og i anledning tiårsjubileet plukker vi frem ti MF-godbiter fra arkivet.

I 2002 stod SVT overfor et valg når det gjaldt den stadig mindre populære Melodifestivalen – enten nedprioritere konkurransen og gjøre den til helt vanlig lørdagsunderholdning på linje med andre programmer gjennom TV-året, eller sette alle kluter til og satse for fullt på å gjøre MF til det største underholdningsprogrammet i landet.

SVT valgte den andre løsningen, hentet inn Christer Björkman som MF-general og la opp til en seks uker lang Melodifestival – fire delfinaler, én «oppsamlingsrunde» og en finale. Konseptet ble raskt en kjempesuksess, og har senere blitt en målestokk for mange andre nasjonale ESC-utvelgelser rundt om i Europa – deriblant vår egen Melodi Grand Prix.

I ti år har Melodifestivalen eksistert i sin nåværende form, og gjennom de ti årene har over 300 bidrag blitt fremført på MF-scenene rundt om i Sverige i håp om å kunne ta seg til finalen i Globen. Mange av disse bidragene er nok bortglemt i dag, men noen lever videre – og her er ti høydepunkt fra Melodifestivalens ti siste år som vi forhåpentligvis ikke vil glemme på en lang stund ennå.


10) Alcazar – Not A Sinner, Nor A Saint

Discogruppen Alcazar hadde allerede skapt seg et navn i utlandet da de takket ja til å stille opp i Melodifestivalen. Ikledd iøynefallende kostymer og med en velkoreografert sceneopptreden var de blant favorittene, men måtte i stedet gå omveien om «Tittarnas val» (den tidens navn på Andra chansen) for å nå Globen-finalen, der de endte opp på en imponerende tredjeplass til slutt. Senere har det blitt ytterligere tre deltakelser på gruppen, om enn med litt skiftende sammensetning.


9) Nanne Grönvall – Håll om mig

Nanne Grönvall har hele elleve deltakelser i Melodifestivalen på samvittigheten, åtte av dem som artist, og hun vant hele konkurransen tilbake i 1996 som en del av gruppen One More Time. I 2005 stilte hun imidlertid solo og var favoritt til å vinne igjen. Publikum stemte henne til topps med klar margin, men juryene ville heller ha Martin Stenmarcks Las Vegas som vinner, og Nanne måtte se seg slått med fattige tre poengs margin.


8) Jessica Andersson – I Did It For Love

Jessica Andersson har også vunnet MF én gang, som en del av duoen Fame i 2003. De gangene hun har prøvd seg som soloartist har det imidlertid gått litt tråere, og hun måtte ta seg til finale via Andra chansen da hun stilte opp i 2010. Låten endte til slutt opp på 8. plass, men Jessica fikk revansj til slutt da I Did It For Love i ukene og månedene etter finalen viste seg å bli det MF-bidraget som har ligget lengst på Svensktoppen gjennom tidene.


7) Hanson, Carson & Malmkvist – C’est la vie

Sveriges sprekeste pantertanter ble publikumsfavoritter under 2004-konkurransen, til tross for at de endte opp på sisteplass i finalen. Opprinnelig var låten tiltenkt Towa Carson alene, men inspirert av Kikki, Bettan og Lotta ble Siw Malmkvist og Ann-Louise Hanson hentet inn for å lage en trio. For Ann-Louises del ble dette for øvrig hennes trettende opptreden i MF-sammenheng, noe som er svensk rekord.


6) Jill Johnson – Crazy In Love

Jill Johnson vant Melodifestivalen med den vakre balladen Kärleken är i 1998, og hennes eneste andre opptreden i konkurransen kom i 2003. Da stilte hun med en Shania Twain-inspirert countrypoplåt som nok lå nærmere hjertet hennes rent musikalsk. Med sin flotte stemmeprakt sang hun seg rett til Globen-finalen, der hun til slutt endte på en fjerdeplass. Crazy In Love ble imidlertid en av de mest suksessfulle MF-låtene det året, og lå blant annet på førsteplass på Svensktoppen i hele 12 uker.


5) BWO – Lay Your Love On Me

Med store salgstall i Øst-Europa forsøkte BWO (Bodies Without Organs) å erobre hjemmemarkedet gjennom sine deltakelser i Melodifestivalen. I alt fire ganger har de stilt opp, og i 2008 ble det en tredjeplass med Lay Your Love On Me, en Madonna/Hung Up-inspirert discolåt som virkelig fikk det til å svinge i Globen.


4) Sonja Aldén – För att du finns

Ballader har generelt sett fått det tyngre i MF etter at telefonstemming og delfinaler ble innført, og Sonja Aldén måtte via Andra chansen før hun kunne stråle på Globen-scenen i 2007. Låten endte på 6. plass, men lå hele 36 uker på Svensktoppen, ble hyppig spilt på radio og har med sin vakre tekst levd sitt eget liv i tiden etterpå som populær bryllupssang både i Sverige og Norge.


3) Shirley Clamp – Att älska dig

En av Melodifestivalens største schlager-divaer er Shirley Clamp, som har fem deltakelser på samvittigheten – senest i år med gruppen Shirley’s Angels. Etter andreplassen med Min kärlek i 2004 stilte Shirley året etter med ambisjoner om å vinne, men måtte til slutt ta til takke med en fjerdeplass i Globen. Att älska dig ble allikevel en av de mest populære sangene fra 2005, med blant annet 10 uker på Svensktoppen i bagasjen.


2) Måns Zelmerlöw – Cara Mia

Melodifestivalen er ikke bare stedet for erfarne gjengangere – det er også stedet mange artister slår igjennom hos det svenske folk. Dette var tilfellet med Måns Zelmerlöw da han i 2007 gikk til Globen-finale på bekostning av atskillig mer kjente Magnus Carlsson og til slutt endte opp på 3. plass med nest høyest score fra publikum. Siden har han blitt en av Sveriges mest kjente artister, og han har deltatt i MF ytterligere to ganger i tillegg til å være programleder – og i 2015 vant han både Melodifestivalen og hele Eurovision Song Contest med låten Heroes.


1) Sanna Nielsen – Empty Room

Hele syv ganger har Sanna Nielsen stilt opp i Melodifestivalen, men det var ikke før med hennes femte bidrag, Empty Room i 2008, at hun for alvor siktet mot seier. Hun vant publikumsstemmene med klar margin, men måtte se seg slått av Charlotte Perrelli som hadde sterkere støtte blant juryene. Empty Room toppet imidlertid Svensktoppen og ble den mest spilte MF-låten på radio i 2008, og fremstår nok i ettertid som den moralske vinneren fra 2008-finalen. I 2014 gikk Sanna endelig til topps i Melodifestivalen og fikk reise til den internasjonale finalen, der det ble en knallsterk 3. plass med en annen ballade, Undo.

 

Kilder: SVT, Wikipedia, Melodifestivalen 10 år – jubileumshefte

Del:
Relaterte artikler
MGP
2024: Alle låtene
Intervjuer
2024: Bekreftede land
Vi teller ned til Eurovision 2024
Dager
Timer
Minutter
Utforsk historien