Aserbajdsjan i søkelyset

Aserbajdsjan vant som kjent årets utgave av Eurovision Song Contest. Etter seieren har landet havnet i medias søkelys, både i utlandet og her hjemme i Norge.

aserbajdsjan

Det er for lenge siden bekreftet av den aserbajdsjanske presidenten Illham Aliyev,  at det lille landet helt vest i Kaukasus skal arrangere neste års konkurranse. Det kom derfor heller ikke som noe sjokk at kona til presidenten skal være sjef for hele arrangementet.

I tillegg til kona skal både innenriksministeren, utenriksministeren og sjefen for Aserbajdsjan Airlines sitte i komiteen som skal bestemme neste års arrangementet.

Presidentfruen Mehriban Aliyev er ifølge aftenposten.no kjent fra flere wikileaks dokumenter, der hun beskrives slik: «Førstedamen har problemer med å vise et fullt register av ansiktsuttrykk på grunn av et betydelig antall kosmetiske operasjoner som trolig er gjort i utlandet».

At makt og penger holdes innenfor familien er ikke noe nytt for Aserbajdsjan. Faktisk arvet dagens president makten fra sin far da han døde i 1993. Landet var en del av Sovjetunionen helt frem til 1991, og har faktisk aldri hatt et demokratisk valg.

Aserbajdsjan er i motsetning til hva mange tror et veldig rikt land. Store oljeressurser har gjort landet meget rikt. Men selv om landet er rikt er mesteparten av befolkningen meget fattige. I tillegg er landet gjennomkorrupt ifølge flere menneskerettighetsorganisasjoner.

Aserbajdsjan har vært nevnt mye i norsk media den siste tiden. Ikke bare på grunn av deres seier i Eurovision Song Contest, men også fordi Kronprins Haakon i morgen skal besøke Baku, og delta på en stor konferanse som handler om olje og gass. Dette har han fått mye kritikk for. Det norske oljeselskapet Statoil har også store interesser i Aserbajdsjan.

Til tross for mye kritikk fra internasjonal media og norsk presse, fortsetter planleggningen av Eurovision Song Contest 2012. Siste nytt er at det skal bygges en helt ny arena med plass til 25000 tilskuere. Hoteller og infrastruktur pusses opp og forbedres, og det ryktes at den totale prislappen på hele arrangementet neste år blir 700 millioner euro.

Les også:

– Store planer for Eurovision Song Contest 2012

– Åtte land er allerede bekreftet til 2012

– Kan Eurovision forandre Aserbajdsjan?

kilder: aftenposten.no. wikipedia, e24.no

Del:
Relaterte artikler
Malmø
2024: Alle låtene
Intervjuer
2024: Bekreftede land
Vi teller ned til Eurovision 2024
Dager
Timer
Minutter
Utforsk historien