Hva skjedde med vinneren?

I dag 5. juli er det faktisk 52 dager siden finalen i Eurovision Song Contest gikk av stabelen i Esprit Arena i Düsseldorf i Tyskland. Etter et fantastisk flott finaleshow kunne Aserbajdsjan gå seirende av scenen med sangen “Running Scared” og artistene Ell & Nikki.

runningscaredcover

Hele Europa hadde overraskende stemt fram denne “helsvenske” produksjonen (komponister, kor og koreografi)  til seier mens alle forhåndsfavorittene måtte ta til takke med langt dårligere plasseringer en forventet. Siste gang jeg faktisk hørte vinnermelodien var nettopp denne finalekvelden, da jeg sjokkert konstaterte at “Running Scared” snappet seieren foran Italias “Follia D’Amore” (Madness of Love), fortreffelig framført av Raphael Gualazzi. Men hva skjedde senere med vinnermelodien???

Fra tidligere år er vi jo vant til at vinneren i ESC gjør seg bemerket i større eller mindre grad. Men ikke vet jeg, kanskje tok noen og la årets vinnermelodi ned i en skuff, slik at den for evig og alltid skulle glemmes bort. Ikke har jeg hørt melodien spilt på radio, ikke har jeg sett artistene opptre eller framføre melodien på TV, ikke hører jeg noen går rundt og nynner på melodien, jeg har heller ikke selv hatt ønske om å høre “Running Scared” verken på u-tube eller escNorge radioen og ingen av mine kollegaer på escNorge snakker om årets vinnermelodi. Kan det tyde på at “feil” melodi vant?

Så lang må jo årets vinner sies å være den mest anonyme vinneren noen sinne. Jeg tror at europajuryen lot seg forhekse av den hvite, uskyldsfulle og vakre framførelsen og koreografien på scenen og ikke av selve melodien. Sangen var i mine ører tam og dødskjedelig mens Ell & Nikki slet med de rene tonene. Det var derfor svært underlig at poengene strømmet inn til Aserbajdsjan syntes nå jeg og tydeligvis også det norske folk, for Norge ofret ikke et eneste poeng til årets vinner. Men smaken er som baken, den er delt og Europa hadde den der og da som en klar favoritt.

Hadde noen av forhåndsfavorittene f.eks Italia, UK, Irland, Sverige, Ungarn, Bosnia, Østerrike eller Spania vunnet, mener jeg bestemt det hadde blitt mer blest rundt vinneren. Både fordi melodiene var langt mer fengende og fordi sangferdigheten var et hakk bedre hos disse artistene. Sammenligner man f.eks første og andreplassen (Italia) er det jo lysår mellom kvaliteten på komposisjon og artistene. For meg blir vinnerpakka en pinlig affære sammenlignet med Italias skolerte, musikalske og geniale andre plass bidrag.  

Skal jeg være ærlig må jeg nok sette årets aserbajdsjanske vinner i samme bås som Estlands vinner i 2001, “Everybody” med Tanel Padar, Dave Benton og 2XL og Latvias vinner i 2002 “ I Wanna” med Marie N. Dette er vinnermelodier som man heller ikke har hørt etter at de respektive finalene og som man helst vil glemme helt og holdent. Etter min smak vil årets vinner havne i samme kategori og sann mine ord: Vi kommer ikke til å høre “Running Scared” igjen før åpningsnummere i finalent i Eurovision Song Contest i Baku i mai 2012.

Ha en fortreffelig ESC sommer der ute, uansett hva eller hvem du lytter til av årets bidrag…………..


Del:
Relaterte artikler
Malmø
2024: Alle låtene
Intervjuer
2024: Bekreftede land
Vi teller ned til Eurovision 2024
Dager
Timer
Minutter
Utforsk historien