Hva ble bestemt i Baku?

Da er de første møtene i referansegruppen for Eurovision Song Contest 2012 i Baku avsluttet. Hva ble bestemt? Allerede første dag ble datoene for konkurransen bekreftet, men mange andre spørsmål trenger også svar. Hvor langt har ting kommet? Hva med valg av arena? Vil det være nok hotellrom til alle som kommer for å overvære showene? Det har også vært stilt spørsmål rundt menneskerettigheter og sikkerhet for tilreisende. Noe av dette fikk vi svar på, på andre punkter må vi vente litt lenger før vi får en avgjørelse. 

genericlogo02

Sjefsprodusenten for Eurovision Song Contest 2012 i Baku, Adil Kerimli fra Ictimai TV, hadde ansvaret for å informere referansegruppen på mange punkter, blant annet valg av arena. Tre ulike alternativer ble presentert, men ingen avgjørelse er enda tatt på dette punktet. Alle de tre alternativene ble bedømt som passende, men det heteste alternativet er den nye arenaen som er under bygging like i nærheten av den nasjonale flaggplassen. Det er ventet at en avgjørelse vedrørende arena vil offentliggjøres under referansegruppens neste møte, i Geneve i oktober.

Kerimli la også frem en foreløpig liste over offisielle hoteller. Mange store hoteller er under bygging; de fleste av disse vil åpne dørene for gjester innen utgangen av 2011. Et tilstrekkelig antall rom for delegasjoner og presse er allerede reservert. Andre hoteller vil være tilgjengelig for fans og andre tilreisende.

Under et besøk hos Ictimai TV fikk referansegruppen muligheten til å snakke med flere av tv-stasjonens ansatte. Da ble betydningen av å arrangere Eurovision Song Contest trukket fram. Ictimai TV har ikke eksistert i mer enn seks år, har vært et aktivt medlem av EBU siden 2007, og dette er uten tvil det største arrangementet de har hatt ansvaret for. Jørgen Franck, interimleder av tv-avdelingen i EBU sa; «Denne konkurransen har noe nytt å presentere hvert eneste år. Basert på det jeg har hørt her i dag er jeg sikker på at vi kommer til å få oppleve fantastisk show neste år i Baku. Vi støtter Ictimai TV fullt ut, og vil fortsette et tett samarbeid med kanalen også etter konkurransen.»

Sietse Bakker la vekt på ungdommens betydning for Eurovision Song Contests fremtid ved å si at hvis konkurransen skal leve videre i nye 50 år er vi avhengig av å engasjere yngre generasjoner. Han betonet også Eurovision Song Contest i Baku som «en mulighet for aserbajdsjansk ungdom å se hva som kreves for å kunne gjennomføre et arrangement av en slik størrelsesorden, møte utenlandske gjester og utveksle kulturelle verdier.» 

På møtenes andre dag diskuterte referansegruppen akkrediteringssystemet, snakket om utvikling i konkurransens format og mulige endringer i regelverket. Ingen beslutninger ble imidlertid fattet, men det er ventet at saker herfra vil tas opp igjen under møtene i Geneve i oktober.

Under et intervju med radiokanalen «Radio Liberty» ble Jon Ola Sand spurt om pressefriheten, eller kanskje heller mangelen på sådan, i Aserbajdsjan. Han understreket da at EBU og Eurovision Song Contest er ikke-politiske, men  at medlemmenes krav på pressefrihet er noe som er svært viktig for EBU, og noe de alltid vil jobbe for.

Så etter de første møtene i referansegruppen for Eurovision Song Contest i Baku 2012 har vi fått svar på noen spørsmål, men det er fortsatt mye som står igjen før alt vil falle på plass. Vi kommer tilbake med mer informasjon rundt alle sider av arrangementet; om ikke før, så i alle fall etter neste møte i referansegruppen, som vil finne sted i EBUs hovedkontorer i Geneve i slutten av oktober. 

Del:
Relaterte artikler
Malmø
2024: Alle låtene
Intervjuer
2024: Bekreftede land
Vi teller ned til Eurovision 2024
Dager
Timer
Minutter
Utforsk historien