Anna Vissi – en gresk sanggudinne

Da Anna Vissi gikk på scenen for å representere Hellas i Eurovision Song Contest i Athen i 2006, var det med det mål for øyet å vinne konkurransen på hjemmebane. Det endte til slutt med en niende plass for den suksessrike sangdivaen, men den kvelden lyktes i hvert fall Anna i å sette en rekord som fremdeles står i historiebøkene: Med sin opptreden ble hun den ESC-artisten som har det lengste oppholdet mellom to av sine deltakelser.

Anna Vissi har deltatt tre ganger i Eurovision Song Contest, og hun tilhører en eksklusiv, liten gruppe som har representert mer enn ett land. To ganger, i 1980 og 2006, har hun sunget for Hellas, og i 1982 deltok hun for sitt egentlige hjemland Kypros. De 24 årene som gikk mellom Annas to siste opptredener er altså rekord i ESC-sammenheng, og med over 9,5 millioner solgte plater på verdensbasis er hun også en av de mest suksessfulle artistene som har deltatt i konkurransen, til tross for at hun aldri har vunnet.

Anna Vissi, eller Vishy som det skrives på kypriotisk-gresk, ble født den 20. desember 1957 i den lille landsbyen Pyla nær Larnaca på Kypros. Som barn viste hun tidlig både interesse for og ferdigheter i musikk, og allerede som seksåring begynte hun å ta timer på et lokalt musikkonservatorium. Hun øvde jevnlig sammen med storesøsteren Lia, som for øvrig selv representerte Kypros i ESC i 1985, og begynte også så smått å opptre for publikum.

Som tolvåring vant Anna en sangkonkurranse for nye talenter, etter først å ha løyet på alderen og sagt hun var 14. To år senere opptrådte hun for første gang på nasjonalt fjernsyn, men det var ikke før Vissi-familien flyttet til Athen i 1973 at Anna virkelig kunne satse fullt og helt på musikken. I sitt nye hjemland studerte Anna på det nasjonale musikkonservatoriet og begynte raskt å opptre på nattklubbene i Plaka-distriktet sammen med flere av Hellas’ mest kjente musikere. På denne tiden rakk Anna også å studere jus ved Universitetet i Athen.

Anna-Vissi-youngAnna fortsatte å samarbeide med velkjente navn innen den greske musikkindustrien, slik som Mikis Theodorakis, Nikos Karvelas, George Dalaras og Stavros Koujioumtiz. Det var Koujioumtiz som skrev de to første originale sangene som Anna Vissi spilte inn i sin karriere, nemlig S’agapo og Sta hronia tis ipimonis, og det var Dalaras som tok henne med på sin første utenlandsturné i 1977. Da fikk hun blant annet opptre på det berømte Rainbow-teateret i London.

1977 var også året da Anna Vissi ga ut sitt første studioalbum, As kanoume apopse mian arhi, og hun vant prisen både for beste artist og beste sang under den årlige musikkfestivalen i Thessaloniki. Året etter ble hun kontaktet av den greske TV-kanalen ERT, som ville ha henne til å representere Hellas i Eurovision Song Contest. Valget sto mellom to aktuelle sanger, men på grunn av stridigheter mellom de respektive komponistene ble begge bidragene til slutt diskvalifisert, og det var i stedet Tania Tsanaklidou som fikk reise til ESC i Paris med sangen Charlie Chaplin.

Anna Vissi fortsatte på sin side å arbeide i studio og ga i 1979 ut sitt andre album Kitrino galazio, som ble årets mestselgende album i Hellas og ga Anna hennes første platinumplate. Fra albumet kom også Annas første store radiohit, Aftos pou perimeno.

Etter komplikasjonene rundt utvelgelsen i 1978 fikk så Anna sin sjanse til å delta i Eurovision i 1980. Sammen med gruppen Epikouri representerte hun Hellas med sangen Autostop under finalen i Haag. Låten handlet om å haike rundt i Europa, men til tross for en livlig fremførelse på scenen ble det relativt smått med poeng, og sluttresultatet ble bare en 13. plass av nitten deltakere.

ESC-deltakelsen hadde imidlertid gitt Anna blod på tann, og etter å ha arbeidet hardt i studio og gitt ut to nye album på to år, var hun tilbake i Eurovision i 1982, men denne gang for sitt egentlige hjemland Kypros. Låten hun stilte med i Harrogate var en smektende kjærlighetsballade med tittelen Mono i agapi, og den skulle vise seg å bli svært så populær hos de europeiske juryene.

Med to 12-poengere, hvorav en faktisk kom fra Norge, og poeng fra 13 av 18 land endte Mono i agapi til slutt på en flott 5. plass med 85 poeng. Dette er fremdeles Kypros’ beste plassering i ESC, men de har tangert resultatet to ganger senere, med Mana mou i 1997 og Stronger Every Minute i 2004.

Anna  NikosI 1983 giftet Anna Vissi seg med komponisten Nikos Karvelas, som hun hadde kjent siden hun flyttet til Athen som 17-åring, og de to innledet et musikalsk samarbeid som tok Annas karriere til nye høyder. I løpet av de neste seks årene ga Anna ut seks studioalbum som alle solgte til gull eller platina både i Hellas og på Kypros, og hun ble en av de første artistene som lyktes i å blande vestlige popelementer inn i tradisjonell gresk folkemusikk, slik som i hitlåten Pseftika fra 1989.

Parallellt med sangkarrieren debuterte Anna som programleder på radiokanalen ANT1, der hun hadde sitt eget ukentlige show. Hun gjorde også et par nye forsøk på å delta i Eurovision igjen, og fikk med seg en andreplass med Thelo na gino star i den kypriotiske finalen i 1986 og en tredjeplass med Kleo i den greske finalen i 1989.

VissiDaimoneslivePå 1990-tallet begynte Anna å utforske andre musikksjangre enn den mer kommersielle pop-laïko-stilen hun hadde gjort slik suksess med. Sammen med Nikos Karvelas satte hun opp den første greske rockeoperaen noensinne, Daimones, der hun spilte dobbeltrollen som Dronningen og Rozanne. Etter to år med forestillinger fulgte Anna opp dette med å spille Aphrodite i enakter-operaen Ode to the Gods. I denne perioden skilte hun seg også fra Karvelas, men de forble gode venner privat og har også fortsatt sitt musikalske samarbeid. Paret har en datter sammen, Sofia, født i 1983.

Salgssuksessene fortsatte for Anna Vissi på 90-tallet, og med albumet Re! i 1994 slo hun også igjennom i Tyrkia, der platen solgte til dobbelt platinum. Albumet Antidoto solgte 80 000 eksemplarer på én uke i 1998, og skulle vise seg å bli inngangsbilletten til en mer internasjonal karriére for Anna. Takket være denne suksessen fikk hun dra på en miniturné til flere amerikanske storbyer, til strålende kritikker, og hun opptrådte under det prestisjefylte Millennium Show i Royal Albert Hall i London.

anna-vissi-blondI 2000 slapp så Anna sin første internasjonale single, Everything I Am, som ble etterfulgt av et album med samme navn. Platen solgte godt i landene der Anna allerede var kjent, men slo ikke igjennom i øvrige deler av verden, og kom ikke en gang inn på listene i USA. Skuffelsen ble imidlertid kortvarig, for alt i november samme år ga Anna ut det som skulle bli hennes aller største salgssuksess, nemlig det greskspråklige dobbeltalbumet Kravgi, som solgte til syv ganger platinum i Hellas og på Kypros, og i tillegg solgte til gull i Tyrkia, Australia og New Zealand.

Anna fulgte opp suksessen med Kravgi ved å jobbe på flere ulike arenaer samtidig. Hun spilte i musikalen Mala – I mousiki tou anemou, som var basert på en sann historie om et kjærlighetsforhold som fant sted i Auschwitz under den 2. verdenskrig. Hun opptrådte under avslutningsseremonien til de olympiske sommerlekene i Athen i 2004, og fortsatte å gi ut greskspråklige album, samtidig som hun ikke hadde gitt opp drømmen om å få et internasjonalt gjennombrudd.

callmecoverI 2005 lyktes det så endelig Anna, som den første greske eller kypriotiske artist noensinne, å nå til topps på den amerikanske Billboard Hot Dance Club Play-listen med singelen Call Me. Og året etter var det klart for Annas store comeback i Eurovision Song Contest, 24 år etter hennes forrige opptreden. Da valgte nemlig ERT henne til å representere Hellas på hjemmebane etter at Helena Paparizou vant konkurransen i 2005.

Anna fremførte fire spesialskrevne sanger i et direktesendt TV-show den 14. mars 2006, og balladen Everything, skrevet av Nikos Karvelas og Anna selv, vant en overlegen seier med nesten 48% av telefon- og SMS-stemmene. Allerede dagen etter ble musikkvideoen til sangen spilt inn, og denne vakte for øvrig protester fra det greske politiet, som mente de ble fremstilt som inkompetente og klønete i videoen.

Under ESC-finalen i Athen fremførte Anna Everything på startnummer 16, ikledd en spesialkreasjon fra Jean Paul Gaultier. Hun ble regnet som en av forhåndsfavorittene og ga alt i en dramatisk fremføring på scenen, men i konkurranse med finske monstre, smektende balkantoner og sjarmører fra Russland og Romania holdt det bare til en 9. plass til slutt. Men Anna lyktes i alle fall i å videreføre den sterke greske tradisjonen med å plassere landet blant de ti beste på resultatlisten, der de har havnet hvert år siden 2004.

I tiden etter ESC flyttet Anna midlertidig til Los Angeles for å jobbe med musikere i bransjen der, og i 2007 la hun ut på en verdensturné der hun blant annet besøkte Australia, USA og flere europeiske land. Samme år slapp hun også The Essential Anna Vissi, et samlealbum med 17 av hennes mest kjente låter, som solgte godt i de landene det ble utgitt i.

De siste par årene har Anna holdt et minst like høyt tempo i karrieren som tidligere, selv om hun har hatt størst fokus på hjemmemarkedet. Hun har utgitt to nye studioalbum og holdt en rekke turnéer både i Hellas, på Kypros og i andre deler av Europa. På flere av disse har hun samarbeidet med andre kjente ESC-artister, deriblant Sakis Rouvas (Hellas 2004, 2009) og Constantinos Christoforou (Kypros 1996, 2002, 2005). Konsertene hennes er fremdeles svært populære, spesielt når noen av hennes største hits står på programmet – slik som balladen Dodeka, som siden den ble innspilt i 1985 nærmest har blitt hennes signaturmelodi.

Gjennom en karriere som nå strekker seg over fire tiår har Anna Vissi etablert seg som en av de greskspråklige landenes aller største musikkartister. Hennes 26 studioalbum og 18 singel-utgivelser har solgt i til sammen 9,5 millioner eksemplarer, noe som har gitt henne 32 platina- og 11 gullplater å henge på veggene, og hun har vunnet dusinvis av ulike musikkpriser opp gjennom årene. I en alder av 53 holder Anna seg fremdeles svært aktiv i musikkbransjen, og gjennom sitt harde arbeid og sin store suksess har hun satt en standard som mange yngre artister skal jobbe hardt for å leve opp til.

Anna Vissi

 

Kilder: annavissilive.com, wikipedia, «The Official History of the Eurovision Song Contest» av John Kennedy O’Connor
Foto: annavissilive.com, neoskosmos.com, eurovisionary.com, wikipedia
Del:
Relaterte artikler
Basel
Melodi Grand Prix
2024: Alle låtene
Intervjuer
2025: Bekreftede land
Vi teller ned til Eurovision 2025
Dager
Timer
Minutter
Utforsk historien