Så starter festen i Sveits!

I kveld kl. 20:05 starter festen for alvor, når Alpelandet Sveits åpner op for Die Große Entscheidungsshow direkte fra Bodensee Arena i Kreuzlingen. 14 artister klar, og vanen tro er det en sammensmeltning av deltakere, funnet via tv-stasjonerne der repæssenterer de 4 språkgrupper i landet: Sveitsisk, Franks, Italiensk & Tysk.

sveits

 

Der er kendte og ukendte artister imellem de 14 heldige artister, mere end 65 års forskjel er der på den yngste og den ældste deltaker. 2 av artisterne har tidligere været med ved Eurovisjonen, 1 som deltaker en anden som talsperson for det sveitsiske folk, og vanen tro er der også i år canadisk deltakelse i Sveits. I kveld skal arvtakeren fra fjorårets Anna Rosinelli finnes. Startfeltet ser ut som nedden for.

 

 Patric Scott feat. Fabienne Louves – Real love

Patric Scott er trods sin unge alder ikke et helt uskrevet blad. Hele 9 musicals, 4 albums og 9 singler har gutten på sin samvittighet – musikalsk set startede det hele tilbake i 1998, hvorimot musical-delen startede i 2000. Jevnaldrene Fabienne Louves ble i Sveits kennt da hun i 2007 vannt talentshowet MusicStar, hvilket resuterede i hendes første album. De seineste 4 år har hun givet ut totalt set 2 albums og 8 singler.

 

Emel – She

36-årige sveitsisk-tyrkiske Emel Aykanat har egentligt deltaket ved Eurovisjonen før, da hun var sveitses poeng-opleser ved Eurovisjonen i 2004. Hun har også flettet veie med den tidligere ESC-deltaker, DJ-BoBo, som med låten Somebody dance with me skaffede hende den første store sukses. 3 albums og 6 singler har hun på sig gjennom tiden.

 

Chiara Dubey – Amina nuova

 

Guillermo Sorya – Baby baby baby

Guillermo Sorya lever af at give «Ecletic Soul» – dvs. et gott mix av: Soul med Bossa nova, Blues, Hip-Hop og Reggae. Han har siden 2003 været med på adskillige albums og singler.

 

Macy – Shining

Bandet Macy (Cyril, Reto, Roland & Thomas) ble grunnlakt i 2007 av låtskriveren Cyril Mauderli, og med de 3 andre gutter havde Cyril funnet en perfekt sammensetning til å fremføre hans låter. Simon gik seinere ut av bandet, og Roland kom ind I stedet for som ny basist. Pt. jobber de 4 gutter på deres andre album. 

 

Sosofluo – Quand je ferme les yeux

22-årige canadisk fødte Sophie er bak Sosofluo, og hun prøver sig nu i den europæiske konkurranse. Hun er et forholdsvis uskrevet blad, men har dog sunget før, samt optrådt i musical i London. Hendes forbilleder er bl.a. Celine Dion, Mariah Carey, Pink & Frank Sinatra.   

 

Atomic Angels – Black Symphony

Pop-gruppen Atomic Angels består av de 3 jenter: Francesca, Martina & Michelle. De begynnte at optreede sammen tilbake i 2003, og fra 2010 har de sunget deres egne låter. Utover at synge i Atomic Angels, så er Francesca & Martina søstre – Michelle kan prale av som 10-årig å ha’ vunnet en hip-Hop Dance konkurranse. 4 albums er der kommet ut av jenterne indtil nu.

 

Ivo – Peace & Freedom

Ivo kom med sit første album i 2003, 3 år etter kom det andre albummet, og det foreløbigt sidste kom i 2009.

 

Ze Flying Zézettes Orchestra – L’autre

Orkesteret Ze Flying Zézettes Orchestra ble dannet i 2010 av fem musikkere. Den ene, Sebastian Wolfensberger er seinere rykket fra instrumenterne over til å bli sanger i orkesteret. Den svitsiske udtagning er ikke den første gang de optreeder ved noget større, da de tidligere har deltaket i Highland Festival de Rougemont.

 

Raphael Jeger – The song in my head

 

I Quattro – Fragile

I Quattro består av de 4 medlemmer: Damian Meier, Matthias Aeberhard, Roger Widmer & Simon Hunter. De er alle uddannet operasangere, og har bred erfarring fra den nasjonale og internasjonale scene, hvor de oftest synger for udsolgte huse. 4 albums er det pt. blevet til siden 2009 – de spender bredt fra det mere klassiske som Lueget vo Bärge und Tal til Gotthard’s Heaven.

 

Sinplus – Unbreakable

Sinplus består av brødrene Gabriel & Ivan, som er vokset op med Bob Marley, Queen & U2. Et album og singler er det blevet til, samt låten Shoot der blev skrevet til Hockey VM i 2009.

 

Lys Assia – C’était ma vie

Lys Assia behøver kanskje ikke den største præssentasjon av alle, men nogle ord skal der med på veien. Hun vannt den aller første Eurovisjons Finale i 1956, da hun på hjemmebane sang låten Refrain for Sveits. Sangkarrieren started i 1940, og før da var det dansen som havde haft sin indflydelse. Også årene etter den første seier ved ESC forsøgte hun sig, men kom ikke helt til tops. Efter en lang karriere er hun nu på banen i den sveitsiske finale igjen. Med sine 87 år er Lys den eldste i feltet.

 

Katherine St-Laurent – Wrong to let you go

Den 20-årige canadiske Katherine St-Laurent prøver at følje op på andre canadiere, som med succes har deltaket ved Eurovisjonen. Hendes største passion er å synge, og har da også deltaket i den canadiske utgave av IDOL tilbake i 2008. Nu er det tid for et europæisk forsøk.

 

Showet kan fæljes via det sveitsiske TV’s hjemmeside: Her.

 

 

Del:
Relaterte artikler
Malmø
2024: Alle låtene
Intervjuer
2024: Bekreftede land
Vi teller ned til Eurovision 2024
Dager
Timer
Minutter
Utforsk historien