Rona Nishliu til Baku for Albania

Som andre land i rekken valgte Albania i kveld sitt bidrag til Eurovision Song Contest 2012. Etter en lang og innholdsrik kveld var det til slutt Rona Nishliu med den mektige balladen Suus som gikk helt til topps og får æren av å representere Albania i Baku i mai.

I alt 20 låter hadde gått videre fra mandagens og tirsdagens semifinaler, og de ble fremført i rask og effektiv rekkefølge på scenen, akkompagnert av TV-kanalen RTSH sitt eget 53 mann store orkester, og under kyndig veiledning av programledertrioen Nik Xhelilaj, Hygerta Sako og Enkeleda Zeko.

Mange dyktige artister opptrådte i løpet av kvelden, og kvaliteten på fremføringene var gjennomgående høy, selv om flere av sangene til tider nok bar preg av å likne vel mye på hverandre.

Som pauseunderholdning fikk vi et gjensyn med nesten alle Albanias ESC-deltakere fra Anjeza Shahini (2004) til Aurela Gaçe (2011) der de fremførte deler av sine vinnerlåter på scenen. Kun Luiz Ejlli (2006) var ikke tilstede, og fikk sitt bidrag vist på video.

Albania praktiserer ikke telefonavstemning i Festivali i Këngës, så det var en ekspertjury på syv som hadde i oppgave å velge ut vinneren. De avga stemmer på papirlapper som så ble lest opp av programlederne, mens teknikerne på bakrommet gjorde sitt beste for å oppdatere poengtavlen så raskt som mulig.

Rona Nishliu fikk høye poeng fra samtlige jurymedlemmer, og stakk av med fem av syv 12-poengere. Hun slo andreplassvinner Elton Deda og tredjeplassvinner Saimir Braho med god margin. For Braho ble det dermed andre år på rad han endte på tredjeplass i Festivali i Këngës.

Rona Nishliu er en 25 år gammel artist og radiovert som kommer fra Mitrovica i det nåværende Kosovo. Hun slo igjennom i Albania etter å ha deltatt i Idol tilbake i 2004, da hun havnet blant de fem beste. Låten hun nå får reise til Baku med har hun selv skrevet teksten til, mens Florent Boshnjaku har skrevet melodien.

Suus kan best beskrives som en meget dramatisk og særpreget ballade som stiller store krav til Ronas stemme, og som muligens kan bli en aldri så liten fagjuryfavoritt i Baku.

Del:
Relaterte artikler
EBU
2023: Alle låtene
Intervjuer
2023: Bekreftede land
Vi teller ned til Eurovision 2023
Dager
Timer
Minutter
Utforsk historien