En «personlig» seier for Rona Nishliu

Med den emosjonelle balladen Suus vant Rona Nishliu årets Festivali i Këngës og får dermed representere Albania i Eurovision Song Contest 2012. Suus betyr «personlig» på albansk, og det var i sannhet en svært intens og følelsesladd sceneopptreden Rona bød på under torsdagens finale.

Fra den mektige Pallati i Kongreseve-bygningen i Tirana gikk den 50. utgaven av Festivali i Këngës av stabelen denne uken, og i alt 28 bidrag ble fremført på scenen i løpet av to semifinaler. 20 av disse låtene gikk videre til torsdagens finale, der de ble fremført til tonene fra TV-kanalen RTSH sitt eget 53 manns store orkester.

Mange av låtene i finalen viste seg å være skåret over samme lest, og det var få bidrag som virkelig skilte seg ut. Rona Nishlius krevende ballade var en av disse, i tillegg til Dr. Floris rap-låt og Bojken Lakos eksperimentelle rockelåt som virkelig må sies å ha vært for de spesielt interesserte.

Før selve vinneren av FiK 2011 skulle kåres, ble fire spesialpriser delt ut. Rona Nishliu vant prisen for beste fremføring, mens Sokol Marsi vant prisen for beste tekst for bidraget Kristal. Endri Sina, komponisten bak Mijera vjët, vant kategorien beste melodi, mens Klodian Quafoku vant for beste orkestrasjon med låten Vlen sa në jëtë.

Syv albanske musikkpersonligheter utgjorde juryen som valgte ut både hvilke bidrag som gikk videre fra semifinalene, og hvilken låt som skulle vinne finalen. De stemte i vanlig Eurovision-stil, med 1-8, 10 og 12 poeng. Det ble raskt klart at Rona Nishlius Suus var populær hos samtlige dommere, og den ledet avstemningen fra start til slutt. De nærmeste konkurrentene var folkekjære Elton Deda, som gjorde comeback i FiK etter sist å ha deltatt i 1998, og fjorårets tredjeplassvinner Saimir Braho.

Ingen av dem kunne imidlertid true Suus, som stakk av med hele fem av syv 12-poengere og til slutt endte opp på solide 77 poeng av 84 mulige. Rona Nishliu kunne dermed juble før hun fremførte sin mektige ballade nok en gang mens rulleteksten gikk over skjermen. Seieren hennes er historisk, i og med at det er første gang en artist fra Kosovo vinner Festivali i Këngës.


Den endelige resultatlisten ble seende slik ut:

1) Rona Nishliu – Suus – 77 p.
2) Elton Deda – Kristal – 55 p.
3) Saimir Braho – Ajër – 50 p.
4) Samanta Karavello – Zgjomë nje tjetër ëndërr – 47 p.
5) Altin Goci – Kthehem prap – 38 p.
6) Endri & Stefi Prifti – Illuzion – 25 p.
    Kamela Islamaj – Mbi yje – 25 p.
8) Dr. Flori – Personale – 21 p.
9) Iris Hoxha – Pa ty – 19 p.
10) Bojken Lako – Të zakonshëm – 18 p.
11) Mariza Ikonomi – Më lër të dua – 13 p.
12) Toni Mehmetaj – Ëndrra e parë – 10 p.
13) Xhensila Myrtezaj – Lulet mbledh për hënën – 8 p.
14) Marjeta Billo – Vlen sa një jetë – 0 p.
      Herciana Matmuja – Aty ku më le – 0 p.
      Gerta Mahmutaj – Pyëte zemrën – 0 p.
      Baskhim Alibali – Këngën time merr me vete – 0 p.
      Frederik Ndoci – Oh…jeta ime – 0 p.
      Elhaida Dani – Mijëra vjet – 0 p.
      Rudina Delia – Më kërko – 0 p.

 


Årets albanske vinner, Rona Nishliu, ble født i 1986 i byen Mitrovica i det som den gang het Jugoslavia, men som nå er republikken Kosovo. Hennes musikalske karrierere startet da hun meldte seg på den albanske utgaven av Idol i 2004 og endte opp blant de fem beste. Siden dette gjennombruddet har hun jobbet som artist, med blant annet åtte singleutgivelser på rullebladet, i tillegg til å være programleder på kanalen Radio Blue Sky i Kosovos hovedstad Pristina.

Sangen Suus, som nå blir Albanias håp i Baku, kan best beskrives som en sår, inderlig og dramatisk ballade med symfoniske elementer, som Rona fremfører med stor innlevelse og intensitet på scenen. Det er et bidrag det er vanskelig å forholde seg nøytral til, og ESC-publikummet har vel neppe hørt noe liknende som dette siden polske Kasia Kowalska ville bekjenne sine synder i Chce znac swoj grzech i Oslo i 1996.

Rona Nishliu har selv skrevet teksten til Suus, mens musikken er komponert av Florent Boshnjaku. Nå gjenstår det å se hvilke endringer som blir gjort i låten før Eurovision Song Contest ruller i gang i mai måned. Albania har lange tradisjoner for å omarbeide sine vinnerlåter før ESC, og med en lengde på over fire minutter må Suus nødvendigvis forkortes for å passe inn i tidsrammen. Hvilke andre endringer som blir gjort, og om låten vil bli oversatt til engelsk, er foreløpig ikke avgjort.

Kilder: eurovision.tv, wikipedia
Foto: Koha.net
Del:
Relaterte artikler
Malmø
2024: Alle låtene
Intervjuer
2024: Bekreftede land
Vi teller ned til Eurovision 2024
Dager
Timer
Minutter
Utforsk historien