Kim André Rysstad; Klangen av Norge?

I de siste årenes Melodi Grand Prix har vi ofte fått stifte bekjentskap med representanter for tradisjonsmusikken her i landet, og nå er tiden kommet for å presentere Kim André Rysstad. 29 år gamle Rysstad er en kveder og sanger fra Rysstad i Setesdal.

kimandrerystad

Kim André Rysstad kommer fra en slekt med en lang rekke musikere, og begynte tidlig å synge, både klassisk og folkemusikk. Til å begynne med var planen å utdanne seg innen klassisk sang, men det ble nokså tidlig klart at det var den tradisjonelle sangstilen fra Setesdal som sto hans hjerte nærmest. Han har blant andre hatt Kirsten Bråten Berg som sanglærer. 

I 2007 slapp han debutalbumet sitt, «Tak hardt uti hand», som var en samling folkeviser og middelalderballader. Under Folkelarm, som er et årlig bransjetreff for folkemusikken i Norge, fikk Kim André prisen for «Årets soloalbum» for denne utgivelsen, og World music magasinet Songlines gav «Tak hardt uti hand» 5 av 5 mulige stjerner. I 2009 ble han kåret til «Årets unge folkemusiker» av Rikskonsertene. 

 Tak hardt uti hand, live fra Agder teater 2011

Han er kjent for å blande uvanlige elementer inn i sin musikk, samtidig som han er tro mot tradisjonene i den musikken han er vokst opp med. Han blander gjerne inn trekk fra både pop, jazz og samtidsmusikk i sin egen musikk, noe som fører til at han av og til benevnes som en cross-over artist.

Selv begrunner han dette på denne måten; «Mangfold er en god ting. Man er nødt til å blande sjangere og herje rundt litt for at musikken skal drives framover. Det er viktig med noen urokråker også i folkemusikkmiljøet.»  

I 2011 kom hans andre album, Vegen. For denne utgivelsen ble han nominert til Spellemannsprisen i kategorien «viser». 

 

 Den lange taushet, fra albumet «Vegen»

Bidraget han skal delta i Melodi Grand Prix med heter «Så vidunderleg», og det er en rolig, salmeinspirert vise. Den beskrives med ord som vakker og andektig, og har i følge artisten selv eærpreg og er ekte i uttrykket. Ikke mange artister synger på norsk i Melodi Grand Prix, og enda færre bidrag fremføres på nynorsk. Det er Elin Nygård som har skrevet «Så vidunderleg». Kim André sier også at låten hans ikke er noe typisk MGP-låt, og at det kan være en stor fordel.

 

Kilder; folkelarm.no, nrk.no, wikipedia.org, folkemusikk.no

Del:
Relaterte artikler
Malmø
2024: Alle låtene
Intervjuer
2024: Bekreftede land
Vi teller ned til Eurovision 2024
Dager
Timer
Minutter
Utforsk historien