Tooji – en norsk persisk prins

Første artist på scenen i Florø i tredje og siste delfinale i Melodi Grand Prix 2012 er 24 år gamle Tooji Kestkar. Tooji er kanskje best kjent som modell og programleder på MTV, men det er bare en veldig liten del av hva denne unge mannen kan by på. Han er er både låtskriver og artist, og det stopper ikke der. 

tooji

Bidraget Tooji skal delta i MGP 2012 med er uptempo-låten «Stay». Han har selv skrevet låten, sammen med to, i Eurovision-sirkuset, meget velkjente svensker, nemlig Figge og Peter Boström. Peter er låtskriver og produsent og har tidligere deltatt i Melodifestivalen fire ganger som låtskriver. Figge er musiker, låtskriver og produsent, og også han har flere deltagelser som låtskriver i Melodifestivalen bak seg.

 «Stay» er en frisk danselåt, moderne og med akkurat nok østlig innflytelse til å gjøre den langt mer spennende en de vanlige dance-bidragene vi gjerne hører flere av i Eurovision-sammenheng hvert år. Det er ikke vanskelig å kjenne igjen uttrykket fra Danny Saucedos «In the Club» i fjorårets Melodifestivalen, som Boström’ene sto bak, men vi hører i enda sterkere grad Toojis egen inflytelse på låten.

 Tooji er født i Shiraz i Iran i 1987. Familien kom til Norge da Tooji var ett år. Sin unge alder til tross har Tooji rukket å gjøre mange ulike ting i livet sitt. Allerede som 15-åring begynte han å jobbe som modell. Han har gått dramalinjen på Hartvig Nissen videregående skole i Oslo. Planen har hele tiden vært å ende som artist, men det har blitt noen svinger på veien. Tooji har prioritert å bruke tid på å utvikle seg som sanger og artist, og tålmodigheten hans ser nå ut til å betale seg. 

Familiens persiske røtter har naturligvis satt sterkt preg på Toojis liv, både personlig og musikalsk. Dette kan vi  også høre ganske tydelig i «Stay». Selv beskriver han låten sin slik; «Mystisk, dansbar popmusikk med en orientalsk twist!» Han synes det er viktig at låten viser både hven han er og hvor han kommer fra. Og det er sikkert ikke feil å blande inn litt østlige elementer nettopp i år, siden Eurovision Song Contest finner sted i Aserbajdsjan, som jo er nabolandet til Iran.

Sitt forhold til det å være artist beskriver tooji på denne måten; «Er det en ting som bringer mennesker sammen så er det musikk. Gleden av å kunne få spille foran mennesker og få dem til å danse eller føle rytmen min, gir meg alt. Ingen ting kan slå den følelsen.»

Et av Toojis viktigste mål i livet er imidlertid å bidra til at unge asylsøkere skal få et bedre liv her i Norge. Dette er bakgrunnen for at han har utdannet seg til barnevernspedagog, en utdannelse han vil bruke til å hjelpe mindreårige asylsøkere som sliter på det psykiske planet etter å ha gjennomlevd store traumer tidlig i livet. Han ønsker å bruke sin posisjon som kjent artist som et springbrett for å få sine meninger rundt asylpolitikk og barnevern hørt. Han ønsker å være en frontfigur for arbeidet med asylsøkende barn. 

Familiens bakgrunn fra Iran har ført til at Tooji har vokst opp i et flerkulturelt hjem, noe som har gitt ham sterke familiebånd som har påvirket alle hans ønsker og planer for fremtiden.  Det at han kom til Norge sammen med familien sin ga ham en trygghet som han ser at mange asylsøkende barn og ungdommer ikke har. 

Tooji sier at han gru-gleder seg til å nå skulle være en del av det sirkuset som Melodi Grand Prix er. Han sier at det å få jobbe med det fantastiske teamet rundt seg, med både kostymer, koreografi og alt det andre i tillegg til musikken er massivt, Og han tror at det kan bli magisk!

Kilder; planb.no, facebook.com, nrk.no

Del:
Relaterte artikler
Malmø
2024: Alle låtene
Intervjuer
2024: Bekreftede land
Vi teller ned til Eurovision 2024
Dager
Timer
Minutter
Utforsk historien