Inn i countryland med Bobby Bare og Petter Øien

Når Petter Øien skal ut på scenen som artist nummer tre i Florø, er det med en fin dose erfaring fra fjorårets fjerdeplass og listetopperen «Alt du vil ha» .

I år har han ikke med seg resten av Sie Gubba på scenen, men har i stedet hyret inn den amerikanske country-veteranen Bobby Bare. En usedvanlig duo på papiret, men ikke så usannsynlig. I 2009 fikk nemlig Bare gjennom sitt amerikanske plateselskap høre Sie Gubbas «Sånt e’ livet» – og ble så fascinert over melodien, at han hyret inn Øien til duett på utgivelsen Dreams Of Yesterday – som også ble den engelskspråklige tittelen på sporet.

petterbobby

Til tross fra at Øien og Sie Gubba kanskje kan sies å ha fått sitt virkelige gjennombrudd gjennom fjorårets MGP-bidrag og følgende CD, er de ingen nykommere i norsk musikkliv. Gjennom bevisst bruk av å kombinere pop og rock, roots og folk, har de på mange måter tatt opp en norsk musikkarv som startet tilbake på 90-tallet – da roots-bølgen inntok Norge.

De kaller seg selv et countryrock-band, men har vært preget av hyppige utskiftninger av bandmedlemmer. Øien selv ble først vokalist i 2005, og var med på å bane vei for gruppa fra å være et «lokalt» live-band – til å bli store også i resten av landet. Før dette, hadde han faktisk vært medlem av Too Far Gone i syv år – og dette bandet har i dag to stikk Øien som medlemmer, begge søskenbarn av Petter.

Bobby Bare blir en av de eldste deltakerne i Melodi Grand Prix noensinne. Han er født i Ironton, Ohio, i 1935 – og har hatt en karriere i amerikansk country siden ’50-tallet. Riktignok var hans første innspillinger nokså mislykkede forsøk på å hive seg på rock & roll-bølgen, og selv om han (feilaktig kreditert som Bill Parsons) fikk sin første store hit på Billboard i 1959 – var det i 1962 han fikk sitt egentlige gjennombrudd. Den ikke ukjente Chet Atkins signerte ham til RCA, og Bobby Bare fikk fra da kontinuerlig suksess på de amerikanske countrylistene helt frem til 80-tallet.

Før Beatles og beat-bølgen kom, rakk han også å servere noen få crossover-hits over til de ordinære Billboard-listene: «Shame On Me», «Detroit City» og «500 Miles» står tilbake som hans tre desidert største slagere. De to siste ble også store her hjemme i Norge.

Hans eneste nummer 1 på country-listene kom i 1974 med «Marie Laveau», og mange country-elskere vil også huske duetten «Daddy, What If» med sønnen Bobby Bare Jr. året før.

Karrieren gikk i dvale utover 1980-årene, og Bare lot platekarrieren hvile til fordel for konserter og TV-opptredener. Han beholdt derimot et solid navn i Statene, og har de siste årene fått en solid oppsving i karrieren. Både på grunn av fornyet interesse for hans gamle klassikere, men også nye plateutgivelser og konserter.

MGP-bidraget «Things Change» er skrevet av Bobby Bare egenhendig, og låta må klassifiseres som reinspikka country. Duetten blir for øyeblikket regnet som en av odds-favorittene til å gå videre fra delfinalen i Florø kommende lørdag.

Kilder: NRK, wiki, Billboard, Bare Web, escNorge, VG

Del:
Relaterte artikler
Malmø
2024: Alle låtene
Intervjuer
2024: Bekreftede land
Vi teller ned til Eurovision 2024
Dager
Timer
Minutter
Utforsk historien