Slik blir Islands finale

I kveld offentliggjorde endelig RÚV startrekkefølgen i lørdagens finale, og det kan se ut som det er de to første låtene som kvalifiserte seg til finalen som har fått de presumtivt beste startposisjonene. Blár Ópal starter nest sist, mens Greta Salóme og Jónsi er sist ut. 

ssny

Hvis vi tar det fra starten, så er det Guðrún Árný og Heiða Ólafs som starter showet, med den store balladen «Aldrei sleppir mér». I semifinalen sang også låtskriveren Greta Salóme sammen med dem, men hun valgte å fokusere på sitt andre finalebidrag, «Mundu eftir mér». Videoen under må derfor tas med «en liten klype salt»…

Start nummer to er Magni, med rockeballaden «Hugarró». Denne kraftfulle, dramatiske og nokså mørke låten er skrevet av Svein Rúnar Sigurðsson og Þórunn Erna Clausen. Dette er den nest største forhåndsfavoritten, og mange mener at det nå er på tide at Magni får sin sjanse i Eurovision Song Contest. 

De to har også skrevet låt nummer tre ut i finalen, nemlig den indie-influerte «Stund með þér», fremført på strålende vis av Rósa Birgitta. Dette er låten som fagjuryen valgte ut som sitt wildcard til finalen. 

Fjerde låt i ilden er «Hey», skrevet av Magnús Hávarðarson og fremført, i tykk islandsk ull, av gruppen Simba og Hrútspungana. Dette er nok finalens med særpregede bidrag, som blant annet handler om islandske vikinger som i sin tid dro ut i verden… Mange har uttalt at dette er for «intern islandsk humor» som kanskje gjør seg bedre «på lokalet» enn på scenen i Eurovision Song Contest. 

Så kommer finalens «svenske» bidrag; «Hjartað brennur» fremført av, i denne sammenhengen, veteranen Regína Ósk. Låten er skrevet av María Björk Sverrisdóttir i samarbeid med den svenske trioen Marcus Frenell, Fredrik Randquist og Anna Andersson.

Så er turen kommet til de gjeveste startposisjonene; sjette låt på scenen er «Stattu upp», kanskje finalens mest ungdomsvennlige bidrag. Det er guttekvertetten Blár Ópal som fremfører denne rappe-låten, skrevet av Ingó Þórarinsson og Axel Árnason. 

Aller sist ut i årets finale i Söngvakeppni Sjónvarpsins er den store forhåndsfavoritten «Mundu eftir mér». Det er Greta Salóme og Jínsi som fremfører denne store etniske balladen, som forteller en sann historie fra 1661, om ung, forbudt kjærlighet. Greta Salóme har også skrevet både tekst og melodi til «Mundu eftir mér». 

Så er det bare å glede seg til å se denne meget sterke finalen på lørdag, og krysse fingre for at den beste måtte vinne! 

Kilde; ruv.is

Del:
Relaterte artikler
Malmø
2024: Alle låtene
Intervjuer
2024: Bekreftede land
Vi teller ned til Eurovision 2024
Dager
Timer
Minutter
Utforsk historien