Göteborg tar imot Melodifestivalen på lørdag

Forrige lørdag gikk startskuddet for årets Melodifestival, og to heldige artister kunne juble for finaleplass da sendingen var slutt. Denne uken ruller turnéen videre, og andre stoppested er Scandinavium-hallen i Göteborg, der åtte nye artister skal kjempe om to plasser i Globen den 10. mars.

I likhet med fjorårets Melodifestival var det to moderne og relativt utradisjonelle låter som gikk til topps i den første delfinalen. I fjor ble dette kontret med to mer tradisjonelle bidrag fra delfinale to – så gjenstår det å se om det blir utfallet også i år.

Blant de åtte deltakerne som står på startstreken i Scandinavium-hallen finner vi som vanlig en spennende blanding av unge nykommere, etablerte storheter og folkekjære artister som gjør comeback i konkurransen.

For første gang siden fjerde delfinale i 2007 blir også et flertall av låtene fremført på svensk. Fem av åtte bidrag har svensk tekst, mens de resterende tre fremføres på engelsk.


1. Ulrik Munther – Soldiers

Ulrik MuntherFørstemann på scenen på lørdag, Ulrik Munther, er delfinalens yngste deltaker. Men tross sine knapt 18 år har Ulrik allerede rukket å utrette mye i sin musikalske karriere. Etter å ha spilt og sunget så lenge han kunne huske, vant han som femtenåring Lilla Melodifestivalen med låten En vanlig dag. Han fikk dermed representere Sverige i MGP Nordic 2009, og gikk like godt til topps der også.

Det internasjonale musikkmiljøet ble for alvor oppmerksomme på Ulrik da han la ut sin coverversjon av Lady GaGas Born This Way på YouTube, og tilbudene om platekontrakt strømmet på. Etter å ha signet med Universal Records fikk Ulrik spille inn sitt debutalbum, Ulrik Munther, som suste rett inn på førsteplass på albumlisten i Sverige da den ble sluppet.

Ulrik debuterer nå i Melodifestivalen med poprock-låten Soldiers, som, tittelen til tross, ikke handler om krig og død, men om den kampen som pågår innad i et forhold for å få det til å vare. Han har skrevet bidraget selv i samarbeid med Johan Åberg, David Jackson og Joy og Linnea Deb. Ingen av disse har tidligere hatt et bidrag med i MF.


2. Top Cats – Baby Doll

Top CatsRockabillybandet Top Cats debuterer også i Melodifestivalen, og håper å spre den musikksjangeren de har vokst opp med hjemme i Värmland til så mange som mulig. Bandet, som består av Jon Kleppenes, Fredrik Lilja, Robert Jansson, Martin Lindahl og Olle Sätterström, ble dannet tilbake i 2001 da medlemmene bare var tenåringer.

Top Cats spilte i flere år mest i hjemtraktene, men fikk et nasjonalt gjennombrudd da de deltok i TV4s reality-konkurranse Talang i 2010. Der ble de slått ut i semifinalen, men flere kjente låtskrivere tok kontakt i ettertid og tilbød dem materiale, og i 2011 kunne bandet gi ut sitt debutalbum Heartache, som førte dem til en andreplass på Svensktopplisten.

Baby Doll, som er tittelen på bandets MF-bidrag, beskrives som reinspikka rockabilly, og etter The Playtones’ suksess med den samme musikkstilen i fjorårets Melodifestival håper Top Cats å oppleve det samme i år. Låten er skrevet av tre velkjente navn i MF-sammenheng, nemlig Mårten og Lina Eriksson og Susie Päivärinta fra duoen Lili & Susie.


3. Sonja Aldén – I din himmel

Sonja AldenPå startnummer tre blir det et kjært gjensyn med en artist som for alvor slo igjennom hos det svenske folket sist gang hun deltok i Melodifestivalen. Etter en lite bemerkelsesverdig opptreden med uptempo-låten Etymon i 2006 ble det stor suksess for Sonja Aldén da hun stilte året etter med den vakre balladen För att du finns. Sonja tok seg til finale via Andra chansen og endte til slutt på en 6. plass, men låten ble i ettertid en av de største MF-suksessene det året, med blant andre 26 uker på førsteplass på Svensktoppen. Den er også blitt en populær bryllupssang både i Sverige og Norge.

I tiden etter MF-deltakelsen har Sonja etablert seg som en av Sveriges mest populære artister. Hun har gitt ut to studioalbum og flere singler, hatt syv låter på Svensktoppen og gjort flere turnéer, både som soloartist og som en del av konstellasjonen Sanna (Nielsen), Shirley (Clamp) og Sonja. En ny Melodifestival-deltakelse har imidlertid latt vente på seg, men med powerballaden I din himmel føler Sonja at hun endelig har funnet den rette låten å stille opp med igjen.

I din himmel er skrevet av Sonja selv i samarbeid med to virkelige ringrever i Melodifestivalen – Bobby Ljunggren og Peter Boström, som til sammen står bak hele 50 MF-bidrag gjennom årene.


4. Andreas Lundstedt – Aldrig aldrig

Andreas LundstedtEt annet velkjent ansikt i MF-sammenheng er Andreas Lundstedt, som har deltatt ikke mindre enn syv ganger tidligere – fire ganger som medlem av gruppen Alcazar og tre ganger som soloartist. Hans beste resultat er en andreplass fra den aller første gangen han deltok, nemlig med Driver dagg faller regn tilbake i 1996. I tillegg har han oppnådd to tredjeplasser med Alcazar, nærmere bestemt med Not A Sinner Nor A Saint i 2003 og Alcastar i 2005.

Selv om han aldri har gått til topps i MF har Andreas likevel fått delta i Eurovision Song Contest, men da for Sveits. I 2006 var han med i gruppen Six4One, som sang euroballaden If We All Give A Little til en 16. plass i finalen i Athen.

Nå gjør Andreas comeback som soloartist i Melodifestivalen, og for første gang på femten år skal han også synge på svensk. Poplåten Aldrig aldrig handler om savn og om det å elske noen man samtidig hater, og er skrevet av stjernekomponisten Randy Goodrum i samarbeid med Maria Marcus og Niclas Lundin, som også hadde en låt med i årets norske MGP i Rikke Lies bidrag Another Heartache.


5. Timoteij – Stormande hav 

TimoteijOgså på neste startnummer finner vi artister som har deltatt før. Gruppen Timoteij slo igjennom i Sverige med dunder og brak da de i Melodifestivalen 2010 vant sin delfinale og til slutt endte på en imponerende femteplass i finalen med etnopoplåten Kom. Kvartetten, som består av Bodil Bergström, Cecilia Kallin, Elina Thorsell og Johanna Pettersson, har eksistert siden 2008, da de møtte hverandre som studenter på musikklinjen ved Katedralskolen i Skara.

Siden sin forrige MF-deltakelse har jentene i Timoteij rukket å avslutte studiene og gi ut sitt debutalbum, Längtan, der de blant annet fikk synge og spille sammen med Alexander Rybak på en svenskspråklig versjon av hans låt Roll With The Wind. Etter sigende sendte gruppen også inn et bidrag til MF 2011, men låten Het var da ikke blant de 32 bidragene som ble plukket ut til å delta i delfinalene.

Nå er imidlertid Timoteij tilbake i Melodifestivalen med låten Stormande hav, et bidrag som er typisk for musikkstilen gruppen har blitt kjent for – rytmisk, fengende pop med overtoner av svensk folkemusikk. Låten er skrevet av Kristian Lagerström, Johan Fjällström og Stina og Jens Engelbrecht. Alle disse har tidligere hatt bidrag med i MF, og Kristian har sågar vunnet hele konkurransen, da han var en av opphavsmennene bak Anna Bergendahls This Is My Life i 2010.


6. David Lindgren – Shout It Out

David LindgrenDavid Lindgren er et ukjent navn i Melodifestival-sammenheng, men han er vel etablert som en kjent musikalsanger, blant annet med hovedrollen i High School Musical på CVen. I tillegg har han vært med i oppsetninger av Hairspray, Singin’ In The Rain og Mamma Mia, sistnevnte til og med i Tyskland. For tiden spiller han rollen som en ung Tomas Ledin på showkroen Rondo i Göteborg.

Davids debut i Melodifestivalen kommer med uptempo-poplåten Shout It Out, som ble det 32. og siste bidraget som kom med i år da Anna Järvinens bidrag Porslin ble trukket fra konkurransen. Shout It Out er skrevet av Fernando Fuentes og Tony Nilsson, en konstellasjon som blant annet stod bak fjorårsbidraget Like Suicide, fremført av Christian Walz.

– Jeg fikk gåsehud på armene første gang jeg hørte Shout It Out, sier en optimistisk David til SVT, og håper han klarer å formidle den samme følelsen til publikum og TV-seere under lørdagens delfinale.


7. Mimi Oh – Det går för långsamt 

Mimi OhMimi Oh, som egentlig heter Mimmi Olsen, er nest siste artist i ilden i Scandinavium, og er sannsynligvis delfinalens mest ubeskrevne blad. Men Mimi visste allerede fra barnsben av at hun skulle bli sanger og artist, og hun studerte til sammen fem år ved den presisjefylte Stockholm-skolen Kulturamas musikklinje. Samtidig begynte hun for alvor å skrive egne låter med inspirasjon og påvirkning fra 80-tallets glade elektropop.

Denne musikkstilen er også tydelig i bidraget hun gjør sin Melodifestival-debut med, Det går för långsamt. Låten er skrevet av Niclas Lundin og Anton Malmberg Hård af Segerstad, som tidligere har stått bak MF-bidrag som Le Kids Oh My God og Sara Lumholdts Enemy.

Selv ble Mimi født i 1986 og husker lite fra 80-tallet, men hun sier til SVT at hun har et idyllisk bilde av tiåret og musikken som preget det, og at hun ønsker å gjenskape det fargeglade og glamorøse ved perioden gjennom sin sceneopptreden.


8. Thomas di Leva – Ge aldrig upp 

Thomas di LevaSiste artist på scenen på lørdag er også debutant i MF-sammenheng, men han er ingen ukjent nykommer – han er derimot et svært kjent artistnavn i hele Sverige. I over 30 år har Thomas di Leva underholdt det svenske folket med sine eksentriske klær og sin alternative musikk, og han har etter hvert funnet sin plass som en av de mest unike personlighetene i «söta brors» artistverden.

Siden han slo gjennom som artist i 1982 har di Leva rukket å gi ut hele 20 studioalbum, alle preget av hans særegne stil. Men Melodifestivalen har alltid forblitt ukjent territorium for ham – helt til nå. Med bidraget Ge aldrig upp gjør han debut i konkurransen han i en årrekke har takket nei til.

– Den viktigste grunnen til at jeg stiller opp er at jeg har et viktig og aktuelt budskap å formidle, uttaler di Leva til SVT, som ser på Melodifestivalen som et forum for tanker og idéer man kan formidle til andre. Bidraget hans handler om hvor usikker verden rundt oss har blitt, men at man aldri må gi opp håpet, men ta vare på livet og leve ut sin drøm. Thomas di Leva har selv skrevet både tekst og melodi til låten.


De hele versjonene av denne delfinalens låter vil bli lagt ut til avlytting kl. 14.00 lørdag ettermiddag på SVTs hjemmesider

Selve sendingen starter på SVT1 kl. 20.00 på lørdag, og varer til kl. 21.30. Det er også mulig å følge programmet på web-tv.

Vær gjerne med og si din mening om årets svenske låter på escNorges diskusjonsforum.

Kilder: SVT, Wikipedia
Foto: SVT
Del:
Relaterte artikler
Malmø
2024: Alle låtene
Intervjuer
2024: Bekreftede land
Vi teller ned til Eurovision 2024
Dager
Timer
Minutter
Utforsk historien