Uro rundt avstemmingen på Island

Stemmefordelingen mellom telefonstemmene og juryens stemmer på Island er nå gjort kjent, og det viser seg at de to ikke har vært helt enige. Hadde publikum fått bestemme alene ville guttene i Blár Ópal vunnet blilletten til Baku, men slik gikk det altså ikke. 

ssny

Det islandske folket hadde «Stattu upp» på sin førsteplass, men ikke mer enn ca 700 stemmer foran «Mundu eftir mér». «Hugarró», som ble fremført av Magni havnet på tredjeplass, ytterligere to tusen stemmer bak andreplassen. Juryen hadde de samme sangene på pallen, men i en litt annen rekkefølge. De hadde «Mundu eftir mér» på topp, foran «Hugarró» og «Stattu upp». Med en førsteplass og en andreplass gikk da Greta&Jónsi av med seieren.

Mange har reagert på dette, både at folket ikke fikk bestemme alene, at juryen og telefonstemmene teller like mye og at jurymedlemmene holdes hemmelig. Flere har siden i går kveld, da dette ble kjent, brukt sosiale medier for å uttrykke sin harme over å ha «blitt lurt», over å ha «kastet bort penger på å stemme» og andre ting i den retningen. 

En av de som stiller spørsmålstegn ved den nye ordningen er Ingó, eller Ingólfur Þórarinsson, som han egentlig heter. Han er en av låtskriverne bak «Stattu upp». Ingó uttaler at han ikke er sint selv om sangen hans, etter altså å ha vunnet telefonstemmingen, ble henvist til andreplass etter at juryen hadde sagt sitt. «Nei, vi er ikke sure. Dette er ordningen, og det er ikke noe å krangle om i etterkant». 

RÚV sier i en pressemelding i dag at alle låtskriverne var gjort kjent med denne ordningen før de ble valgt ut til semifinalerunden.

Ingó mener allikevel nå at det er rart at meningen til en jury bestående av sju personer skal veie like mye som stemmene til folket. Han sier videre at dette oppstyret er verst for vinnerne, Greta og Jónsi, og at han ikkve ville likt å være i deres posisjon. Han sier han er imponert over vinnerbidraget, men håper samtidig at RÚV vil gå gjennom reglene for avstemmingen. Folkets vilje bør veie tyngre enn juryens mening, synes Ingó. Han skjønner heller ikke hvorfor det er hemmelig hvem som sitter i juryen. 

I dagens pressemelding gjør også RÚV rede for hvordan utregningen av stemmer har foregått, og de presiserte at i en situasjon der to bidrag endte på samme poengsum ville telefonstemmene ha avgjort foran juryen. 

Kilder; ruv.is, dv.is, pressan.is

Del:
Relaterte artikler
Malmø
2024: Alle låtene
Intervjuer
2024: Bekreftede land
Vi teller ned til Eurovision 2024
Dager
Timer
Minutter
Utforsk historien