Forventet favorittseier i Sverige

Storfavoritten holdt for trykket og gikk helt til topps i årets Melodifestival. Loreen og hennes «Euphoria» vant både jurystemmene og telefonstemmene, sistnevnte med tidenes høyeste stemmetall i MF, og fremsto som kveldens suverene seierskvinne.

Det var på forhånd spådd å stå mellom Loreen og Danny i årets Melodifestival, og den spådommen viste seg å slå til. Til sammen sikret disse to seg utrolige 55% av kveldens telefonstemmer, og reduserte på mange måter resten av feltet til statister.

Finalesendingen åpnet med et sprakende shownummer der de tre programlederne, Sarah Dawn Finer, Helena Bergström og Gina Dirawi, fremførte sin versjon av klassikeren New York, New York – nemlig Baku Baku, en hyllest til vertsbyen i årets ESC. Så var det fjorårsvinner Eric Saades tur, og han fløy bokstavelig talt inn i salen mens han fremførte to av sine siste hits, Hearts In The Air og Hotter Than Fire, før han anbrakte seierstrofeet Sångfågeln på scenen, klar til å deles ut til kveldens vinner.

De ti finalenummerne ble fremført i rask og effektiv rekkefølge, og artistene leverte solide og gode prestasjoner på scenen. Størst jubel i salen fikk naturlig nok favorittene Loreen og Danny, og Loreen fikk sågar trampeklapp gjennom hele første vers av Euphoria.

I alt 11 internasjonale juryer skulle avlevere de «profesjonelle» poengene for kvelden, og her var følgende europeiske land representert: Belgia, Bosnia-Herzegovina, Estland, Frankrike, Irland, Kypros, Malta, Norge, Storbritannia, Tyskland og Ukraina. Her fikk vi blant annet et gjensyn med 1986-vinner Sandra Kim som leverte stemmene for Belgia, og vår egen Tooji som leste opp Norges stemmer.

Loreen var klar vinner hos juryene med 114 poeng og hele seks 12-poengere, mens Danny lå på en like klar andreplass med 92 poeng og fire 12’ere. Den siste tolvpoengeren fikk David Lindgren fra Maltas jury. Loreen og Molly Sandén var de eneste artistene som fikk poeng fra samtlige elleve juryer.


Jurypoengene fordelte seg slik:

1) Loreen – 114 poeng

2) Danny – 92 poeng

3) David Lindgren – 65 poeng

4) Ulrik Munther – 62 poeng

5) Molly Sandén – 55 poeng

6) Top Cats – 35 poeng

7) Dead by April – 25 poeng

8) Lisa Miskovsky – 21 poeng

9) Thorsten Flinck & Revolutionsorkestern – 3 poeng

10) Björn Ranelid feat. Sara Li – 1 poeng


Seerne fikk nå oppleve kveldens pausenummer mens det svenske folket hadde sin siste sjanse til å ringe inn og påvirke resultatet. Helena Paparizou fremførte fjorårets vinnerlåt Popular i sin egen cabaret-aktige versjon, som var tydelig inspirert av musikalen Chicago.

Så skulle telefonstemmene avsløres, og her hadde altså de «to store» stukket av med mesteparten av poengpotten. Det ble mange små poengsummer til de resterende åtte bidragene, noe som gjorde at juryens rekkefølge ikke ble særlig forandret, til tross for at f.eks Thorsten Flinck kom mye høyere hos folket, mens David Lindgren og Molly Sandén kom betydelig lavere.

For vårt «norske» innslag, Lisa Miskovsky, med en låt delvis skrevet av tre nordmenn, ble kvelden en skuffelse, da hun fikk overraskende beskjedne poeng av juryen og kom desidert sist i publikumsavstemningen.


Publikumspoengene fordelte seg slik (prosentandel – poeng):

1) Loreen – 32,7% – 154 poeng

2) Danny – 22,3% – 106 poeng

3) Thorsten Flinck & Revolutionsorkestern – 8,4% – 40 poeng

4) Top Cats – 7% – 33 poeng

5) Dead by April – 5,8% – 27 poeng

6) Ulrik Munther – 5,4% – 26 poeng

7) Björn Ranelid feat. Sara Li – 5% – 24 poeng

8) David Lindgren – 5% – 23 poeng

9) Molly Sandén – 4,6% – 22 poeng

10) Lisa Miskovsky – 3,8% – 18 poeng


Dette betydde at Loreen tok hjem seieren hos både juryen og folket, og kunne innta scenen og fremføre vinnerlåten Euphoria igjen til ellevill jubel fra publikum i salen. Loreen sopte inn hele 670 551 telefonstemmer, noe som er ny Melodifestival-rekord. Den gamle tilhørte The Ark fra 2007, men var over 178 000 stemmer lavere. Dannys stemmetall på 458 388 er det tredje høyeste gjennom tidene i MF-sammenheng, men det hjalp altså ikke mot suverene Loreen.

Den endelige resultatlisten ble seende slik ut:

 
Plass Artist Tittel Poeng
1 Loreen Euphoria 268
2 Danny Saucedo Amazing 198
3 Ulrik Munther Soldiers 88
4 David Lindgren Shout It Out 88
5 Molly Sanden Why Am I Crying 77
6 Top Cats Baby Doll 68
7 Dead by April Mystery 52
8 Thorsten Flinck & Revolutionsorkestern Jag reser mig igen 43
9 Lisa Miskovsky Why Start A Fire 39
10 Björn Ranelid feat. Sara Li Mirakel 25

 

Loreen reiser nå altså til Baku for å følge opp Eric Saades flotte tredjeplass fra i fjor, og hun må sies å ha voldsom støtte hjemmefra på veien. Også på ulike nettfora, hos bettingselskapene og blant ESC-fansen er støtte til Loreen skyhøy, og Euphoria er allerede utropt til en av årets store favoritter. Det skal bli spennende å se om låten klarer å leve opp til vinnerstempelet som er plassert på den, eller om dette blir en ny fan-hype á la Charlotte Perrellis Hero i 2008.

 

Euphoria er skrevet av veteranen Thomas G:Son og Peter Boström, og begge disse har dermed to låter med i ESC 2012. G:Son har vært med på å skrive Pastora Solers Quedate conmigo for Spania, mens Boström er en av opphavsmennene bak Norges bidrag Stay.

I Baku skal Sverige, i likhet med Norge, fremføre i siste halvdel av andre semifinale den 24. mai.

Kilde: SVT

Del:
Relaterte artikler
Malmø
2024: Alle låtene
Intervjuer
2024: Bekreftede land
Vi teller ned til Eurovision 2024
Dager
Timer
Minutter
Utforsk historien